Mazurek cygański
Wyjątkowy mazurek pieczony na waflu. Delikatny biszkopt i dużo pysznych bakalii. Do tego polewa z białej czekolady i wielkanocne wzorki. Taki jest właśnie mazurek cygański. Polecam!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10-12
Dieta: wegetariańska
Składniki
- suchy wafel pod wymiar blaszki*
- 100 g mąki
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 150 g bakalii (rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie, pekan..)
- 200 g białej czekolady - dwie tabliczki
*Zakup zwykły, suchy wafel i dotnij go pod wymiar blaszki z jakiej będziesz korzystać.
Wszystkie bakalie poszatkuj drobno i odstaw w jednej misce na potem. Suszone owoce możesz wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Pamiętaj, by je potem dobrze odcisnąć z wody. Orzechy zaś możesz uprażyć na suchej patelni.
W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na białą masę. Białko ubij na sztywno w drugiej misce.
Bakalie wymieszaj z mąką. Do żółtka z cukrem dodawaj bakalie wymieszane z mąką oraz białka. Sprawnie wymieszaj wszystko szpatułką tylko do połączenia składników.
Włącz piekarnik na 170 stopni. Wafel ułóż na spodzie blaszki. Wylej i wyrównaj ciasto. Piecz 25 minut na złoty kolor.
Gdy ciasto ostygnie oblej je rozpuszczoną w rondelku białą czekoladą i ozdób dowolnie np. migdałami i rodzynkami.
Ciasto pokroić można zanim zastygnie czekolada lub przed oblaniem pokrojonych kawałków. Jeśli planujesz pokroić ciasto po wystudzeniu i stwardnieniu czekolady, podczas krojenia będzie ona nierówno pękać. Ja nie mam nic przeciwko, ale uprzedzam ;-
Polecam Ci tez mój przepis na mazurek kajmakowy.
Smacznego!