Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga. Te muffinki kakaowe to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim! Wilgotne i puchate, szybkie, proste i pyszne!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:
  • 4 małe jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 0,25 szklanki mleka - około 60 - 70 ml
  • kostka masła - 200 g

Muffinki z kakao

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ilość muffinek: 10 sztuk w papilotkach denko śr. 5 cm
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Muffinki kakaowe, 1

Mleko, kakao, cukier i masło umieść w rondelku. Masę podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika, do rozpuszczenia masła i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do szklanego, wysokiego naczynia, zaś żółtka wlej do przestudzonej masy czekoladowej. Ciągle mieszając masę, np. trzepaczką wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Możesz też użyć miksera.

Białka ubij na sztywno. Masa powinna być błyszcząca. Przy pomocy szpatułki wmieszaj delikatnie sztywne białka w ciasto.

Ciasto przełóż do papilotek przy pomocy łyżki lub przez rękaw cukierniczy.  Umieść tyle ciasta, by zostawić  1 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi.

Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.

Muffinki kakaowe, 2

Muffinki kakaowe, 3

Muffinki kakaowe, 4

Muffinki po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć dowolnej, cukrowej posypki.

Wypróbuj też koniecznie mój przepis na pyszne drożdżówki oraz jagodzianki.


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (118 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷