Mazurek czekoladowy z orzechami

Mazurek czekoladowy z orzechami

Spośród Mazurków Wielkanocnych kajmakowy z orzechami jest u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu. Pieczony na kruchym spodzie.. udekorowany prażonymi nerkowcami i orzechami włoskimi.. pycha!

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 10

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśniej 18%

Masa czekoladowa

  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao

Dekoracja

  • 100 g siekanych orzechów nerkowca
  • 80 g orzechów włoskich

Jeśli chcesz upiec jedną tartę, użyj połowy wszystkich składników :-)

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w dużej misce. Uciekaj ręcznie kilka minut i uformuj  kulę. Zawiń kulę w folię i odłóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Masło na masę czekoladową rozpuść w małym rondelku. Wlej do miski. Dodaj masę krówkową oraz kakao. Użyj miksera by powstała gęsta, jednolita masa. Miskę odstaw do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na placki grubości około 3-5 mm i wyłóż nimi obie formy wraz z 1 cm rantem. Formy umieść w lodówce jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie ustaw piekarnik na 170 stopni i umieść w nim formy z ciastem. Piecz 25 minut. Wyjmij i ostudź tarty.

W trakcie pieczenia lub studzenia tart upraż orzechy. Wysyp je na suchą patelnię i ustaw małą moc palnika. Najpierw umieść orzechy włoskie a po kilku minutach również siekane nerkowce. Zamieszaj od czasu do czasu. Praż kilka minut.

Na wystudzone tarty wyłóż masę czekoladową. Wysyp orzechy nerkowca zaś orzechy włoskie poukładaj dowolnie. Połowę możesz przełożyć do szprycy i wycisnąć wzór wokół ciasta.

Mazurki możesz trzymać w lodówce do 10 dni.

Mazurek czekoladowy z orzechami, 1

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11238

Komentarze

2016-03-09 10:49
Wygląda pysznie :) W święta planuję cheatować, więc już wie co będę piec! :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:57
Fantastycznie.. udanych wypieków!
2016-03-09 10:59
Jadłabym <3 bardzo fajny przepis, może jak będę miała trochę czasu, to się skuszę na zrobienie takiego ciasta :) chociaż chyba najbardziej lubię murzynka.. i z ciasta z owocami, takie babki z owocami. Nie wiem, jak to się poprawnie nazywa :P
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:57
Czekoladowa baba już niedługo na blogu :-)
2016-03-09 11:06
Wygląda bajecznie! Dekoracja niesamowita. Dodaję do listy must make :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:57
Dziękuję :-)
2016-03-09 11:59
Wygląda wybornie
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:57
Dziękuję Basiu!
Wygląda bajecznie! I pewnie obłędnie smakuje <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:57
Tak Dario, jest pycha! Polecam..
2018-03-19 14:41
podoba mi sie ten przepis bo nie zawiera proszku do pieczenia. Wprowadziłabym dwie zmiany: zamiast maki zwykłej makę krupczatkę i chyba wazniejsze zamiast niezdrowej margaryny (utwardzany sztucznie tłuszcz) masło !!! i w ogóle do wszystkich wypieków, mas tortowych uzywam tylko masła ! Jesli dla kogoś jest za tłuste mozna zjeść po prostu troche mniej. A dla dzieci stosowanie margaryny jest niedopuszczalne.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-19 17:36
Dziękuję Aniu! To mój dość stary przepis. Jeśli zerkniesz na przepisy z tego i zeszłego roku, to nie znajdziesz już u mnie margaryny w cieście. Pozdrawiam Cię ciepło i polecam Ci przepis na mazurka z kajmakiem i bezami❤️