Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Suszona wołowina

Suszona wołowina

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra. Sprawdź!

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie.

Czas przygotowania: 21 godzin
Liczba porcji: około 350 g suszonej wołowiny

Dieta: bezglutenowa

Czas przygotowywania: mrożenie 4h + marynowanie min. 12 h + szykowanie 1h i suszenie 4h

Mięso

  • 600 g ligawy wołowej

Marynata

  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody

Dodatkowo: długie patyczki do szaszłyków

Beef jerky

Ładny kawałek ligawy wołowej dokładnie osusz ręcznikiem i umieść w zamrażalniku na min 4h.

(Ja często wyjmuję mocno zmrożony kawałek mięsa (często leży w zamrażalniku już kilka dni) i czekam do odpowiedniego momentu, by zacząć je kroić. Ma być zmrożone, jednak na tyle, by dało się kroić).

Po tym czasie wyjmij mięso na deskę. Złap szeroki, ostry nóż i krój plastry w poprzek włókien. Plasterki powinny być cieniutkie, najlepiej nie grubsze niż 1-2 mm.

Suszona wołowina, 1

W miseczce umieść wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj je. Przygotuj duże, najlepiej szklane naczynie. Każdy plasterek (idealnie, by był jeszcze lekko zmrożony - wówczas łatwiej jest do obtaczać w marynacie i nie ulegnie uszkodzeniu) obtocz z obu stron w marynacie i kładź w szklanym naczyniu. Najmniejsze kawałki umieść razem w reszkach marynaty i dodaj do naczynia. Lekko uklep mięso, zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 h. Takie mięso może leżakować nawet do 2 dni.

Po tym czasie wyjmij naczynia z lodówki. Każdy plasterek mięsa nabijaj na dwa patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu.

Suszona wołowina, 2

- Nabijasz plasterki mięsa na dwa szaszłyki, by podczas suszenia nie zwinęło się w rulonik. Wówczas będzie z każdej strony idealnie wysuszone.
- zachowaj odstępy między plasterkami. Nie powinny się dotykać.
- Ułożenie szaszłyków zależy od tego jaką masz kratkę w piekarniku.
- Na dolnej półce warto wyłożyć blaszkę folią. Z mięsa może kapać sok. Jeśli twoje plasterki nie były mokre po marynowaniu, to prawdopodobnie nie będzie z nich kapać.. warto się jednak zabezpieczyć :-)

Gotowe mięso suszymy 4 godziny, w piekarniku ustawionym na 60-65 stopni.

Suszona wołowina, 3

W pierwszej godzinie z mięsa "wychodzi woda" i piekarnik jest zaparowany. Na zdjęciu wyżej znajduje się mięso już po 2 h suszenia.

UWAGA
Jeśli nie uda Ci się tak cienko pokroić mięsa, nic nie szkodzi. Pamiętaj jednak o tym, by wydłużyć wówczas czas suszenia do 6 h.

Suszona wołowina, 4


Z wołowiny placem Ci też coś niezwykłego.. moja idealna pieczeń wołowa! Warto ją zrobić.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (508 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Suszona wołowina przepis

Suszona wołowina, czyli popularne zwłaszcza w USA beef jerky, to rodzaj chudego mięsa, które kroimy w cieniutkie paseczki oraz suszymy. Dzięki temu otrzymujemy smaczną, wysokobiałkową przekąskę, którą w dodatku dobrze się przechowuje. Mięsa przygotowujemy w różny sposób, w zależności od tego na co mamy ochotę. Możemy przygotować je by było delikatne w smaku, ostre albo nawet na słodką. Ważnym składnikiem jest jednak zawsze sól, która pełni rolę konserwantu. Koniecznie sprawdź też jak szybko i prosto zrobić pyszne, domowe hamburgery. Koniecznie sprawdź również przepis na gulasz Bogracz, czyli obiad idealny.