Mojito
Chyba każdy zna najpopularniejszy, kubański drink o nazwie Mojito. Zobacz jak zrobić najlepszy koktajl z białym rumem i limonką. To sprawdzony przepis na mojito drink z idealnymi proporcjami składników.
- świetny przepis na drink Mojito
- garść dobrych rad i dokładny opis
- atrakcyjna sugestia podania koktajlu
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 spore drinki
Kaloryczność kcal: 115 w 1 drinku
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 50 ml białego rumu
- 1 limonka
- 10 listków mięty
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki lodu
- pół szklanki wody gazowanej
Mojito drink
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników powinny wyjść minimum dwa spore drinki Mojito.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Mojito to od lat jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na Świecie. Smak, kompozycja składników i atrakcyjny wygląd składają się na doskonałość tego napoju. Co ciekawe, większość najlepszych drinków ma prosty skład i szybko się je robi. Tak też jest z drinkiem Mojito. Nawet jeśli nie masz dobrze zaopatrzonego barku i nie robisz drinków zbyt często, z Mojito poradzisz sobie bez problemu.
Mojito przepis
Aby zrobić idealny drink Mojito bardzo ważne jest to, by użyć świeżej mięty oraz limonki, a także odpowiedniego Rumu. W Polsce bardzo popularny jest biały Rum Bacardi oraz rum Havana Club. Świetne, chociaż trudniej dostępne są także: Appleton Estate, Ron Matusalem oraz Rum Mount Gay.
Limonkę bardzo dokładnie umyj i wyszoruj. Limonkę pokrój na cienkie pasterki (tak naprawdę można ją pokroić całkowicie dowolnie). Kilka plasterków odłóż do dekoracji, a resztę umieść w naczyniu z cukrem oraz większością listków mięty.
Używam cukru trzcinowego jasnego, ale można też sięgnąć po cukier trzcinowy ciemny lub zwykły cukier biały (buraczany). Całość ugnieć w czystym moździerzu (można też zwykłym drewnianym tłuczkiem z okrągłą końcówką) lub też użyj muddlera, jeśli taki masz (tłuczek barmański - rozgniatacz). Cukier nie musi się rozpuścić w soku z limonki. Ważne jest to, by wydobyć sok i aromat z limonki oraz listków mięty.
Zamiast cukru można też użyć gotowego syropu cukrowego. Moja lemoniada była szykowana z dodatkiem takiego właśnie syropu, więc możesz zerknąć na przepis, by zobaczyć jak go zrobić. Cukier z limonkami i listami mięty można też rozetrzeć w szklankach, w których planujesz podać drink Mojito.
Przygotuj sobie dwie szklanki o pojemności minimum 180 ml każda. Część roztartych listków mięty z cukrem i plasterkami limonki umieść w jednej szklance, zaś część w drugiej. Do obu szklanek wlej po 25 ml białego Rumu.
Dodaj po dwie łyżki pokruszonego lodu (mogą to też być całe kostki). Wlej po 1/4 szklanki wody gazowanej i wyłóż wcześniej odłożone listki mięty oraz plasterki limonki.
Drink Mojito podawaj od razu po zrobieniu. Bardzo ważne jest to, by nie używać innego alkoholu niż biały Rum. Inaczej to nie będzie już drink Mojito (wymawiaj Mohito). Mojito nie jest wysokoprocentowym drinkiem i ma około 13-15 % alkoholu.
Do gotowego Mojito, tuż przed podaniem, można też dodatkowo wlać po 2-3 krople Angostury. Jest to gorzka wódka o ciemnej barwie. Dodaję się ją często do do drinków jako "przyprawa", która urozmaica smak i aromat koktajlu alkoholowego.
Drink Mojito najlepiej jest pić przez słomkę.
Źródło przepisu z moimi zmianami: thespruceeats
Jaki jest Wasz ulubiony drink?