Bezglutenowe pierniczki gryczane

Bezglutenowe pierniczki gryczane

Jak dla mnie to najpyszniejsze pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki bezglutenowe bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek. Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych wegańskich ciastek świątecznych. 

Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta wegańskie. A do tego bardzo uzależniające 😀

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: około 70 grubszych pierniczków

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 400 g mąki gryczanej - 2 pełne szklanki
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 250 g miodu płynnego
  • 100 g oleju kokosowego
  • przyprawy mielone: pełna łyżka cynamonu, po płaskiej łyżce goździków i kardamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Ważne: Po wyrobieniu kuli ciasta, należy je przykryć i odłożyć do lodówki, do schłodzenia na 3 do 4 godzin. Ciasto zrobi się bardziej elastyczne, zwięzłe i gotowe do wałkowania i wycinania kształtów.  

W średniej wielkości rondelku umieść razem: płynny miód, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i kakao. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się oleju. 

W dużej misce umieść razem obie mąki oraz sodę. Wlej przestudzony, słodki płyn. Całość zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki. Możesz też zostawić wyrobione ciasto w misce, przykryć folią i odstawić do schłodzenia.  

Wycinanie pierniczków

Ciasto po schłodzeniu najlepiej kroić na grube plastry. Następnie wałkować na stolnicy do grubości około 3-4 mm. W cieście piernikowym jest dużo oleju kokosowego, więc nie ma potrzeby podsypywania blatu mąką. Ciasto będzie się lekko kruszyć, dlatego wałkuj je energicznie, krótkimi ruchami.

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 1

Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Ja zdejmuję wykrojone wzory przy pomocy płaskiego noża do tortów. Przenoszę je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zachować niewielkie odległości między pierniczkami.  

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 2

Piekarnik nagrzej do 170 stopni - góra/dół. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj wycięte pierniczki. Gotową partię umieść w nagrzanym piekarniku i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę. Pierniczki przełóż na kratkę do studzenia i układaj kolejną partię. Jeśli masz dwie blachy możesz piec je na zmianę. 

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 3

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 4

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 5

Bezglutenowe pierniczki gryczane, 6

Pierniczki po przestudzeniu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.
Pierniczki poleżą tak śmiało 10 dni.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (21 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/20367

Komentarze

2017-12-21 11:14
Z mąki gryczanej to nasze ulubione :D
Reklama
2017-12-23 21:13
właśnie je upiekłam, są pyszne👌 dziękuję za przepis
-- Ania z AniaGotuje.pl 💐Bardzo proszę i wszystkiego dobrego!

Pierniczki bezglutenowe

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe wegańskie. Są to oczywiście pierniki bezglutenowe bez mleka i bez jajek. Jeśli czasem zastawiałaś się jak zrobić pierniczki bezglutenowe, jednak nie miałaś pewności, czy bez mąki pszennej jest to możliwe... to bez obaw sięgnij po ten przepis. 

Ciastka korzenne wegańskie

Można śmiało upiec ciasta bez mąki pszennej. Do tego jeszcze bez dodatku jajek oraz mleka czy masła. Wystarczy użyć tłuszczu roślinnego. Idealnym wyborem jest zatem olej kokosowy. To najpyszniejsze wegańskie ciasteczka świąteczne jakie można sobie wymarzyć. Zaznaczam tylko, że są to ciastka bardzo, bardzo chrupiące! Jeśli szukasz innych inspiracji na dania bezglutenowe, to zapraszam po inne moje przepisy na dania bezglutenowe