Domowe beef jerky - suszona wołowina

Domowe beef jerky - suszona wołowina

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje.

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ...

Czas przygotowania: 21 godzin
Ilość porcji: około 350 g suszonej wołowiny

Czas przygotowywania: mrożenie 4h + marynowanie min. 12 h + szykowanie 1h i suszenie 4h

Mięso

  • 600 g ligawy wołowej

Marynata

  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody

Dodatkowo: długie patyczki do szaszłyków

Ładny kawałek ligawy wołowej dokładnie osusz ręcznikiem i umieść w zamrażalniku na min 4h.

(Ja często wyjmuję mocno zmrożony kawałek mięsa (często leży w zamrażalniku już kilka dni) i czekam do odpowiedniego momentu, by zacząć je kroić. Ma być zmrożone, jednak na tyle, by dało się kroić).

Po tym czasie wyjmij mięso na deskę. Złap szeroki, ostry nóż i krój plastry w poprzek włókien. Plasterki powinny być cieniutkie, najlepiej nie grubsze niż 1-2 mm.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 1

W miseczce umieść wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj je. Przygotuj duże, najlepiej szklane naczynie. Każdy plasterek (idealnie, by był jeszcze lekko zmrożony - wówczas łatwiej jest do obtaczać w marynacie i nie ulegnie uszkodzeniu) obtocz z obu stron w marynacie i kładź w szklanym naczyniu. Najmniejsze kawałki umieść razem w reszkach marynaty i dodaj do naczynia. Lekko uklep mięso, zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 h. Takie mięso może leżakować nawet do 2 dni.

Po tym czasie wyjmij naczynia z lodówki. Każdy plasterek mięsa nabijaj na dwa patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 2

- Nabijasz plasterki mięsa na dwa szaszłyki, by podczas suszenia nie zwinęło się w rulonik. Wówczas będzie z każdej strony idealnie wysuszone.
- zachowaj odstępy między plasterkami. Nie powinny się dotykać.
- Ułożenie szaszłyków zależy od tego jaką masz kratkę w piekarniku.
- Na dolnej półce warto wyłożyć blaszkę folią. Z mięsa może kapać sok. Jeśli twoje plasterki nie były mokre po marynowaniu, to prawdopodobnie nie będzie z nich kapać.. warto się jednak zabezpieczyć :-)

Gotowe mięso suszymy 4 godziny, w piekarniku ustawionym na 60-65 stopni.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 3

W pierwszej godzinie z mięsa "wychodzi woda" i piekarnik jest zaparowany. Na zdjęciu wyżej znajduje się mięso już po 2 h suszenia.

UWAGA
Jeśli nie uda Ci się tak cienko pokroić mięsa, nic nie szkodzi. Pamiętaj jednak o tym, by wydłużyć wówczas czas suszenia do 6 h.

Domowe beef jerky - suszona wołowina, 4

Z wołowiny placem Ci też coś niezwykłego.. moja idealna pieczeń wołowa! Warto ją zrobić.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (64 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷