Gulasz z sarny
Jeśli masz okazję niedrogo kupić sarninę na gulasz - skorzystaj z okazji i ugotuj pyszny gulasz z sarny. Głęboki, intensywny smak i idealna marynata do dziczyzny.
Czas przygotowania: 5 dni
Czas duszenia: 2 godziny
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g mięsa sarny gulaszowego (fragmenty)
- garść suszonych grzybów
- cebula
- 2 marchewki
- pół szklanki wody
- 4 łyżki oleju
Marynata do dziczyzny: 2 liście laurowe, po pół łyżeczki - goździków, kolendry, ziela angielskiego, soli i cukru, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Gulasz z sarniny
Mięso sarny umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu umieść wszystkie składniki na marynatę. Dodaj mięso i wszystko dobrze wymieszaj. Odłóż do lodówki na 3-7 dni pod przykryciem. Codziennie mieszaj mięso i odstawiaj z powrotem.
W dniu szykowania dziczyzny namocz rano grzyby. Do miski dodaj tylko tyle wody, by je przykryć. Odstaw na dwie godziny. Również rano możesz wyjąć sarninę z lodówki i trzymać ją w kuchni na blacie.
Nagrzewaj lekko średni garnek o grubym dnie. Wlej olej, grzyby razem z resztką niewchłoniętej wody. Obierz cebulę i pokrój na piórka. Umyj, obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Dodaj do garnka. Sarninę z całą marynatą umieść w garnku. Zamieszaj.
Jeśli wody z grzybów było bardzo mało dodaj jeszcze pół szklanki i duś gulasz pod przykryciem 2-3 godziny co jakiś czas mieszając.
Gulasz podawaj z dowolną kaszą, jednak najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Szukasz innych ciekawych pomysłów na obiad? Sprawdź mój przepis na gulasz z serc drobiowych, gulasz wieprzowy czy wspaniała zupa gulaszowa.
Smacznego.