Domowe beef jerky - suszona wołowina

Domowe beef jerky - suszona wołowina

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje.

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ...

Czas przygotowywania: mrożenie 4hmarynowanie min. 12 h + szykowanie i suszenie 1h + 4h
Ilość:
 około 350 g suszonej wołowiny

Składniki:
• 600 g ligawy wołowej
marynata:
• płaska łyżka soli
• płaska łyżka słodkiej papryki
• 2 łyżki cukru
• 100 ml wody

Dodatkowo: długie patyczki do szaszłyków

Ładny kawałek ligawy wołowej dokładnie osusz ręcznikiem i umieść w zamrażalniku na min 4h.

(Ja często wyjmuję mocno zmrożony kawałek mięsa (często leży w zamrażalniku już kilka dni) i czekam do odpowiedniego momentu, by zacząć je kroić. Ma być zmrożone, jednak na tyle, by dało się kroić).

Po tym czasie wyjmij mięso na deskę. Złap szeroki, ostry nóż i krój plastry w poprzek włókien. Plasterki powinny być cieniutkie, najlepiej nie grubsze niż 1-2 mm.

domowe-beef-jerky-suszona-wolowina-1

W miseczce umieść wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj je. Przygotuj duże, najlepiej szklane naczynie. Każdy plasterek (idealnie, by był jeszcze lekko zmrożony - wówczas łatwiej jest do obtaczać w marynacie i nie ulegnie uszkodzeniu) obtocz z obu stron w marynacie i kładź w szklanym naczyniu. Najmniejsze kawałki umieść razem w reszkach marynaty i dodaj do naczynia. Lekko uklep mięso, zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 h. Takie mięso może leżakować nawet do 2 dni.

Po tym czasie wyjmij naczynia z lodówki. Każdy plasterek mięsa nabijaj na dwa patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu.

domowe-beef-jerky-suszona-wolowina-2

- Nabijasz plasterki mięsa na dwa szaszłyki, by podczas suszenia nie zwinęło się w rulonik. Wówczas będzie z każdej strony idealnie wysuszone.
- zachowaj odstępy między plasterkami. Nie powinny się dotykać.
- Ułożenie szaszłyków zależy od tego jaką masz kratkę w piekarniku.
- Na dolnej półce warto wyłożyć blaszkę folią. Z mięsa może kapać sok. Jeśli twoje plasterki nie były mokre po marynowaniu, to prawdopodobnie nie będzie z nich kapać.. warto się jednak zabezpieczyć :-)

Gotowe mięso suszymy 4 godziny, w piekarniku ustawionym na 60-65 stopni.

domowe-beef-jerky-suszona-wolowina-3

W pierwszej godzinie z mięsa "wychodzi woda" i piekarnik jest zaparowany. Na zdjęciu wyżej znajduje się mięso już po 2 h suszenia.

UWAGA
Jeśli nie uda Ci się tak cienko pokroić mięsa, nic nie szkodzi. Pamiętaj jednak o tym, by wydłużyć wówczas czas suszenia do 6 h.

domowe-beef-jerky-suszona-wolowina-4

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-29 16:32
Nigdy nie jadłyśmy suszonej wołowiny ale chętnie byśmy spróbowały :)
Ania
2017-01-30 10:04
Gorąco polecam :-)
Gustavo Woltmann
2017-01-30 02:50
Nigdy nie zdarzyło mi się jeść takiej wołowiny. Ale już mi ślinka leci, na pewno spróbuję!
Ania
2017-01-30 10:04
Zdecydowanie warto się skusić ;-)
Yśó
2017-02-01 20:39
Że też sam na to nie wpadłem, uwielbiam wołowinkę. Na bank przetestuję.
Ania
2017-02-02 12:28
:-) Warto! Smacznego życzę :-)
asia
2017-02-04 22:47
Polecam ormiańska basturme
Ania
2017-02-05 10:31
Dziękuję Asiu.. na pikantnie lubi mój Mąż, więc na pewno zrobię.