Muffiny z malinami
Świetne muffiny z malinami bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 12 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 120 ml mleka - pół szklanki
- 100 ml oleju
- 200 g mąki - 1 szklanka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g malin
Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Muffiny z malinami
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto chwilę na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż po 3-4 malin.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Pamiętaj zawsze, by nie wyjmować od razu wypieków z piekarnika. Zacznij od uchylonych drzwi i pozwól, by temperatura łagodnie spadała :-)
Część naszych muffinek po ostygnięciu oprószyłam cukrem pudrem. Na takie bez cukru również znaleźli się amatorzy :-)
Wypróbuj też koniecznie mój przepis na wspaniałe drożdżówki i jagodzianki. Jak lubisz muffinki to także sprawdź przepis na muffiny z białą czekoladą.
Smacznego!