Pierniczki gryczane
Jak dla mnie to najpyszniejsze pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki gryczane bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek.
Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych gryczanych ciastek świątecznych. Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta z mąki gryczanej. A do tego bardzo uzależniające 😀
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: około 70 grubszych pierniczków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g mąki gryczanej - 2 pełne szklanki
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 4 płaskie łyżki kakao
- 250 g miodu płynnego
- 100 g oleju kokosowego
- przyprawy mielone: pełna łyżka cynamonu, po płaskiej łyżce goździków i kardamonu
Pierniki gryczane
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ważne: Po wyrobieniu kuli ciasta, należy je przykryć i odłożyć do lodówki, do schłodzenia na 3 do 4 godzin. Ciasto zrobi się bardziej elastyczne, zwięzłe i gotowe do wałkowania i wycinania kształtów.
Gryczane pierniczki przepis
W średniej wielkości rondelku umieść razem: płynny miód, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i kakao. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się oleju.
W dużej misce umieść razem obie mąki oraz sodę. Wlej przestudzony, słodki płyn. Całość zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki. Możesz też zostawić wyrobione ciasto w misce, przykryć folią i odstawić do schłodzenia.
Ciasto po schłodzeniu najlepiej kroić na grube plastry. Następnie wałkować na stolnicy do grubości około 3-4 mm. W cieście piernikowym jest dużo oleju kokosowego, więc nie ma potrzeby podsypywania blatu mąką. Ciasto będzie się lekko kruszyć, dlatego wałkuj je energicznie, krótkimi ruchami.
Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Ja zdejmuję wykrojone wzory przy pomocy płaskiego noża do tortów. Przenoszę je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zachować niewielkie odległości między pierniczkami.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni - góra/dół. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj wycięte pierniczki. Gotową partię umieść w nagrzanym piekarniku i piecz do 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę. Pierniczki przełóż na kratkę do studzenia i układaj kolejną partię. Jeśli masz dwie blachy możesz piec je na zmianę.
Pierniczki po przestudzeniu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.
Pierniczki poleżą tak śmiało 10 dni.
Smacznego.