Tortilla pomidorowa
Tortilla pszenna pomidorowa to najszybszy sposób na brak pieczywa. Przepis na tortille pszenne wzbogaciłam tym razem o odrobinę przecieru z pomidorów i łyżkę ziół prowansalskich.
Jeśli wolisz spróbować najpierw wersji podstawowe, bez dodatków, to polecam mój przepis podstawowy na domowe tortille pszenne - tortilla przepis.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas prażenia: 20 minut
Liczba porcji: 14 placków średnicy 18 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej - 550 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
- szklanka wrzątku - 250 ml
- łyżeczka soli
- płaska łyżka przecieru pomidorowego
- płaska łyżka ziół prowansalskich
Czas przygotowywania: 5 minut szykowania, 5 minut wyrabiania ciasta, 20 minut leżakowania i prażenie na patelni.
Do sporej miski wlej bardzo gorącą wodę - najlepiej wrzątek. Dodaj masło w kawałkach i mieszaj aż się roztopi. Od razu dodaj resztę składników i zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto może być jeszcze gorące, ale nie na tyle by się oparzyć.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i etatystyczne (trochę jak ciasto do pierogów). Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.
Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12-14 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę dłonią na rulonik i tnę jak kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości małej mandarynki. Czystą ściereczkę kuchenną skropl wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złóż na pół. W środku poukładaj obok siebie kawałki ciasta (aby nie wyschło). Zrób też miejsce na gotowe placki.
Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy - bez podsypywania mąką. Postaraj się rozwałkować go jak najcieniej tylko możesz.
Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Powinny zacząć się pokazywać pęcherzyki. W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.
Trzymaj placki pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii. Można je tak przechowywać do 3 dni.
Sprawdź też mój przepis na tortilla z jajkiem.
Smacznego.