Muffinki kakaowe
To jeden z przepisów, który musisz zrobić odwiedzając mojego Bloga. Te muffiny kakaowe to hit w moim domu.. być może będzie również i w Twoim! Wilgotne i puchate, szybkie, proste i pyszne!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 10 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 małe jajka - około 200 g po rozbiciu
- 240 g mąki pszennej tortowej - 1,5 szklanki
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- pół szklanki cukru drobnego - do 140 g
- 4 łyżki kakao - około 30 g
- 0,25 szklanki mleka - około 60 - 70 ml
- klasyczna kostka masła - 200 g
Muffinki kakaowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ilość muffinek: 10 sztuk w papilotkach denko śr. 5 cm
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Muffinki kakaowe przepis
Mleko, kakao, cukier (można dać cukier puder) i masło umieść razem w rondelku. Masę podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika, do rozpuszczenia masła i cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do szklanego, wysokiego naczynia, zaś żółtka wlej do przestudzonej masy czekoladowej. Ciągle mieszając masę, np. trzepaczką wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Możesz też użyć miksera.
Białka ubij krótko na sztywno. Masa powinna być błyszcząca i napuszona. Przy pomocy szpatułki wmieszaj delikatnie sztywne białka w ciasto.
Ciasto przełóż do papilotek przy pomocy łyżki lub przez rękaw cukierniczy. Umieść tyle ciasta, by zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi. Muffinki kakaowe piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek kakaowych.
Muffinki po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć dowolnej, cukrowej posypki.
Doskonałe są też muffinki marchewkowe. Polecam wypróbuj również mój przepis na pyszne drożdżówki oraz jagodzianki.
Smacznego.