Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Spośród mazurków wielkanocnych mazurek czekoladowy z orzechami jest u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu. Pieczony na kruchym spodzie.. udekorowany prażonymi nerkowcami i orzechami włoskimi.. pycha!

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 10

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśniej 18%

Masa czekoladowa

  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao

Dekoracja

  • 100 g siekanych orzechów nerkowca
  • 80 g orzechów włoskich

Mazurek czekoladowy

Jeśli chcesz upiec jedną tartę, użyj połowy wszystkich składników :-)

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w dużej misce. Uciekaj ręcznie kilka minut i uformuj  kulę. Zawiń kulę w folię i odłóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Masło na masę czekoladową rozpuść w małym rondelku. Wlej do miski. Dodaj masę krówkową oraz kakao. Użyj miksera by powstała gęsta, jednolita masa. Miskę odstaw do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na placki grubości około 3-5 mm i wyłóż nimi obie formy wraz z 1 cm rantem. Formy umieść w lodówce jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie ustaw piekarnik na 170 stopni i umieść w nim formy z ciastem. Piecz 25 minut. Wyjmij i ostudź tarty.

W trakcie pieczenia lub studzenia tart upraż orzechy. Wysyp je na suchą patelnię i ustaw małą moc palnika. Najpierw umieść orzechy włoskie a po kilku minutach również siekane nerkowce. Zamieszaj od czasu do czasu. Praż kilka minut.

Na wystudzone tarty wyłóż masę czekoladową. Wysyp orzechy nerkowca zaś orzechy włoskie poukładaj dowolnie. Połowę możesz przełożyć do szprycy i wycisnąć wzór wokół ciasta.

Mazurki możesz trzymać w lodówce do 10 dni.

Mazurek czekoladowy, 1


Sprawdź też przepis na mazurek kajmakowy

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷