Mazurek cygański

Mazurek cygański

Wyjątkowy mazurek pieczony na waflu. Delikatny biszkopt i dużo pysznych bakalii. Do tego polewa z białej czekolady i wielkanocne wzorki. Taki jest właśnie mazurek cygański. Polecam!

 

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • suchy wafel pod wymiar blaszki*
  • 100 g mąki
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 150 g bakalii (rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie, pekan..)
  • 200 g białej czekolady - dwie tabliczki

*Zakup zwykły, suchy wafel i dotnij go pod wymiar blaszki z jakiej będziesz korzystać.

Wszystkie bakalie poszatkuj drobno i odstaw w jednej misce na potem. Suszone owoce możesz wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Pamiętaj, by je potem dobrze odcisnąć z wody. Orzechy zaś możesz uprażyć na suchej patelni.

W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na białą masę. Białko ubij na sztywno w drugiej misce.

Bakalie wymieszaj z mąką. Do żółtka z cukrem dodawaj bakalie wymieszane z mąką oraz białka. Sprawnie wymieszaj wszystko szpatułką tylko do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Wafel ułóż na spodzie blaszki. Wylej i wyrównaj ciasto. Piecz 25 minut na złoty kolor.

Gdy ciasto ostygnie oblej je rozpuszczoną w rondelku białą czekoladą i ozdób dowolnie np. migdałami i rodzynkami.

Ciasto pokroić można zanim zastygnie czekolada lub przed oblaniem pokrojonych kawałków. Jeśli planujesz pokroić ciasto po wystudzeniu i stwardnieniu czekolady, podczas krojenia będzie ona nierówno pękać. Ja nie mam nic przeciwko, ale uprzedzam ;-)


Mazurek cygański, 1


Mazurek cygański, 2

 

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (19 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11276

Komentarze

2016-03-12 11:49
bardzo ciekawe, jeszcze nie słyszałam o mazurkach pieczonych na waflu :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-12 12:03
Polecam.
2016-03-12 11:59
Nie znam się, ale wygląda nietypowo, jest grubszy niż większość mazurków:) ale i tak wygląda smakowicie:D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-12 12:04
Zawsze można go też upiec na większej blaszce. Wówczas należy skrócić czas pieczenia.
2017-03-21 19:51
Mniam zjadłabym.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-22 10:15
;-)