Domowe beef jerky - suszona wołowina

Domowe beef jerky - suszona wołowina

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje.

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ...

Czas przygotowywania: mrożenie 4hmarynowanie min. 12 h + szykowanie i suszenie 1h + 4h
Ilość:
 około 350 g suszonej wołowiny

Reklama

Składniki:
• 600 g ligawy wołowej
marynata:
• płaska łyżka soli
• płaska łyżka słodkiej papryki
• 2 łyżki cukru
• 100 ml wody

Dodatkowo: długie patyczki do szaszłyków

Ładny kawałek ligawy wołowej dokładnie osusz ręcznikiem i umieść w zamrażalniku na min 4h.

(Ja często wyjmuję mocno zmrożony kawałek mięsa (często leży w zamrażalniku już kilka dni) i czekam do odpowiedniego momentu, by zacząć je kroić. Ma być zmrożone, jednak na tyle, by dało się kroić).

Po tym czasie wyjmij mięso na deskę. Złap szeroki, ostry nóż i krój plastry w poprzek włókien. Plasterki powinny być cieniutkie, najlepiej nie grubsze niż 1-2 mm.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 1

W miseczce umieść wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj je. Przygotuj duże, najlepiej szklane naczynie. Każdy plasterek (idealnie, by był jeszcze lekko zmrożony - wówczas łatwiej jest do obtaczać w marynacie i nie ulegnie uszkodzeniu) obtocz z obu stron w marynacie i kładź w szklanym naczyniu. Najmniejsze kawałki umieść razem w reszkach marynaty i dodaj do naczynia. Lekko uklep mięso, zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 h. Takie mięso może leżakować nawet do 2 dni.

Po tym czasie wyjmij naczynia z lodówki. Każdy plasterek mięsa nabijaj na dwa patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 2

- Nabijasz plasterki mięsa na dwa szaszłyki, by podczas suszenia nie zwinęło się w rulonik. Wówczas będzie z każdej strony idealnie wysuszone.
- zachowaj odstępy między plasterkami. Nie powinny się dotykać.
- Ułożenie szaszłyków zależy od tego jaką masz kratkę w piekarniku.
- Na dolnej półce warto wyłożyć blaszkę folią. Z mięsa może kapać sok. Jeśli twoje plasterki nie były mokre po marynowaniu, to prawdopodobnie nie będzie z nich kapać.. warto się jednak zabezpieczyć :-)

Gotowe mięso suszymy 4 godziny, w piekarniku ustawionym na 60-65 stopni.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 3

W pierwszej godzinie z mięsa "wychodzi woda" i piekarnik jest zaparowany. Na zdjęciu wyżej znajduje się mięso już po 2 h suszenia.

UWAGA
Jeśli nie uda Ci się tak cienko pokroić mięsa, nic nie szkodzi. Pamiętaj jednak o tym, by wydłużyć wówczas czas suszenia do 6 h.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 4

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Nigdy nie jadłyśmy suszonej wołowiny ale chętnie byśmy spróbowały :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-30 10:04
Gorąco polecam :-)
2017-01-30 02:50
Nigdy nie zdarzyło mi się jeść takiej wołowiny. Ale już mi ślinka leci, na pewno spróbuję!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-30 10:04
Zdecydowanie warto się skusić ;-)
2017-02-01 20:39
Że też sam na to nie wpadłem, uwielbiam wołowinkę. Na bank przetestuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-02 12:28
:-) Warto! Smacznego życzę :-)
2017-02-04 22:47
Polecam ormiańska basturme
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-05 10:31
Dziękuję Asiu.. na pikantnie lubi mój Mąż, więc na pewno zrobię.
2017-09-29 22:22
Bardzo lubię taką wołowinę, ale sama nigdy nie robiłam. Masz doświadczenie jak długo i w jakich warunkach najlepiej ją przechowywać?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-30 10:35
Ja trzymam ją w papierowej torbie spożywczej, ale nigdy nie trzymałam dłużej suszonej wołowiny, ponieważ jest u nas szybko zjadana.
2017-10-01 23:13
U mnie pewnie też tak będzie, ale wolałam dopytać ;)
2017-10-10 10:57
Piekarnik i kratkę to przydałoby się wyszorować. Ale przepis spoko
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-10 11:04
Masz rację.. mój piekarnik działa każdego dnia i znosi wszystko co do niego włożę.. a sporo spędzam w kuchni czasu.
2017-11-04 13:00
Witam, zrobiłam marynatę zgodnie z przepisem, niestety za słodka wyszła suszona wołowina.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-05 08:40
Być może użyłaś czubatych łyżek cukru, czy też jest to wyłącznie kwestia gustu i indywidualnych smaków.
2018-07-13 20:42
Przepis prosty i znany, sprawdzony od lat. Warto sobie poeksperymentować z marynatami. Poza tym w zależności od upodobań plastry można pokroić nawet do grubości 5mm (osobiście wolę takie). Ponieważ jednak robiona w ten sposób nie przypominała mi tej ze sklepu, robię ją inaczej. Przetestowałam już kilka części wołowiny i wychodzi na to, że każdy będzie dobry pod warunkiem, że z młodej wysokiej jakości sztuki mięsa. Kroję zazwyczaj wzdłuż włokien, nie w poprzek. Nie każdemu będzie to odpowiadać, bo nastręcza więcej trudności w jedzeniu (trzeba żuć). Można ciąć i po skosie, na zasadzie i wilk syty i owca cała. Jak komu pasuje.
I tu dochodzimy do sedna. Ja pekluję mięso - w zależności od nastroju od 24 do 72h. Osuszam i marynuję na kolejne 12h. Następnie zdejmuję nadmiar marynaty (ważne by mięso do suszenia było suche) i... wędzę. Tak zrobiona baaaaaaaardzo przypomina amerykańskie beef yerki. Podobny efekt można uzyskać stosując do marynaty liquid smoke, ale jak dla mnie za dużo chemii. Oczywiście nie każdy ma wędzarnię a przede wszystkim czas bo samol wędzenie może trwać do 8h. Ale wysiłek się opłaca. U mnie wszystko znika w ciągu 2-3 dni.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-14 10:12
Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz i świetne rady! Miło mi, że odwiedziłaś mojego Bloga. A beef jerky wygląda super smacznie😍