Nalewka z mięty
Domowa nalewka z mięty jest nie tylko piękna, ale i bardzo smaczna i orzeźwiająca. Przepis na nią jest super prosty i każdy sobie z nim poradzi. Gorąco zachęcam!
- tylko 4 składniki
- ziołowa nalewka na spirytusie
- gotowa do picia od razu po zrobieniu
Czas przygotowania: 4 dni
Liczba porcji: 1200 ml nalewki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 600 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
- 70 g świeżych łodyg mięty - 1 bardzo duża doniczka
- 2 szklanki wody - 500 ml
- 300 g cukru lub syropu z agawy
Nalewka miętowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 2 litrów. Pod koniec powstało mi około 1200 ml nalewki miętowej.
Nalewka z mięty to jedna z piękniejszych i ciekawiej prezentujących się nalewek. Polecam podawać ją schłodzoną lub nawet z dodatkiem kostek lodu. Wspaniale smakuje do ciast, tortów oraz babeczek i tart. Można ją rozcieńczać z wodą sodową lub też dolewać do lemoniady i podawać jako lekki drink. Nalewka miętowa ma też właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i uspokajająco.
Nalewka z mięty
Aby uzyskać około 1200 ml bardzo esencjonalnej nalewki z mięty, potrzebujesz sporo gałązek mięty. Swoją miętę zebrałam z ogródka. Wymieszałam odmianę mięty pieprzowej z miętą cytrynową. Wszystkie gałązki mięty ważyły razem około 70 gramów. Intensywnie zielony kolor nalewki wychodzi wtedy, gdy użyjemy jak najwięcej młodych listków. Polecam głownie miętę pieprzową. Z doświadczenia wiem, że mięta z ogrodu jest mocniejsza niż ta ze sklepu.
Porada: Można też użyć tej samej ilości mięty suszonej. Kolor nalewki będzie jednak dość blady a proces maceracji powinien trwać 5-7 dni.
Gałązki mięty bardzo dokładnie umyj pod prysznicem z zimnej wody. Używam mięty z ogrodu, więc każdą gałązkę myję oddzielnie. Umyte i lekko osuszone z nadmiaru wody gałązki mięty przetnij na pół i przełóż do dużego i czystego słoja. Ja używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję większość nalewek. To słój o pojemności 3,8 l. Możesz śmiało użyć znacznie mniejszego słoika, do 2 litrów pojemności. Miętę zalej dobrej jakości spirytusem rektyfikowanym 95 %. Potrzebujesz 600 ml spirytusu. Polecam lekko docisnąć całą miętę do dna słoika z alkoholem.
Porada: Mięty nie zalewamy wódką, ponieważ ma ona za słabą moc. Nalewki ziołowe poddajemy maceracji wyłącznie na spirytusie. Jeśli chcesz jednak użyć wódki, to na podaną ilość mięty daj jeden litr wódki. Otrzymasz wówczas wódkę/likier miętowy. Taki likier będzie miał też znacznie delikatniejszy kolor.
Po zalaniu mięty spirytusem zamknij lub zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce. Możesz go odłożyć do szafki lub też okryć np. ręcznikiem, by uchronić naczynie przed słońcem. Nie stawiamy nalewki na parapecie. Mięta w spirytusie może tak stać od jednej doby do tygodnia a nawet dłużej. Warto czasem zakołysać zawartością słoika. Już po jednym dniu gałązki zrobią się sztywne a mięta puści sok i kolor.
Zazwyczaj nie trzymam mięty w spirytusie dłużej niż 2-3 dni. Jeśli jednak Twoja mięta nie pościła ładnie soku, to daj jej jeszcze parę dni.
Po kilku dniach ostrożnie wyjmij gałązki mięty. Można je wyrzucić, jednak ja wolę zalać je przegotowana i dość ciepłą wodą o temperaturze do 60 stopni. Przekładam zatem całą miętę do naczynia i zalewam dwiema szklankami wody - 500 ml. Całość mieszam i po chwili odcedzam zieloną wodę a gałązki z listami wyrzucam.
Po całkowitym przestudzeniu zielonej wody przelewam ją do naczynia ze spirytusem i wsypuję 300 gramów cukru. Całość mieszam i ponownie zamykam. Kilka razy dziennie mieszam zawartość słoika, by cukier szybciej rozpuścił się w nalewce. Jeśli użyty był cukier drobny, to po dwóch dniach powinien być już całkowicie rozpuszczony. W razie potrzeby poczekaj jeszcze 1-2 dni. Nawleka w trakcie rozpuszczania się cukru może być lekko mętna. Nie trzeba się tym przejmować, ponieważ po całkowitym rozpuszczeniu cukru i filtracji zrobi się klarowna.
Porada: Można też znacznie przyspieszyć cały proces i pominąć moczenie gałązek mięty w wodzie. Wówczas gałązki wyrzucasz a zielony spirytus zalewasz przestudzonym syropem (500 ml wody gotujesz z 300 gramami cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Uwaga - syrop nie może być gorący.
Porada: Jeśli używasz syropu z agawy (250-300 gramów), to wystarczy wymieszać go z wodą i wlać do nalewki.
Gotową nalewkę miętową zawsze filtruję, by zebrać kawałki listków i gałązek mięty (wcześniej wcale się tym nie przejmuję).
Czego najlepiej użyć? Bardzo dobre do filtrowania nalewek są jednorazowe filtry przelewowe do kawy (tylko te starej generacji, ponieważ aktualnie produkuje się coraz gęstsze sploty i używanie papierowych filtrów bywa problematyczne). Sama gaza może nie być wystarczająca, chyba, że użyjesz kilku warstw gazy/tetry. Sama używam czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek :)
Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja nalewka z mięty będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka ta nie musi leżakować. Można ją pić od razu po przefiltrowaniu.
Z gotowej nalewki miętowej można bardzo szybko przygotować lekkiego drinka. Wystarczy szklankę wypełnić do połowy kruszonym lodem i uzupełnić nalewką. Na koniec wlać trochę świeżo wyciskanego soku z cytryny i ewentualnie dosłodzić.
Jaka jest Wasza ulubiona nalewka?
Sprawdź też mój przepis nalewka z jeżyn oraz nalewka z winogron.
Smacznego!