Szynka pieczona w cytrusach
Szynka pieczona z sokiem z pomarańczy i miodem to przepyszna propozycja na świąteczny obiad. Jest to szynka pieczona w całości z niewielką ilością przypraw i dodatków.
- szynka peklowana
- prosta i szybka w przygotowaniu
- zawsze się udaje i wychodzi soczysta
Czas parzenia w niskiej temperaturze: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia szynki z marynatą: 35 minut
Liczba porcji: ponad 2 kg szynki
Kaloryczność kcal: 190 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa
- 1 opakowanie Szynki Świątecznej Sokołów [zobacz]
- sok z jednej pomarańczy - około 100 ml
- 1 łyżka naturalnego miodu np. lipowego
- 3 goździki - można pominąć
- ewentualne dodatki: czosnek, czarny pieprz, papryczka chili, majeranek
- słodka dekoracja: 3 mandarynki oraz łyżeczka miodu
Szynka pieczona soczysta
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii policzona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Do tego przepisu użyłam Szynki Świątecznej Sokołów. Jest to szynka peklowana, więc nie trzeba już robić tego samodzielnie i czekać nawet kilkanaście dni, aż szynka będzie gotowa do parzenia i pieczenia. Jeden kawałek mięsa szynki waży od około 2200 gramów do około 2500 gramów. Możecie więc podczas zakupów wybrać większą lub mniejszą szynkę.
Szynka Świąteczna zapakowana jest próżniowo, więc na długo zachowuje świeżość. W dniu, w którym chcesz upiec szynkę, wystarczy wyjąć ją z pudełka i umieścić na blasze w oryginalnej folii/osłonce w piekarniku nagrzanym do 100°C. Szynka będzie się tak parzyła przez półtorej godziny. Potem wystarczy już tylko wyjąć szynkę z folii, a następnie osuszyć ją i piec z dodatkiem przypraw lub marynaty. Dokładny opis w dalszej części przepisu :)

Wyjmij szynkę z lodówki i odczekaj godzinę, aż się ociepli. Po tym czasie ustaw piekarnik na 100°C. Wyjmij szynkę z kartonika. Nie rozcinaj folii, to taki rękaw do pieczenia, w którym szynka będzie gotowana w piekarniku. Dzięki niemu osiągnie soczystość. Włóż szynkę do nagrzanego piekarnika na 90 minut (środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół).
Po półtorej godziny wyjmij szynkę z piekarnika. Rozetnij worek (najlepiej nad zlewem) i wyjmij z niego całą szynkę. Szynka obleczona jest dodatkowo w sznurek do wędlin, który ja zdejmuję przy pomocy nożyczek. Następnie polecam lekko osuszyć całą szynkę przy pomocy ręcznika papierowego.
W międzyczasie przygotuj sobie cytrusową marynatę. W malutkim naczyniu umieść razem: trzy goździki (można je pominąć) oraz świeżo wyciśnięty sok z mniejszej pomarańczy lub dwóch mandarynek i łyżkę ulubionego, naturalnego miodu. Całość tylko zagotuj i wymieszaj dokładnie, by miód połączył się z sokiem.

Jak widać na zdjęciu poniżej szynka peklowana jest zawsze ze skórą, której ja nie usuwam, ponieważ po upieczeniu to najpyszniejsza część szynki :) Skórę nacinam nożem w kilku miejscach np. w kratkę. Szynkę umieszczam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. (Możesz użyć naczynia metalowego lub szklanego, ale koniecznie z przykrywką. U mnie na dnie jest dodatkowa kratka, ale nie jest ona niezbędna).
W opakowaniu z szynką znajduje się saszetka z mieszanką przypraw. Polecam zawartość saszetki wysypać na szynkę i wetrzeć w mięso. Jeśli wolisz ostrzejsze mięso, to polecam też natrzeć szynkę 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz niewielką ilością pieprzu, chili i majeranku. Wszystkie te przyprawy pasują do cytrusowo-miodowej marynaty.
Część marynaty z miodu i soku z pomarańczy wylej na szynkę.

Naczynie z szynką przykryj przykrywką i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Po 20 minutach zdejmij przykrywkę i zwiększ moc pieczenia do 200 stopni lub ustaw pieczenie z opcją grillowania od góry. Szynkę polej resztą słodkiej marynaty i piecz tak przez ostatnie 15 minut, aż do zarumienienia się szynki. Co kilka minut możesz otwierać piekarnik i polewać szynkę marynatą, która zebrała się na dnie naczynia.
Szynkę możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Polecam nie wyłączać piekarnika, tylko umieścić w nim szufladę z plasterkami mandarynek. Aby zrobić słodką dekorację z plasterków mandarynek, wystarczy, że umieścisz plasterki cytrusów na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Każdy plasterek można lekko posmarować odrobiną miodu. Zapiekaj je tak z opcją grillowania od góry przez kilka minut, aż do lekkiego zarumienienia.


Tak upieczona Szynka Świąteczna Sokołów wychodzi bardzo soczysta i mięciutka. Jeszcze gorąca idealnie sprawdzi się na obiad z ziemniakami lub kopytkami i ulubioną surówką lub kapustą na ciepło. Po przestudzeniu można ją kroić w cieńsze plastry i układać na kanapkach. Odrobinę sosu, który zebrał się na dnie naczynia podczas pieczenia można zagęścić ze szczyptą mąki ziemniaczanej. Takim sosem warto polać upieczone już mięso.
Jakie są Twoje ulubione mięsa na Święta?
Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu.