Mazurek cygański

Mazurek cygański

Wyjątkowy mazurek pieczony na waflu. Delikatny biszkopt i dużo pysznych bakalii. Do tego polewa z białej czekolady i wielkanocne wzorki :-)

Taki jest właśnie mazurek cygański. Polecam!

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 10-12 kawałków z formy o wymiarach 20/26 cm

Składniki:
suchy wafel pod wymiar blaszki*
• 100 g mąki
• 5 jajek
• 100 g cukru
• 150 g bakalii (rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie, pekan..)
• 200 g białej czekolady - dwie tabliczki


*Zakup zwykły, suchy wafel i dotnij go pod wymiar blaszki z jakiej będziesz korzystać.

Wszystkie bakalie poszatkuj drobno i odstaw w jednej misce na potem. Suszone owoce możesz wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Pamiętaj, by je potem dobrze odcisnąć z wody. Orzechy zaś możesz uprażyć na suchej patelni.

W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na białą masę. Białko ubij na sztywno w drugiej misce.

Bakalie wymieszaj z mąką. Do żółtka z cukrem dodawaj bakalie wymieszane z mąką oraz białka. Sprawnie wymieszaj wszystko szpatułką tylko do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Wafel ułóż na spodzie blaszki. Wylej i wyrównaj ciasto. Piecz 25 minut na złoty kolor.

Gdy ciasto ostygnie oblej je rozpuszczoną w rondelku białą czekoladą i ozdób dowolnie np. migdałami i rodzynkami.

Ciasto pokroić można zanim zastygnie czekolada lub przed oblaniem pokrojonych kawałków. Jeśli planujesz pokroić ciasto po wystudzeniu i stwardnieniu czekolady, podczas krojenia będzie ona nierówno pękać. Ja nie mam nic przeciwko, ale uprzedzam ;-)


mazurek-cyganski-1


mazurek-cyganski-2

Smacznego!

Średnia 4.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

dooseet
2016-03-12 11:49
bardzo ciekawe, jeszcze nie słyszałam o mazurkach pieczonych na waflu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-12 12:03
Polecam.
Nat
2016-03-12 11:59
Nie znam się, ale wygląda nietypowo, jest grubszy niż większość mazurków:) ale i tak wygląda smakowicie:D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-12 12:04
Zawsze można go też upiec na większej blaszce. Wówczas należy skrócić czas pieczenia.
Gotowaniepatki
2017-03-21 19:51
Mniam zjadłabym.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-22 10:15
;-)