Domowy kisiel z rabarbaru

Domowy kisiel z rabarbaru

W kwietniu leniwie rozpoczyna się sezon na rabarbar :-)
Ciasta, babeczki, tarty i muffiny.. same pyszności.

Dla odmiany przygotowałam dla Was kisiel.. domowy kisiel z rabarbaru.
Przepyszny!

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 3 x 250 ml

Składniki:
• 500 g łodyg rabarbaru
• 600 ml wody
• 30 g cukru trzcinowego
• 100 ml wody i 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Zobacz też film na moim kanale YouTube

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xyzvxv5M7AA[/embed]

 

Przygotuj garnek. Rabarbar umyj i pokrój dowolnie w kawałki (tak, by zmieściły się w garnku). Nie obieraj łodyg. Zalej wodą i gotuj około 15 minut do rozpadnięcia się łodyg.

Jeśli nie masz różowej odmiany rabarbaru, możesz dodać odrobinę różowego barwnika (ja trochę dodałam).

Przelej sok wraz z łodygami przez sitko. Przetrzyj jak najwięcej soku i musu a gęstą papkę wyrzuć. Umyj garnek i przelej do niego przetarty sok z musem. Dodaj cukier.

W małej miseczce wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka. Ciągle mieszając gotuj kisiel na małej mocy palnika aż do zgęstnienia - około 3 minut. Możesz od razu przelewać go do szklanek :-)

domowy-kisiel-z-rabarbaru-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2016-04-30 21:52
Pyszności, ja rabarbar uwielbiam :-)
Ania
2016-05-01 19:04
Dziękuję Kochana.. :-)
Joanna Seta-Pryjomska
2016-05-01 11:44
Kisielu z rabarbaru jeszcze nie próbowałam. Intrygujący pomysł!
Ania
2016-05-01 19:04
Polecam! Bardzo smaczny.
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-05-01 16:35
domowy kisiel zawsze smakuje bosko! :)
Ania
2016-05-01 19:04
:-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-01 21:31
Dzisiaj najadłyśmy się rabarbaru jak nie wiem co ale na taki domowy kisiel zawsze ma się ochotę :D
Ania
2016-05-02 18:37
:-)