Muffinki kakaowe
To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga. Te muffinki kakaowe to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim! Wilgotne i puchate, szybkie, proste i pyszne!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 10 sztuk
Dieta: wegetariańska
- 4 małe jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 0,25 szklanki mleka - około 60 - 70 ml
- kostka masła - 200 g
Muffinki z kakao
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ilość muffinek: 10 sztuk w papilotkach denko śr. 5 cm
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Mleko, kakao, cukier i masło umieść w rondelku. Masę podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika, do rozpuszczenia masła i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do szklanego, wysokiego naczynia, zaś żółtka wlej do przestudzonej masy czekoladowej. Ciągle mieszając masę, np. trzepaczką wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Możesz też użyć miksera.
Białka ubij na sztywno. Masa powinna być błyszcząca. Przy pomocy szpatułki wmieszaj delikatnie sztywne białka w ciasto.
Ciasto przełóż do papilotek przy pomocy łyżki lub przez rękaw cukierniczy. Umieść tyle ciasta, by zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi.
Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.



Muffinki po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć dowolnej, cukrowej posypki.
Doskonałe są też muffinki marchewkowe. Polecam wypróbuj również mój przepis na pyszne drożdżówki oraz jagodzianki.
Smacznego.