Ciasto do tortilli z ziołami i przecierem pomidorowym

Ciasto do tortilli z ziołami i przecierem pomidorowym

Domowe tortille pszenne to najszybszy sposób na brak pieczywa. Mój przepis na tortille pszenne wzbogaciłam tym razem o odrobinę przecieru z pomidorów i łyżkę ziół prowansalskich. Jeśli chcesz zobaczyć jak najprościej zrobić prawdziwą, domową tortillę, to zapraszam!

Jeśli wolisz spróbować najpierw wersji podstawowe, bez dodatków, to polecam mój przepis podstawowy na domowe tortille pszenne

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas prażenia: 20 minut
Ilość porcji: 14 placków średnicy 18 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej - 550 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szklanka wrzątku - 250 ml
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżka ziół prowansalskich

Czas przygotowywania: 5 minut szykowania, 5 minut wyrabiania ciasta, 20 minut leżakowania i prażenie na patelni. 

Do sporej miski wlej bardzo gorącą wodę - najlepiej wrzątek. Dodaj masło w kawałkach i mieszaj aż się roztopi. Od razu dodaj resztę składników i zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto może być jeszcze gorące, ale nie na tyle by się oparzyć. 

Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i etatystyczne (trochę jak ciasto do pierogów). Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12-14 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę dłonią na rulonik i tnę jak kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości małej mandarynki. Czystą ściereczkę kuchenną skropl wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złóż na pół. W środku poukładaj obok siebie kawałki ciasta (aby nie wyschło). Zrób też miejsce na gotowe placki.

Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy - bez podsypywania mąką. Postaraj się rozwałkować go jak najcieniej tylko możesz.

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Powinny zacząć się pokazywać pęcherzyki. W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.

Ciasto do tortilli z ziołami i przecierem pomidorowym , 1

Trzymaj placki pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii. Można je tak przechowywać do 3 dni.
Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (27 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/20685
Reklama

Komentarze

2017-12-28 11:29
Do tego fajne nadzienie i jest pyszny obiad :D
Reklama

Pyszne prawdziwe placki tortilla przepis

Tortille pszenne na maśle są bardzo tanie i szybkie do zrobienia. Takie domowe placki z tortilli bardzo często robię w weekendy oraz wtedy, gdy mamy ochotę na ciekawe i szybkie przekąski. Domowe placki pszenne polecam wzbogacić dodając sezam lub odrobinę czosnku. 

Placki tortilla z czym

Z czym zjeść takie domowe tortille? Jak najlepiej podać domowe placki pszenne? Tortille można wyłożyć serem i szynką a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kąski. Możesz przygotować przepis na tortille z kurczakiem, czy też z łososiem. Zamiast mąki pszennej można też użyć mąki kukurydzianej i zrobić kukurydziane ciasto na tortillę. Tortilla super smakuje również z domowym hummusem. Jeśli lubisz robić domowe pasty, to polecam zerknąć na pozostałe moje przepisy na domowe sosy i pasty.