Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

Bardzo letni i bardzo sezonowy przepis na super prosty sernik na zimno z jagodami. Pyszny, wyrazisty smak i intensywny kolor jagód.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: tortownica 20 cm

Składniki

  • 8 okrągłych biszkoptów
  • 3 x 200 g serek waniliowy
  • 100 ml wrzątku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 350 ml wrzątku
  • galaretka z owoców leśnych
  • 300-500 g jagód

Sernik na zimno z jagodami

Wyłóż dno tortownicy biszkoptami.

Do 100 ml wrzątku dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz też lekko podgrzewać żelatynę z wodą w rondelku ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Odstaw żelatynę do wystygnięcia na 10 minut. Możesz też umieścić rondelek w garnku z zimną wodą, by żelatyna szybciej przestygła.

Do miski wyłóż sernik waniliowe. Ciągle mieszając np. mikserem na najniższych obrotach, wlewaj żelatynę. Masa bardzo szybko zacznie tężeć, więc już po kilku minutach możesz wyłożyć ją na biszkopty do tortownicy. Pamiętaj jednak, że jeśli masa będzie za rzadka, Twoje biszkopty wypłyną na powierzchnię, a tego nie chcemy :-)

Sernik wstaw do lodówki.

Zagotuj 350 ml wody i zalej galaretkę o smaku owoców leśnych. Mieszaj aż cała żelatyna się rozpuści. Jagody umyj i dobrze odcedź z wody. Oczyść z listków.

Po 30 minutach wyjmij sernik z lodówki i wyłóż na niego wszystkie jagody. W ten sposób część jagód częściowo zanurzy się w masie serowej, co daje bardzo ciekawy efekt wizualny. Sernik ponownie wstaw do lodówki.

Po kolejnych 30 minutach galaretka powinna zacząć już tężeć (po wystygnięciu możesz ją wstawić do lodówki, by szybciej tężała). Wylej ją na sernik i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia - na minimum jedną godzinę.


Sernik na zimno z jagodami, 1
Sernik na zimno z jagodami, 2
Sernik na zimno z jagodami, 3

Po sezonie na jagody możesz za to zrobić sernik z dzemem z jagód.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania