Biszkopt z 3 jajek
Biszkopt z 3 jajek to najlepszy przepis na jasny, uniwersalny biszkopt pod torty i rozmaite ciasta. To prosty biszkopt bez proszku do pieczenia.
- nie kruszy się i jest puszysty
- idealna baza pod małe torty
- prosty, szybki i super wilgotny
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia : 20 minut
Liczba porcji: biszkopt o średnicy 20 cm
Dieta: wegetariańska
- 3 średnie jajka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej np. tortowej
- łyżka cukru
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Biszkopt z 3 jaj
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce. Dodaj do nich niewielką szczyptę soli i zacznij ubijać. Najpierw na niskich obrotach. Po chwili zwiększaj obroty miksera, aż do maksymalnych. Nie ubijaj białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 2 minutach możesz dodać łyżkę cukru. Białka ubijaj cały czas na najwyższych obrotach miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści a biało zrobi się sztywne i błyszczące. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 do 2 minut. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.
Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj przesianą mąkę - 3 płaskie łyżki. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Biszkopt piecz do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika po 10 minutach.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika:
- Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.
- Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.
- Biszkopt dekoruj dopiero po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego.