Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską to przepyszna, wyjątkowa i super szybka do zrobienia przekąska na każdą okazję. Zapraszam po przepis na idealny, woski dodatek do białego wina i nie tylko.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 950 g - 4 spore porcje
Kaloryczność kcal: 110 w 100 g przekąski
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 1 mniejszy melon Cantaloupe - około 1200 g
- 150 g szynki dojrzewającej prosciutto di Parma
- 4 łyżki ulubionej oliwy lub sos balsamiczny
- garść świeżej bazylii
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Melon z szynką parmeńską
Umyj jednego, niedużego i dojrzałego melona (najlepiej Cantaloupe, ale może być też żółty). Przekrój go na pół, wydrąż gniazdo nasienne i odkrój grubą skórę aż do miąższu o jednolitym kolorze. Owoc pokrój w cienkie łódki lub w kostkę i umieść w misce.
150 gramów plasterków ulubionej szynki dojrzewającej prosciutto di Parma wykładaj pomiędzy kawałkami melona. Całość pokryj świeżymi listkami bazylii, a następnie polej oliwą, sosem z octu balsamicznego lub odrobioną jasnego miodu płynnego o delikatnym smaku (może być też syrop). Na koniec przekąskę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Melon z szynką parmeńską podawaj schłodzony. Można go zatem śmiało przygotować na kilka godzin przed podaniem.
Smacznego.