Ciasteczka bezowe z orzechami
Zaskocz siebie i bliskich tworząc przepis, który wymaga tylko białek, orzechów i cukru. Ciasteczka bezowe z orzechami to magia delikatnych, chrupiących ciasteczek, które rozpływają się w ustach.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 16 dużych ciastek
Kaloryczność kcal: 180 w 1 ciastku
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 350 g ulubionych orzechów - mogą być już zmielone
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 150 g białek jajek - około pół szklanki białek
- szczypta soli
Ciasteczka bezowe z orzechami
Około 350 gramów orzechów oczyszczonych z fragmentów skorupek umieść w jednej misce. Sama wymieszałam po 1/3 orzechów włoskich, pekan i nerkowców.
Porada: Możesz też użyć tylko jednego typu orzechów lub wymieszać ze sobą dowolne orzechy (laskowe, migdały..) o łącznej wadze 350 gramów.
Małą garść orzechów odłóż na bok, do udekorowania ciasteczek przed pieczeniem. Pozostałe orzechy umieść w dobrym malakserze z solidnymi ostrzami i miksuj całość na "żwirek". Polecam zmielić je w dwóch turach. Pierwszą porcję drobno, zaś drugą już nieco grubiej, by otrzymać różnorodną mieszankę. Łyżkę rozdrobnionych orzechów wsyp do miseczki z orzechami, które zostały odłożone do dekoracji.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z funkcją termoobiegu.
Białka jajek (około 150 gramów, czyli biała z 4-5 jajek) umieść w misie miksera lub w innym szklanym lub metalowym naczyniu. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty lub dłużej (na każdą łyżkę cukru).
Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa bez śladów nierozpuszczonego cukru.
Do idealnie ubitych na sztywno białek z cukrem wsyp zmielone orzechy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość szpatułką.
Cienką, dużą blaszkę (może być z wyposażenia piekarnika) wyłóż sprawdzonym arkuszem papieru do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje na ciastka. Na jedno ciastko wypadają około dwie łyżki stołowe. Łyżką formuj ciastka o średnicy około 10 cm i wysokości około 1,5 cm. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy. W taki sposób uformowałam 16 ciasteczek. Na każde ciasto wyłóż po 1-2 orzechy oraz odrobię zmiksowanych orzechów, które zostały wcześniej odłożone do małej miseczki.
Porada: Ciastka można też posypać wiórkami kokosowymi.
Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wybierz o poziom niższą półkę niż środkowa. Jeśli do pieczenia ciasteczek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko dużej, zwykłej blachy, to kładź ją na nagrzanej kratce z wyposażenia piekarnika.
Ciasteczka bezowe z orzechami piecz około 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia). Obserwuj je jednak cały czas w piekarniku, by za mocno się nie przypiekły. Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika. Poczekaj, aż całkiem przestygną i dopiero zdejmuj je z blaszki.
Jeśli bezowe ciasteczka z orzechami nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni, a może i dłużej.
Smacznego.