Mini biszkopt do tortów

Mini biszkopt do tortów

Najlepszy przepis na jasny, uniwersalny biszkopt pod torty i rozmaite ciasta.

- Bez dodatku proszku do pieczenia
- Biszkopt szykuje się bardzo szybko
- Nie kruszy się i jest puszysty
- Idealna baza pod małe torty, ciasta przekładane, czy samodzielny deser

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia : 20 minut
Ilość porcji: biszkopt o średnicy 20 cm

Składniki:
  • 3 średnie jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm lub blaszkę o wymiarach 20/25 cm.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce. Dodaj do nich niewielką szczyptę soli i zacznij ubijać. Najpierw na niskich obrotach. Po chwili zwiększaj obroty miksera, aż do maksymalnych. Nie ubijaj białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 2 minutach możesz dodać łyżkę cukru. Białka ubijaj cały czas na najwyższych obrotach miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści a biało zrobi się sztywne i błyszczące. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 do 2 minut. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj przesianą mąkę - 3 płaskie łyżki. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika po 10 minutach.

mini-biszkopt-do-tortow-1

Po wyjęciu ciasta z piekarnika:
- Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz. 
- Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.
- Biszkopt dekoruj dopiero po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (15 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Dorota
2017-11-20 11:52
Od razu upiekłam. Miałam tylko 3 jaka więc idealnie. Dałam na górę bitą śmietanę i białą czekoladą posiekaną.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-20 12:27
Brzmi pysznie.. smacznego!
Kasia
2017-11-21 15:34
Pani Aniu, czy moze byc mąka pełnoziarnista?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-21 17:30
Tak Kasiu.. uważaj tylko, by nie dać jej za dużo.

Uniwersalny biszkopt do tortów z 3 jaj

Prosty i sprawdzony przepis na biszkopt, który piecze się z 3 jaj. To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę oleju. Prosty skład i wyjaśnienie całego procesu szykowania ciasta - krok po kroku gwarantuje udany wypiek. 

Gotowy biszkopt - do czego go wykorzystać?

Takie mini blaty biszkoptowe można pokroić na kawałki i podawać do herbaty, czy kawy jako samodzielny deser. Biszkopt sprawdza się idealnie również jako spód do ciast z owocami, kremami i galaretkami. Jeśli upieczesz minimum 2 biszkopty, możesz przygotować również pyszny tort przekładany. Biszkopt pieczony w podłużnej formie, można zwinąć i podać jako roladę z kremem śmietanowym i owocami.