Gulasz z sarny

Gulasz z sarny

Jeśli masz okazję niedrogo kupić sarninę na gulasz - skorzystaj z okazji i ugotuj pyszny gulasz z sarny.

Czas przygotowania: 5 dni
Czas duszenia: 2 godziny
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500 g mięsa sarny gulaszowego (fragmenty)
  • garść suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Marynata do dziczyzny: 2 liście laurowe, po pół łyżeczki - goździków, kolendry, ziela angielskiego, soli i cukru, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina

Gulasz z sarniny

Mięso sarny umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu umieść wszystkie składniki na marynatę. Dodaj mięso i wszystko dobrze wymieszaj. Odłóż do lodówki na 3-7 dni pod przykryciem. Codziennie mieszaj mięso i odstawiaj z powrotem.

W dniu szykowania dziczyzny namocz rano grzyby. Do miski dodaj tylko tyle wody, by je przykryć. Odstaw na dwie godziny. Również rano możesz wyjąć sarninę z lodówki i trzymać ją w kuchni na blacie.

Nagrzewaj lekko średni garnek o grubym dnie.  Wlej olej, grzyby razem z resztką niewchłoniętej wody. Obierz cebulę i pokrój na piórka. Umyj, obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Dodaj do garnka. Sarninę z całą marynatą umieść w garnku. Zamieszaj.

Jeśli wody z grzybów było bardzo mało dodaj jeszcze pół szklanki i duś gulasz pod przykryciem 2-3 godziny co jakiś czas mieszając.

 

Gulasz z sarny, 1

Gulasz podawaj z dowolną kaszą, jednak najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Szukasz innych ciekawych pomysłów na obiad? Zobacz przepisy na fasolkę po bretońsku.

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (119 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷