Sałatka z kurczakiem i jarmużem
Kolorowa, bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i jarmużem z przepiórczymi jajami na twardo.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
- średnia pierś z kurczaka
- garść liści jarmużu
- 12 pomidorków koktajlowych
- kawałek pora 10 cm - środkowa część
- 2 łyżki oleju np. kokosowego
- szczypta pieprzu
- dwie łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie: krem z octem balsamicznym np. Modeny
Sałatka z kurczakiem i jarmużem
Ugotuj jajka przepiórcze na twardo. Umieść je w gotującej się wodzie (w przeciwieństwie do kurzych jaj, skorupka nie pęka) i gotuj pięć minut.
Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki wielkości i grubości palca. Nagrzej patelnię z grubym dnem i wlej olej. Po chwili dodaj paski kurczaka i posyp je pieprzem. Zamieszaj łyżką drewnianą. Smaż chwilę do zarumienienia - po minucie z każdej strony. Wlej sos sojowy i zdejmij patelnię z palnika.
Na talerzach układaj umyte i osuszone liście jarmużu - najgrubsze nerwy odetnij. Rozdziel kawałki kurczaka. Dodaj obrane jajka oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki. Pokrój dowolnie pora i również dodaj do sałatki. Na koniec polej całość sosem z patelni oraz kremem z octem balsamicznym jeśli lubisz.
Uwaga.. jeśli por jest dla Ciebie za ostry możesz go wcześniej sparzyć wrzątkiem umieszczając do na sitku nad zlewem.
Zobacz też inne pomysły w kategorii: jarmuż przepisy. Polecam wypróbuj również mój przepis na sałatkę gyros.
Smacznego!