Mazurek czekoladowy
Spośród mazurków wielkanocnych mazurek czekoladowy z orzechami jest u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu. Pieczony na kruchym spodzie.. udekorowany prażonymi nerkowcami i orzechami włoskimi.. pycha!
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: foremka 15-18 cm.
Dieta: wegetariańska
Ciasto kruche
- 200 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśniej 18%
Masa czekoladowa
- 400 g masy krówkowej kajmakowej
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
Dekoracja
- 100 g siekanych orzechów nerkowca
- 80 g orzechów włoskich
Mazurek czekoladowy
Jeśli chcesz upiec jedną tartę, użyj połowy wszystkich składników :-)
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w dużej misce. Ucieraj ręcznie kilka minut i uformuj kulę. Zawiń kulę w folię i odłóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Masło na masę czekoladową rozpuść w małym rondelku. Wlej do miski. Dodaj masę krówkową oraz kakao. Użyj miksera by powstała gęsta, jednolita masa. Miskę odstaw do lodówki.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na placki grubości około 3-5 mm i wyłóż nimi obie formy wraz z 1 cm rantem. Formy umieść w lodówce jeszcze na 30 minut.
Po tym czasie ustaw piekarnik na 170 stopni i umieść w nim formy z ciastem. Piecz 25 minut. Wyjmij i ostudź tarty.
W trakcie pieczenia lub studzenia tart upraż orzechy. Wysyp je na suchą patelnię i ustaw małą moc palnika. Najpierw umieść orzechy włoskie a po kilku minutach również siekane nerkowce. Zamieszaj od czasu do czasu. Praż kilka minut.
Na wystudzone tarty wyłóż masę czekoladową. Wysyp orzechy nerkowca zaś orzechy włoskie poukładaj dowolnie. Połowę możesz przełożyć do szprycy i wycisnąć wzór wokół ciasta.
Mazurki możesz trzymać w lodówce do 10 dni.
Sprawdź też przepis na mazurek kajmakowy.
Smacznego!