Pieczone udka kaczki

Pieczone udka kaczki

Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso.. Pieczone udka kaczki to świetny pomysł na wspaniały obiad na co dzień i od święta. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować najpyszniejsze kacze nogi. 

- mieszanka naturalnych przypraw
- idealnie chrupiąca skórka
- prosty sposób na świetny efekt wizualny

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Ilość porcji: 4 kacze nogi

Kalorie: 500 w 1 porcji z nogą

Składniki:

Do upieczenia kaczych udek potrzebujesz naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne o wymiarach minimum 22 x 30 cm. Przyda Ci się również pędzelek kuchenny do posmarowania miodem kaczych udek. 

Kaczka ma pyszne, szare mięso. Najczęściej sięgamy po piersi z kaczki, które są fantastyczne do przyrządzania na wiele sposobów. Kacze nogi są według mnie równie pyszne a do tego można je przygotować tak, by nie tylko świetnie smakowały, ale i rewelacyjnie wyglądały na talerzu.

Jako słodki dodatek do kaczki użyłam świeżą żurawinę oraz krążki ananasa z puszki. Kaczkę najczęściej piecze się z jabłkami, więc jeśli wolisz, to możesz ananasa zamienić na ćwiartki kwaśnych i twardych jabłek lub gruszek posypanych cynamonem. Dobrze sprawdzą się również plastry pomarańczy, sok lub mus jabłkowy oraz sok z pomarańczy, czy nawet brzoskwinie z puszki.

Pieczone udka kaczki, 1

Pieczone udka kaczki

Jedna kacza noga/kacze udko waży około 250 gramów. Do tego przepisu potrzebujesz 4 kacze nogi. Udka umyj w zlewie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obejrzyj skórę i w razie potrzeby oczyść ją z resztek po piórach. Ostrym nożem usuń torebki stawowe oraz nadmiar wystającego tłuszczu. Jak to zrobić? W połowie kostki natnij nożem nogę dookoła a następnie kciukiem podnieś skórę do góry i wywiń na zewnątrz. Odetnij skórę i ścięgna.

Pieczone udka kaczki, 2

Umyte i oczyszczone nogi możesz obłożyć przyprawami. Użyj jedną, całą saszetkę Vegeta Natur do pieczonej kaczki o wadze 20 gramów. To naturalna mieszanka przypraw i ziół. Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i aromatów. W skład mieszanki wchodzą: sól morka, czosnek, cukier, majeranek, słodka papryka, słodka i ostra papryka, czarny pieprz, kolendra, gałka muszkatołowa, skrobia kukurydziana oraz liść laurowy.
Pieczone udka kaczki, 3

Kacze nogi w przyprawach możesz od razu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ja użyłam naczynia ceramicznego o wymiarach 22 x 30 cm. Naczynie z udkami przykryj dokładnie folią lub przykrywką od naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę piekarnika. Opcja pieczenia: góra/dół. Kacze udka piecz w ten sposób przez 40 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj. Z naczynia zdejmij folię. Ostrożnie odlej tłuszcz oraz sos, który zebrał się na dnie. Możesz do tego użyć specjalnej pipetki kuchennej. Sos z tłuszczem umieść w osobnym naczyniu. Będzie to idealna baza pod inny sos lub dodatek do gotowanych ziemniaków. Możesz też część sosu z tłuszczem zostawić w brytfance, by dodana potem żurawina szybciej się upiekła.
Pieczone udka kaczki, 4

Każde udko posmaruj delikatnie podgrzanym miodem. Jeśli masz miód płynny, to nie musisz go wcześniej podgrzewać. Do naczynia z nogami dodaj świeżą żurawinę. Jeśli nie masz świeżych owoców, to możesz też użyć konfitury z żurawiny lub dodać garść rodzynek. Krążki ananasa podziel na pół i ułóż obok udek. Pamiętaj, że ananasa możesz zastąpić jabłkiem, lub też brzoskwinią z puszki albo i kawałkami gruszek. Jeśli masz świeżą gałązkę rozmarynu, to również możesz ją dodać. 
Pieczone udka kaczki, 5

Naczynie z udkami ponownie umieść w piekarniku. Ta sama półka, ta sama temperatura, ale już bez przykrycia. Kacze udka podpiekaj jeszcze 30 minut. Jeśli po 20 minutach pieczenia skórka nie zrobiła się wystarczająco rumiana, to możesz na kilka ostatnich minut ustawić w piekarniku opcję grillowania od góry. Pamiętaj jednak o tym, by kontrolować grill. 
Pieczone udka kaczki, 6

Pieczone kacze nogi są gotowe do podania od razu po upieczeniu. Do naczynia możesz też ponownie dodać wcześniej odlany sos. Kacze nogi z sosem i żurawiną świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków. Do tego Twoja ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!
Pieczone udka kaczki, 7

Pieczone udka kaczki, 8

Pieczone udka kaczki, 9

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.9 / 5 (36 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/167173
Reklama

Pieczone udka kaczki

Nogi kaczki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Najważniejsze jest to, by powoli wytopić tłuszcz ze skóry a następnie podpiec skórę do chrupkości. To bardzo szybki przepis na pieczone kacze udka. Po oczyszczeniu kacze nogi wystarczy bowiem obłożyć dobrą mieszanką suszonych ziół i przypraw. Do kaczki pieczonej polecam idealnie dobraną mieszankę Vegeta Natur. Vegeta stworzyła całą kolekcję mieszanek przypraw naturalnych, które są dedykowane pod konkretny typ mięsa, ryby czy popularnego dania. Znajdziesz więc przyprawę do ryb i owoców morza, do pysznego gulaszu, żeberek, czy nawet do sałatki greckiej. Vegeta Natur to cała linia przypraw, które nie zawierają glutaminianu sodu, mają obniżoną zawartość soli i tylko naturalne składniki. Dla mnie super.. i jest w czym wybrać!

Kacze nogi pieczone z żurawiną

Jeśli szukasz pomysłu na odświętny obiad, to z całego serca polecam Ci mój przepis na kacze udka pieczone z żurawiną i ananasem. Upieczone kacze nogi po zdjęciu torebek stawowych wyglądają znacznie atrakcyjniej na talerzu. Tak samo jak udka, możesz również upiec piersi z kaczki albo i całą kaczkę. Cała kaczka potrzebuje oczywiście więcej czasu na upieczenie. Pieczone kacze nogi z dodatkiem rodzynek, żurawiny, jabłka, gruszek czy też moreli z puszki będą wspaniałe na obiad świąteczny.. polecam!