Bakłażan nadziewany soczewicą

Bakłażan nadziewany soczewicą

Pełnowartościowy obiad bez dodatku mięsa. Zapiekany bakłażan wypełniony pyszną soczewicą oraz słodko-kwaśnym sosem pomidorowym.
Wszystkie smaki i faktury łączy ze sobą dodatek tartego, najlepiej irlandzkiego sera czedar ;-)

Ilość porcji: 4 duże


Składniki:
• 1 duży bakłażan
• średnia czerwona cebula
• łyżeczka soli + jeszcze pół łyżeczki
• 6 łyżek oleju np. rzepakowego
• łyżka ziół prowansalskich
• puszka soczewicy - 400 g
• 200 ml przecieru z pomidorów (domowy lub z butelki)
• 50 g sera czedar

Bakłażana umyj, osusz i przekrój na pół wzdłuż. Łyżką do wykrawania arbuzów lub nożem wyjmij środek. Zostaw skorupę grubości około 1 cm. Obie połówki natrzyj łyżką soli (po pół na każdą) i odstaw na bok skórką do dołu.

Wnętrze bakłażana pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i również poszatkuj. Nagrzej dużą patelnię. Wlej 5 łyżek oleju i dodaj cebulę oraz miąższ z bakłażana. Podsmażaj kilka minut. Dodaj zioła prowansalskie, pół łyżeczki soli oraz przecier pomidorowy. Duś wszystko około 10 minut.

Przygotuj blaszkę na tyle dużą, by pomieścić obie części bakłażana. Wyłóż folią do pieczenia. Nagrzewaj piekarnik do 180 stopni - góra, dół.

Odłożone części bakłażana opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym (nacieranie solą i spłukiwanie jej z sokiem powoduje, że bakłażan traci goryczkę).

Obie części bakłażana obtocz w pozostałym oleju. Wyłóż na blaszkę skórką do dołu. Otwórz puszkę z soczewicą. Odcedź ją. Soczewicą wypełnij po równo obie połówki bakłażana. Wyłóż sos z patelni. Na koniec posyp połową startego sera.

Bakłażana piecz 40 minut. Po wyjęciu obsyp go resztą tartego czedara.


baklazan-nadziewany-soczewica-1


Możesz dodać jeszcze szczypior, rukolę lub mielony pieprz.
Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Nieidealnaanna
2016-01-21 12:12
Nic tylko jeść i rozkoszować się ucztą :)
user pic
Oliwka
2016-01-21 12:22
Od samego patrzenia mam ochotę spróbować :)
user pic
jogosfera
2016-01-21 12:39
Wygląda super!