Domowy kisiel z rabarbaru

Domowy kisiel z rabarbaru

W kwietniu leniwie rozpoczyna się sezon na rabarbar. Z rabarbaru robimy chętnie ciasta, babeczki, tarty i muffiny.. same pyszności. Polecam również zrobić domowy kisiel z rabarbaru. Ten kisiel jest prosty, szybki i wyjątkowo pyszny.

Z ciekawostek.. rabarbar jest bardzo często wykorzystywany w przepisach wegańskich. Jeśli nie jesteś wege, to nic nie szkodzi.. Też możesz śmiało zajadać taki pyszny domowy kisiel!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3 x 250 ml

Składniki:
  • 500 g łodyg rabarbaru
  • 600 ml wody
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml wody i 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Przygotuj garnek. Rabarbar umyj i pokrój dowolnie w kawałki (tak, by zmieściły się w garnku). Nie obieraj łodyg. Zalej wodą i gotuj około 15 minut do rozpadnięcia się łodyg.

Jeśli nie masz różowej odmiany rabarbaru, możesz dodać odrobinę różowego barwnika (ja trochę dodałam). Przelej sok wraz z łodygami przez sitko. Przetrzyj jak najwięcej soku i musu a gęstą papkę wyrzuć. Umyj garnek i przelej do niego przetarty sok z musem. Dodaj cukier.

W małej miseczce wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka. Ciągle mieszając gotuj kisiel na małej mocy palnika aż do zgęstnienia - około 3 minut. Możesz od razu przelewać go do szklanek.

Domowy kisiel z rabarbaru, 1

Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-04-30 21:52
Pyszności, ja rabarbar uwielbiam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-01 19:04
Dziękuję Kochana.. :-)
2016-05-01 11:44
Kisielu z rabarbaru jeszcze nie próbowałam. Intrygujący pomysł!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-01 19:04
Polecam! Bardzo smaczny.
domowy kisiel zawsze smakuje bosko! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-01 19:04
:-)
Dzisiaj najadłyśmy się rabarbaru jak nie wiem co ale na taki domowy kisiel zawsze ma się ochotę :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-02 18:37
:-)

Domowy kisiel z soku

Aby zrobić domowy kisiel wystarczy mieć wodę lub sam sok z owoców, trochę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Domowy kisiel można zrobić nawet z kompotu, z musu owocowego, czy też z mrożonych owoców. Super smakują kisiele z kawałkami owoców. Polecam Ci mój przepis na kisiel malinowy. Przepis na kisiel z winogron polecam wykorzystać jesienią. 

Kisiel domowy dla niemowlaka

Jeśli użyjesz samych owoców, bez dodatku cukru kisiel może zjeść nawet niemowlak. Domowy kisiel bananowy, czy też jabłkowy lub gruszkowy będzie idealnym wyborem. Lubisz proste desery? Zapraszam po więcej moich przepisów na domowe desery