Odwrócone ciasto z jabłkiem

Odwrócone ciasto z jabłkiem

By upiec to ciasto, nie musisz szukać w sklepie składników. Jest bardzo proste w wykonaniu... i w smaku. Ot, zwykłe ciacho do herbaty czy kawy :-)

Warto dodać, że ciasto nie zawiera laktozy.

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Składniki:
• 4 duże jajka
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• pół szklanki cukru
• pół szklanki oleju
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• łyżeczka kardamonu lub cynamonu
• duże jabłko


Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka olejem.

Obierz jabłko, przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego, wydrąż. Połóż płaską stroną na desce i pokrój w plasterki. Plasterki układaj obok siebie na dnie tortownicy.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wbij je do miski, dodaj cukier i ucieraj kilka minut na puszystą, jasną masę np. przy pomocy miksera. Wlej olej i miksuj jeszcze chwilę.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i kardamonem. Wsyp wszystko do masy jajecznej i zmiksuj chwilę, tylko do połączenia składników. Gęste ciasto przełóż na jabłka w tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40-45 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Zdejmij boki formy. Grzybek, który urósł w cieście odetnij równo nożem (można zjeść :-).

Ciasto zdejmij z dna formy - najlepiej za wystający papier do pieczenia. Na górną część połóż naczynie, na którym będzie leżało ciasto. Przekręć na drugą stronę. Powoli zdejmuj papier do pieczenia z jabłek.

odwrocone-ciasto-z-jablkiem-1

odwrocone-ciasto-z-jablkiem-2

odwrocone-ciasto-z-jablkiem-3

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-11 17:19
Niby zwykłe ciasto a jak pysznie się prezentuje :D
Ania
2016-11-11 18:31
Dziękuję.
laNika
2016-11-12 00:01
O tak! Takie ciacho do kawy zawsze bardzo chętnie zjem ;) Wygląda świetnie! :)
Ania
2016-11-12 14:50
Dziękuję Dominiko i polecam ;-)
Jud
2016-11-12 22:32
Może i zwykłe, ale za to pyszne ;)
Ania
2016-11-13 10:50
Dziękuję :-)