Pieczona łopatka wołowa
Soczysta wołowina to wspaniała baza obiadowa, ale i dobry sposób na smaczną kanapkę z chrzanem.
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 800 g łopatki wołowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
Zioła po jednej łyżeczce: rozmaryn, majeranek, cząber, czarny pieprz, szałwia oraz dwa pokruszone liście laurowe.
Sprawdź też jak suszyć zioła w domu.
Wołowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mój kawałek mięsa trzymałam 3 dni w lodówce zanim się za niego zabrałam. Wołowina nie powinna być tak "świeża" - do pieczeni mięso powinno być bardziej kruche w strukturze.
Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło klarowane i od razu umieść wołowinę. Podsmażaj z obu stron po 2 minuty. Patelnia musi być na prawdę dobrze rozgrzana, by mięso mogło się mocno przypiec, ale by nie spalić czosnku.
Przygotuj spory kawałek folii do pieczenia. Najlepiej umieść dwa odcinki na kształt krzyża. Do jednej miseczki wsyp wszystkie zioła i wymieszaj. Część ziół wysyp na środek folii. Na zioła połóż podsmażone mięso a na mięso drugą część ziół. Wylej resztki masła i sosu na mięso. Owiń je szczelnie folią.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 1,5 godziny. Ja swoją pieczeń umieściłam dodatkowo w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
Domową ćwikła będzie doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Polecam Ci mój sprawdzony przepis.
Smacznego :-)