Kanapki imprezowe
Kiedyś zawsze robiło się kanapki dla gości. Ostatnio zwyczaj ten wyszedł trochę z mody. Kanapki przestały być atrakcyjne.. a szkoda! Szkoda, ponieważ kanapki są niesamowicie uniwersalne.
Można je komponować z najróżniejszych składników. Na rynku dostępne są pieczywa z ziarnami oraz chleby bezglutenowe. Dostępne są też masła prawdziwe - również te bez laktozy, oraz masła roślinne.
Na kanapkę można położyć plasterek świeżej wędliny oraz pieczone kawałki ulubionego mięsa! Cudownie sprawdzają się także sery w plasterkach oraz sery typu feta i twarde sery dojrzewające.
A do tego ogrom kolorowych warzyw, ziół , orzechów i owoców!
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- średniej wielkości chleb pełnoziarnisty
- [zobacz] 3 opakowania sera żółtego Hochland
- 50 gramów masła
- warzywa: ogórek świeży, pomidor, rzodkiew, czerwona cebula
- zioła i przyprawy: szczypior, pietruszka, pieprz, koperek
- dodatki: winogrona, orzechy włoskie, oliwki, grzybki lub ogórki konserwowe
Na czym podać kanapki i przekąski?
Do podania kanapek oraz dodatków idealnie sprawdzają się deski drewniane. Możesz ułożyć na stole nawet kilka, różnej wielkości desek. Jeśli posiadasz deski do serwowania pizzy.. będą idealne. Deski obrotowe są jeszcze lepsze. Na każdej można wówczas skomponować inne kanapki, czy dodatki. Sprawdzą się również patery oraz szerokie, płaskie talerze. Tak przygotowany stół zachęca do częstowania się i ciekawie się prezentuje.
Jak szykować kanapki?
Polecam część kanapek zrobić wcześniej, by można się było nimi od razu poczęstować. To najlepsza i szybka zachęta dla tych bardziej nieśmiałych amatorów zdrowych przekąsek ;-) Gotowe kanapki są również inspiracją dla gości do samodzielnego komponowania własnych kanapek. Część składników pozostaw więc ułożonych obok siebie na osobnych deskach. Plasterki serów można zwinąć w rulonik i położyć w towarzystwie winogron i rozsypanych orzechów włoskich.
Jakiego użyć pieczywa?
Możesz przygotować pszennej bagietki, pieczywo pełnoziarniste, bezglutenowe, bądź pieczywo suche typu Waza. Jeśli szykujesz pasty lub hummusy, to idealne będą również paluszki typu grissini oraz krakersy. Polecam również przygotować paluszki z marchewki czy też zastosować pałki z selera naciowego, które będą jeszcze zdrowsze.
Jakie wybrać sery?
Ponieważ część gości może być uczulonych np. na laktozę, to zalecam podać sery nie zawierające w składzie laktozy. Idealnym wyborem będą zatem sery żółte w plasterkach marki Hochland. Są to sery, które nie zawieją konserwantów. Powstają z polskiego mleka od krów karmionych paszą wolną od GMO. Są też bardzo smaczne i zawierają dużo wapnia.
Organizacja na stole
Wszystkie składniki przygotuj tak, by można je było z łatwością samodzielnie ułożyć na kanapce. Warto położyć kilka małych talerzyków oraz widelczyków i wykałaczek. Razem układaj obok siebie pokrojone w plasterki warzywa, obok owoce i orzechy. Na stole nie powinno również zabraknąć serwetek, wody i szklanek.
Kolorowo, czyli zdrowo
Im więcej warzyw, tym lepiej. Polecam przygotować: pomidory oraz ogórki - również te konserwowe, czy kiszone. W mniejszych ilościach zaś cebulę i rzodkiewkę, które są ostrzejsze i zjada się ich mniej. Kawałki kolorowej papryki to również bardzo dobry wybór. Najbardziej sprawdzonym wyborem wśród owoców są winogrona. Pasują one idealnie do kanapek i serów. To tzw. owoc na jeden kęs. Świeże zioła zachęcają swoim wyglądem i cudownym zapachem. Możesz je ułożyć w osobnych miseczkach. Zawsze polecam również suszone owoce oraz orzechy.
Tak przygotowany stół wygląda pięknie i zachęca do częstowania się kanapkami, które skomponowane zostały z najwyższej jakości składników. Dużo zdrowych warzyw, owoce, orzechy, wędliny i nabiał mogą wyglądać i smakować wybornie :-)
Polecam też sprawdź moje pomysły na pyszne koreczki na Sylwestra, imprezę i nie tylko.
Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.