Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem

Świetne placki lub jak wolisz, kotlety z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Mała ilość składników i proste wykonania.

- bez jajek
- bez glutenu
- bez mleka
- i tylko kilka składników

Czas przygotowywania: do 30 minut
Smażenie: do 30 minut 
Ilość kotletów:
 u mnie 13 sztuk wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 250 g mielonej karkówki lub biodrówki wieprzowej
• 800 g ziemniaków - ważone przed obraniem
• przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich i mąki ziemniaczanej

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody np. używając czystej ściereczki bawełnianej. U mnie po odciśnięciu zostało 420 gramów masy ziemniaczanej.

Do miski z ziemniakami dodaj również mięso mielone oraz pozostałe składniki. Dobrze wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.

placki-ziemniaczane-z-miesem-1

placki-ziemniaczane-z-miesem-2

placki-ziemniaczane-z-miesem-3

Podawaj ze świeżymi sałatami, rukolą, szpinakiem. Idealnie smakują również z dipami śmietanowymi, jogurtowymi i majonezem.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Jud
2017-03-23 17:42
Ciekawy pomysł z takim 2 w 1. Co prawda wieprzowina to zupełnie nie moje smaki, ale pewnie domownikom by smakowało ;)
Ania
2017-03-23 19:14
Myślę, że możesz zmielić również indyka.