Pieczona łopatka wołowa

Pieczona łopatka wołowa

Soczysta wołowina to wspaniała baza obiadowa, ale i dobry sposób na smaczną kanapkę z chrzanem, czy domową ćwikłą.

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 800 g łopatki wołowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku

Zioła po jednej łyżeczce: rozmaryn, majeranek, cząber, czarny pieprz, szałwia oraz dwa pokruszone liście laurowe.
Tutaj przeczytasz jak ususzyć własne zioła


Wołowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mój kawałek mięsa trzymałam 3 dni w lodówce zanim się za niego zabrałam. Wołowina nie powinna być tak "świeża" - do pieczeni mięso powinno być bardziej kruche w strukturze.

Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło klarowane i od razu umieść wołowinę. Podsmażaj z obu stron po 2 minuty. Patelnia musi być na prawdę dobrze rozgrzana, by mięso mogło się mocno przypiec, ale by nie spalić czosnku.

Przygotuj spory kawałek folii do pieczenia. Najlepiej umieść dwa odcinki na kształt krzyża. Do jednej miseczki wsyp wszystkie zioła i wymieszaj. Część ziół wysyp na środek folii. Na zioła połóż podsmażone mięso a na mięso drugą część ziół. Wylej resztki masła i sosu na mięso. Owiń je szczelnie folią.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 1,5 godziny. Ja swoją pieczeń umieściłam dodatkowo w odkrytym naczyniu żaroodpornym.


Pieczona łopatka wołowa, 1


Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (126 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10384
Reklama