Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Przepis na pyszne, delikatne wegetariańskie pierogi z aromatycznym farszem z białej kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych podgrzybków i warzyw. Feta idealnie łączy ze sobą smaki nadzienia oraz sprawia, że farsz jest przyjemniejszy do nakładania. To mój najlepszy przepis na pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 50 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do pierogów

  • 500 g mąki pszennej np. typ 480
  • 70 g masła
  • 120 ml wrzątku
  • spora szczypta soli

Składniki na farsz


Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 5 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Jak zrobić ciasto na pierogi:
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Do szklanej miski wkrój kawałki masła. Dodaj 120 ml wrzątku. Poczekaj chwilę, aż masło rozpuści się w wodzie i dodaj całość do miski z mąką. Postaraj się drugą ręką mieszać gorące ciasto. Wyrabiaj je chwilę. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je kilka minut. Ciasto z dodatkiem masła nie podsypuje się mąką - nie ma takiej potrzeby. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania. 

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 1


Podczas, gdy ciasto na pierogi odpoczywa - przygotuj farsz. 

Jak zrobić farsz do pierogów z kaszy gryczanej i fety:
Na dużej patelni zacznij roztapiać 2 łyżki masła. Dodaj wywar warzywny oraz wsyp opakowanie kaszotto z leśnymi suszonymi podgrzybkami - 230 gramów. Całość zamieszaj i przykryj przykrywką na około 20-23 minut. Co kilka minut możesz zamieszać kaszę. Kasza powinna wchłonąć bulion i zrobić się miękka. Dodaj pokruszoną fetę i samaż całość jeszcze 2-3 minuty, już bez przykrywki.

Farsz jest gotowy. Ponieważ w składzie mieszanki, oprócz kaszy i grzybów, znajdują się same naturalne, suszone warzywa (marchew cebula, por, czosnek, natka pietruszki) nie ma potrzeby dodawania dużej ilości dodatkowych składników. Ser feta nadaje całości słonego smaku oraz idealnie łączy farsz. 



Ciasto odwiń z folii i podziej na 3 części. W szerokim garnku zacznij gotować wodę (w międzyczasie lepi pierogi). Wystarczy wypełnić garnek do połowy. Do gotującej się wody dodaj też płaską łyżkę soli. 

Dwa kawałki ciasta odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie schło. Jeden kawałek rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 mm. Wycinaj kółka. Każdy krążek lekko rozciągaj dodatkowo w dłoniach. Na środek nakładaj po łyżeczce farszu z kaszą, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 3

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 4

Każdą serię umieszczaj w garnku z gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

Gotowe pierogi możesz jeszcze okrasić cebulą zeszkloną na oleju o neutralnym smaku (ryżowy, z pestek winogron..)

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 5

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, 6


Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (28 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-09-26 11:43
Pierogi super moje smaki
2017-09-26 13:10
Muszę spróbować takich pierogów ,z taką mieszanką warzywno-grzybową, bo pewnie nadaje super smak farszowi.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-26 13:31
Dokładnie tak Aniu.. Skład w mieszance został dobrany idealnie. Dlatego tak niewiele trzeba do niej dodać, by powstał uniwersalny farsz. Możesz go dodać również do krokietów czy naleśników.
2017-09-26 19:59
Aniu! W jaki sposób tak pieknie zawijasz pierogi? :O
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-27 09:05
Paluszkami Magdo.. nie umiem Ci tego opisać .. lepiej poszukać na YT filmików o robieniu falbanek na pierogach. Ja nie nagrywam :-)
2017-09-26 23:01
Pycha, tylko takich pięknych falbanek zrobić nie umiem!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-27 09:04
Zwykłe smakują tak samo ;-)
2017-11-22 11:12
Witam z jakiej firmy najlepiej uzyc fety?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-22 14:35
Edyto, szukaj greckiej fety, która zazwyczaj sprzedawana jest w małych opakowaniach. Feta powinna być twarda (nie maziasta). Patrz na skład - moje ulubione to mieszanka owczego i koziego sera. Polecam: GRECO lub ATHOS.
2018-02-28 17:21
My mieliśmy dziś na objad pyzy i pierogi w wersji z mięsem 😜
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 17:36
Bardzo smacznie wygadają!👏️
2018-02-28 21:46
Ciasto na pierogi rewelacja, czy można je mrozic? Muszę jeszcze spróbować z Pani farszem tylko obawiam się, że dzieciom nie będzie pasować 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-01 09:57
Najlepiej mrozić gotowe pierogi (takie przed lub po ugotowaniu). Ja kuli ciasta nie mrożę.
2018-03-01 11:28
O gotowe chodziło 🙂 dziękuję 😍

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Super pyszne pierogi wegetariańskie z kaszą gryczaną. Takie pierogi polecam nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa. Kaszę gryczaną można łączyć z ulubionymi dodatkami. Możesz zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami, bez sers, z mięsem, z ziemniakami, z kapustą.. a nawet pierogi z kaszą gryczaną na słodko!

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami świeżymi

Mój przepis ma suszone grzyby, jednak śmiało możesz do zrobienia tych pierogów użyć grzybów świeżych. Należy je wcześniej podgotować i dusić na patelni. Jeśli zaś wolisz pierogi na słodko, to polecam mój przepis na pierogi z serem