Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami i marchewkę w szybkiej wersji - do pieca i gotowe ;-) Mało składników, mało pracy.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 średnie, całe piersi z kurczaka
- 1 duża marchew
- 4 średnie pieczarki
- mała główka czosnku
- 2 łyżki oleju np. ryżowego
- przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich
Filet z kurczaka z pieczarkami
Będziesz potrzebować również większe naczynie żaroodporne.
Marchew opłucz i obierz. Ponieważ marchew potrzebuje więcej czasu na upieczenie niż kurczak, masz do wyboru: albo kroisz ją w bardzo cieniutkie plasterki, albo najpierw gotujesz w całości w garnku przez 10 minut, a potem kroisz w grubsze plasterki.
Obierz i podziel na mniejsze kawałki również pieczarki i czosnek.
Piersi kurczaka opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym o oczyść z włókien i ewentualnych chrząstek. Podziel na kilka mniejszych, podobnych kawałków - u mnie wyszło ich 16. Obtocz w przyprawach.
W naczyniu poukładaj kawałki kurczaka oraz dodaj warzywa. Całość polej olejem lub wysmaruj pędzelkiem.
Naczynie przykryj szczelnie np. folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz nie dłużej niż 40 minut. Na ostatnie 10 minut przed wyłączeniem możesz odkryć folię i przypiec danie grzałką od góry.
W trakcie pieczenia możesz ugotować np. makaron lub kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu :-) Idealnie sprawdzą się również ogórki kiszone.
Wypróbuj też mój przepis na ryż z warzywami. Smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo.
Smacznego!