Pieczone udka kaczki
Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso.. Pieczone udka kaczki to świetny pomysł na wspaniały obiad na co dzień i od święta. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować najpyszniejsze kacze nogi.
- mieszanka naturalnych przypraw
- idealnie chrupiąca skórka
- prosty sposób na świetny efekt wizualny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia minimum: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 4 kacze nogi
Kaloryczność kcal: 500 w 1 porcji z nogą
Dieta: bezglutenowa
- 4 kacze nogi/udka - 1 kg
- 4 plastry ananasa z puszki
- duża garść żurawiny - 100 g
- łyżka miodu
- przyprawy:łyżeczka majeranku; po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki i czosnku suszonego; po 1/3 łyżeczki ostrej papryki, czarnego pieprzu i kolendry młotkowanej; szczypta gałki muszkatołowej
Do upieczenia kaczych udek potrzebujesz naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne o wymiarach minimum 22 x 30 cm. Przyda Ci się również pędzelek kuchenny do posmarowania miodem kaczych udek.
Kaczka ma pyszne, szare mięso. Najczęściej sięgamy po piersi z kaczki, które są fantastyczne do przyrządzania na wiele sposobów. Kacze nogi są według mnie równie pyszne a do tego można je przygotować tak, by nie tylko świetnie smakowały, ale i rewelacyjnie wyglądały na talerzu.
Jako słodki dodatek do kaczki użyłam świeżą żurawinę oraz krążki ananasa z puszki. Kaczkę najczęściej piecze się z jabłkami, więc jeśli wolisz, to możesz ananasa zamienić na ćwiartki kwaśnych i twardych jabłek lub gruszek posypanych cynamonem. Dobrze sprawdzą się również plastry pomarańczy, sok lub mus jabłkowy oraz sok z pomarańczy, czy nawet brzoskwinie z puszki.

Pieczone udka kaczki
Jedna kacza noga/kacze udko waży około 250 gramów. Do tego przepisu potrzebujesz 4 kacze nogi. Udka umyj w zlewie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obejrzyj skórę i w razie potrzeby oczyść ją z resztek po piórach. Ostrym nożem usuń torebki stawowe oraz nadmiar wystającego tłuszczu. Jak to zrobić? W połowie kostki natnij nożem nogę dookoła a następnie kciukiem podnieś skórę do góry i wywiń na zewnątrz. Odetnij skórę i ścięgna.

Umyte i oczyszczone nogi możesz obłożyć mieszanką przypraw: łyżeczka majeranku; po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki i czosnku suszonego; po 1/3 łyżeczki ostrej papryki, czarnego pieprzu i kolendry młotkowanej; szczypta gałki muszkatołowej.
Porada: Suszony czosnek można zastąpić obranym i przepuszczonym przez praskę ząbkiem świeżego czosnku.

Kacze nogi w przyprawach możesz od razu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ja użyłam naczynia ceramicznego o wymiarach 22 x 30 cm. Naczynie z udkami przykryj dokładnie folią lub przykrywką od naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę piekarnika. Opcja pieczenia: góra/dół. Kacze udka piecz w ten sposób przez 40 minut. Aby otrzymać bardzo miękkie (wręcz rozpadające się) mięso piecz nogi nawet przez 1,5 godziny.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj. Z naczynia zdejmij folię. Ostrożnie odlej tłuszcz oraz sos, który zebrał się na dnie. Możesz do tego użyć specjalnej pipetki kuchennej. Sos z tłuszczem umieść w osobnym naczyniu. Będzie to idealna baza pod inny sos lub dodatek do gotowanych ziemniaków. Możesz też część sosu z tłuszczem zostawić w brytfance, by dodana potem żurawina szybciej się upiekła.

Każde udko posmaruj delikatnie podgrzanym miodem. Jeśli masz miód płynny, to nie musisz go wcześniej podgrzewać. Do naczynia z nogami dodaj świeżą żurawinę. Jeśli nie masz świeżych owoców, to możesz też użyć konfitury z żurawiny lub dodać garść rodzynek. Krążki ananasa podziel na pół i ułóż obok udek. Pamiętaj, że ananasa możesz zastąpić jabłkiem, lub też brzoskwinią z puszki albo i kawałkami gruszek. Jeśli masz świeżą gałązkę rozmarynu, to również możesz ją dodać.

Naczynie z udkami ponownie umieść w piekarniku. Ta sama półka, ta sama temperatura, ale już bez przykrycia. Kacze udka podpiekaj jeszcze 30 minut. Jeśli po 20 minutach pieczenia skórka nie zrobiła się wystarczająco rumiana, to możesz na kilka ostatnich minut ustawić w piekarniku opcję grillowania od góry. Pamiętaj jednak o tym, by kontrolować grill.

Pieczone kacze nogi są gotowe do podania od razu po upieczeniu. Do naczynia możesz też ponownie dodać wcześniej odlany sos. Kacze nogi z sosem i żurawiną świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków. Do tego Twoja ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!

Smacznego