Kisiel z rabarbaru
W kwietniu leniwie rozpoczyna si臋 sezon na rabarbar. Z rabarbaru robimy ch臋tnie ciasta, babeczki, tarty i muffiny.. same pyszno艣ci. Polecam r贸wnie偶 zrobi膰 domowy kisiel z rabarbaru. Ten kisiel jest prosty, szybki i wyj膮tkowo pyszny.
Z ciekawostek.. rabarbar jest bardzo cz臋sto wykorzystywany w przepisach wega艅skich. Je艣li nie jeste艣 wege, to nic nie szkodzi.. Te偶 mo偶esz 艣mia艂o zajada膰 taki pyszny domowy kisiel!
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3 x 250 ml
Dieta: bezglutenowa, wega艅ska, wegetaria艅ska
Sk艂adniki
- 500 g 艂odyg rabarbaru
- 600 ml wody
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 ml wody i 3 p艂askie 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
Zobacz te偶 film na moim kanale YouTube
Przygotuj garnek. Rabarbar umyj i pokr贸j dowolnie w kawa艂ki (tak, by zmie艣ci艂y si臋 w garnku). Nie obieraj 艂odyg. Zalej wod膮 i gotuj oko艂o 15 minut do rozpadni臋cia si臋 艂odyg.
Je艣li nie masz r贸偶owej odmiany rabarbaru, mo偶esz doda膰 odrobin臋 r贸偶owego barwnika (ja troch臋 doda艂am). Przelej sok wraz z 艂odygami przez sitko. Przetrzyj jak najwi臋cej soku i musu a g臋st膮 papk臋 wyrzu膰. Umyj garnek i przelej do niego przetarty sok z musem. Dodaj cukier.
W ma艂ej miseczce wymieszaj 100 ml wody z m膮k膮 ziemniaczan膮 i wlej do garnka. Ci膮gle mieszaj膮c gotuj kisiel na ma艂ej mocy palnika a偶 do zg臋stnienia - oko艂o 3 minut. Mo偶esz od razu przelewa膰 go do szklanek.
Polecam wypr贸buj te偶 m贸j przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.
Smacznego.