Proste muffiny z malinami, bez cukru

Proste muffiny z malinami, bez cukru

Świetne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-)

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka - pół szklanki
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki - 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g malin

Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto chwilę na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż po 3-4 malin.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Proste muffiny z malinami, bez cukru, 1

Proste muffiny z malinami, bez cukru, 2

Pamiętaj zawsze, by nie wyjmować od razu wypieków z piekarnika. Zacznij od uchylonych drzwi i pozwól, by temperatura łagodnie spadała :-)

Część naszych muffinek po ostygnięciu oprószyłam cukrem pudrem. Na takie bez cukru również znaleźli się amatorzy :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12692
Reklama

Komentarze

2016-07-25 09:01
Pięknie wyglądają:) Staram się omijać cukier ale jestem fanką wszystkiego co słodkie więc jest mi trudno. Twoje muffiny wyglądają lekko i pysznie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-25 09:16
Dziękuję :-) Nie musisz dodawać cukru pudru :-)
2016-07-25 09:04
Mmmm, chyba przerwę na chwilę dietę. Te muffiny wyglądają zbyt pięknie, żeby ich nie spróbować :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-25 09:16
Dziękuję Piotrze.
Takie "ptysiowe" muffinki super się prezentują :D Na pewno stworzyłyby pyszny duet z naszymi ptysiowymi pandkami :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-25 19:25
:-)
2016-07-27 20:54
Ale czad! ^^
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-28 10:16
Miło mi :-)
2016-07-28 15:02
Ciekawa jestem smaku :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-28 17:24
Do dzieła Agnieszko.
2016-07-28 15:19
Idealne:) w sam raz do kawy:)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-28 17:24
Zgadza się :-)
2016-12-01 11:20
Można dodać malin mrożonych czy raczej świeżych?? ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-01 11:36
Świeże byłyby lepsze. Jednak jeśli masz mrożone, to się uda jeśli będą dość zwarte (trzeba odlać sok).
2016-12-01 12:03
Ok dziękuję ?
Wieczorem będę piekła ??
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-01 14:26
Smacznego :-)
2017-11-21 18:09
Mam dopiero 11lat to zrobiłam te maffiny były pyszne
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-21 19:01
Brawo Julio!!! Czyli chodzisz do piątek klasy, prawda? Tak jak mój starszy Syn :-)
2018-01-18 20:31
Czy można użyć mleka roślinnego?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 21:08
Myślę, że tak.. sojowe, kokosowe, ryżowe..
2018-05-28 19:05
czy z czereśniami można je zrobić???
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Aniu!
2018-08-24 19:27
Witam moje muffiny jakos opadły po 25 min pieczenia nie wiem jaka przyczna choc w smaku ok
😞😞😞😞😞😞
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-25 08:44
Aniu, a otwierałaś piekarnik? Jest kilka powodów: za wysoka temperatura w piekarniku i ciasto rośnie a potem szybko opada. I tak jak napisałaś, to nie będzie do końca zakalec, ale nie będzie to ładnie wyrośnięte ciasto. Inny powód.. niedokładnie wymieszany proszek do pieczenia (rzadziej). Sprawdzałaś kiedyś faktyczną temperaturę piekarnika przy pomocy sondy? A może użyłaś opcji z termoobiegiem?