Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem

Świetne placki lub jak wolisz, kotlety z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Mała ilość składników i proste wykonania. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym bez jajek, bez glutenu, bez mleka.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 250 g mielonej karkówki lub biodrówki wieprzowej
  • 800 g ziemniaków - ważone przed obraniem
  • przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich i mąki ziemniaczanej

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody np. używając czystej ściereczki bawełnianej. U mnie po odciśnięciu zostało 420 gramów masy ziemniaczanej.

Do miski z ziemniakami dodaj również mięso mielone oraz pozostałe składniki. Dobrze wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.

Placki ziemniaczane z mięsem, 1
Placki ziemniaczane z mięsem, 2
Placki ziemniaczane z mięsem, 3

Podawaj ze świeżymi sałatami, rukolą, szpinakiem. Idealnie smakują również z dipami śmietanowymi, jogurtowymi i majonezem.

Polecam też coś mięsnego do zagryzania. Suszona wołowina jest pyszna. Z placków natomiast warto wypróbować mój przepis na wspaniałe placki ziemniaczane.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (288 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to ciekawa alternatywa dla typowych kotletów mięsnych. Ziemniaki stanowią w nich 3/4 całości dlatego kotleciki są dość lekkie, ale nadal sycące. Ich przygotowanie jest bardzo proste bo poza ziemniakami i mięsem potrzebujemy tylko podstawowe przyprawy. Z sytych dań polecam również placki po węgiersku oraz pyszny bigos z łopatką i boczkiem.