Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tortilla pomidorowa

Tortilla pomidorowa

Tortilla pszenna pomidorowa to najszybszy sposób na brak pieczywa. Przepis na tortille pszenne wzbogaciłam tym razem o odrobinę przecieru z pomidorów i łyżkę ziół prowansalskich. 

Jeśli wolisz spróbować najpierw wersji podstawowe, bez dodatków, to polecam mój przepis podstawowy na domowe tortille pszenne - tortilla przepis

Czas przygotowania: 10 minut
Czas prażenia: 20 minut
Liczba porcji: 14 placków średnicy 18 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej - 550 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szklanka wrzątku - 250 ml
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżka ziół prowansalskich

Czas przygotowywania: 5 minut szykowania, 5 minut wyrabiania ciasta, 20 minut leżakowania i prażenie na patelni. 

Do sporej miski wlej bardzo gorącą wodę - najlepiej wrzątek. Dodaj masło w kawałkach i mieszaj aż się roztopi. Od razu dodaj resztę składników i zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto może być jeszcze gorące, ale nie na tyle by się oparzyć. 

Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i etatystyczne (trochę jak ciasto do pierogów). Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut.

Po tym czasie możesz już podzielić ciasto na 12-14 równych kawałków. Ja rozwałkowuję kulę dłonią na rulonik i tnę jak kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości małej mandarynki. Czystą ściereczkę kuchenną skropl wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złóż na pół. W środku poukładaj obok siebie kawałki ciasta (aby nie wyschło). Zrób też miejsce na gotowe placki.

Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy - bez podsypywania mąką. Postaraj się rozwałkować go jak najcieniej tylko możesz.

Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Powinny zacząć się pokazywać pęcherzyki. W tym czasie szykuj już kolejny placek. Każdy gotowy kładź jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.

Tortilla pomidorowa, 1

Trzymaj placki pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. Potem (jeśli nie zostaną zjedzone od razu) umieść je w spożywczym woreczku strunowym lub w folii. Można je tak przechowywać do 3 dni.

Sprawdź też mój przepis na tortilla z jajkiem.

Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (105 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tortilla pomidorowa

Tortille pszenne na maśle są bardzo tanie i szybkie do zrobienia. Takie domowe placki z tortilli pomidorowe bardzo często robię w weekendy oraz wtedy, gdy mamy ochotę na ciekawe i szybkie przekąski. Domowe placki pszenne pomidorowe polecam wzbogacić dodając sezam lub odrobinę czosnku. Tortilla z kurczakiem to świetny przepis na wykorzystanie gotowych już placków pszennych z pomidorami. Gotowe placki świetnie też smakują z chili con carne.

Tortilla pomidorowa przepis

Z czym zjeść takie domowe tortille? Jak najlepiej podać domowe placki pszenne? Tortille można wyłożyć serem i szynką a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kąski. Możesz przygotować przepis na tortille z kurczakiem, czy też z łososiem. Zamiast mąki pszennej można też użyć mąki kukurydzianej i zrobić kukurydziane ciasto na tortillę. Tortilla super smakuje również z domowym hummusem. Jeśli lubisz robić domowe pasty, to polecam zerknąć na pozostałe moje przepisy na domowe sosy i pasty. Polecam Ci też mój przepis na podpłomyk