Kasza jaglana na mleku

Kasza jaglana na mleku

Super pyszna kasza jaglana na mleku. To bardzo prosty przepis na jaglankę na słodko, którą polecam szykować na śniadanie lub na kolację. To moja ulubiona kasza jaglana na słodko, którą podaję z owocami.

- tylko 3 składniki i proste wykonanie
- kilka minut szykowania i 15 minut gotowania
- do podania z owocami, dżemem lub syropem

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 600 g jaglanki

Kalorie: 110 w 100 g jaglanki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej - 1 torebka
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 1 łyżka cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego krowiego oraz cukru trzcinowego, ale bez dodatków w postaci truskawek.
Z podanej ilości składników otrzymasz 600 gramów jaglanki na mleku. Są to dwie większe lub trzy mniejsze porcje.

Kasza jaglana na słodko smakuje zaskakująco pysznie. Tak niewiele trzeba, by zrobić przepyszne i bardzo zdrowe śniadanie. Jeśli nie chcesz dodawać cukru do mleka, to możesz użyć miodu lub też wrzucić małą garść rodzynek, albo jagód goi. Możesz też pominąć cukier i podać jaglankę z większą ilością syropu, z owocami lub ulubionym dżemem.   

Kasza jaglana na mleku, 1

Kasza jaglana na mleku

Do zrobienia jaglanki na słodko potrzebujesz jedną saszetkę suchej kaszy jaglanej. Jest to około 100 gramów kaszy jaglanej, czyli niecałe pół szklanki. Jeśli korzystasz z kaszy sprzedawanej w gotowych saszetkach to przesyp ją z saszetki do naczynia.

Kasza jaglana na mleku, 2

Aby kasza jaglana nie miała smaku goryczki należy ją odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności polecam przesypać ją na suchą patelnię. Ustaw średnią moc palnika i praż kaszę przez około 10 minut. Warto co chwilę przemieszać kaszę na patelni. Jeśli rumieni się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Ten etap nie jest jednak niezbędny i możesz go śmiało pominąć szykując jaglankę. 

Uprażoną (lub nie) kaszę przełóż na drobne sitko lub umieść w małym garnku i przepłucz zimną wodą z kranu (płuczesz nawet kilka razy, aż woda przestanie robić się mętna i będzie przezroczysta). Na koniec kaszę przepłucz w bardzo ciepłej wodzie z kranu lub gorącej wodzie przegotowanej (może być wrzątek). Jeszcze raz zimna woda i wystarczy tego płukania :) Wodę odlej. 
Kasza jaglana na mleku, 3

Do garnuszka z kaszą jaglaną wlej dwie pełne szklanki mleka. Szklanka ma pojemność 250 ml, więc potrzebujesz minimum 500 ml mleka. Możesz użyć dowolnego mleka krowiego - również tego bez laktozy. Możesz zamiast mleka krowiego użyć mleka owczego lub koziego. Napoje roślinne takie jak "mleko" sojowe, migdałowe, ryżowe też będą dobre. Może Ci się wydawać, że przy tak małej ilości kaszy dodajesz za dużo mleka. Nic się nie martw.. kasza mocno napęcznieje i "wypije" większość mleka.

Wsyp też łyżkę cukru trzcinowisko lub cukru zwykłego, czy syropu lub miodu (miód polecam jednak dodawać na koniec, przed samym podaniem jaglanki). Zamiast cukru możesz też dodać kilka rodzynek lub owoców goi.

Kasza jaglana na mleku, 4

Garnuszek z kaszą jaglaną zalaną mlekiem z cukrem umieść na palniku. Ustaw na początek wyższą moc palnika. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz moc palnika do takiej, by kasza tylko lekko bulgoniła. Ja cały czas mieszam w garnuszku. Kasza będzie ugotowana po około 12...  15 minutach. 

Zapewne już po 12 minutach gotowania kasza napęcznieje i zrobi się miękka. Możesz też nie mieszać kaszy i przykryć garnuszek przykrywką. Gotowana w ten sposób kasza również będzie dobra. Lubię jednak kontrolować cały proces. Unikam przypaleń i w razie potrzeby zawsze mogę dolać więcej mleka (przy gotowaniu bez przykrywki płyn szybciej odparowuje).

Kasza jaglana na mleku, 5

Zaraz po ugotowaniu kasza jaglana na mleku ma jeszcze sporo mleka. Zauważysz jednak, że już po kilku minutach kasza zrobi się gęstsza. Jeśli nie chcesz jeść gorącej jaglanki, to przykryj ją szczelnie folią do żywności. Przezroczystsza folia powinna przylegać do powierzchni jaglanki, by nie utworzył się kożuch.

Swoją jaglankę na słodko udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami. Jeśli wolisz rzadszą kaszkę jaglaną, to możesz w każdej chwili dolać sobie mleka, śmietanki kremówki lub dać kilka łyżek jogurtu. Cudownym dodatkiem jest również odrobina wanilii w postaci nasionek wyjętych z laski wanilii. Domowy cukier waniliowy, pasta lub esencja waniliowa też są ok. Wystarczy odrobinka, by zapach i smak wanilii czuć było w całym daniu!
Kasza jaglana na mleku, 6

Kasza jaglana na mleku, 7

Z czym Ty podasz swoją jaglankę na mleku?
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (48 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-16 22:29
❤️👌Pyszny pomysł na śniadanie lub deser.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super jaglanka Paulino.. smacznego!
2019-02-17 19:31
Pyszna jaglanka właśnie na kolację byla .Doprawiłam miodem,dodałam starte jabłko z cynamonem i rodzynkami,wanilią,troszkę masła klarowanego.Pychotka,nie zdążyłam zrobić foty😜 U nas troszkę przeziębienie panuje a jaglanka jak znalazł,super rozgrzewa.👍
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-18 12:57
Dużo zdrówka Asiu 🌼🌼
2019-05-27 08:25
Ja zamiast cukru czy miodu dodaje pol dojrzalego banana rozgniecionego widelcem.Mieszam i calosc posypuje cynamonem i pokrojonymi orzechami wloskimi.Pycha 😋😋😋
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😀👌
Reklama
2019-06-01 20:00
Czy można zjeść część na drugi dzień ? 😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie. Trzymaj pod przykryciem w lodówce.
2019-10-22 22:19
Świetny przepis,coś pysznego :) Robię już od dawna takie desery zarówno z jaglanką jak i kaszką manną.Niestety za każdym razem mam problem z kożuchem,mimo że robiłam to danie co najmniej kilkadziesiąt razy.Po przykryciu folią też zrobił mi się kożuch.Pozdrawiam,super blog!
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️

Kasza jaglana na mleku

Moja ulubiona i super pyszna jaglanka. Jaglanka na śniadanie jest cudowna. Bardzo szybko się ją robi i możesz ją podać z dowolnymi owocami, czy też z ulubionym dżemem lub konfiturami. Często zadajecie mi pytanie - ile kalorii ma kasza jaglana? Sucha kasza jaglana przed ugotowaniem w 100 gramach ma około 350-380 kalorii. Drugie pytanie to oczywiście - kasza jaglana ile gotować? Po zalaniu kaszy odpowiednią ilością płynu np. mlekiem należy ją gotować 12-15 minut. Trzecie pytanie to oczywiście - kasza jaglana jak gotować? Tutaj polecam prześledzić mój przepis na kaszę jaglaną na mleku. Opisałam dokładnie co zrobić, by kasza jaglana nie była gorzka. To bardzo proste i nie wymaga dużo pracy

Kasza jaglana na słodko

Jaglanka przepis - prosto, pysznie i szybko, czyli tak jak lubię najbardziej. Kasza jaglana z mlekiem może być pysznym i pożywnym śniadaniem, ale możesz też ją podać w formie deseru. Bardzo ładnie wygląda w pucharku polania musem owocowym. Kasza jaglana dla dzieci będzie super na śniadanie przed szkołą. Nie bój się gotować kaszy jaglanej. Spróbuj chociaż raz a przekonasz się, że warto. 

Jaglanka na mleku

Kasza jaglana kcal. 100 g suchej kaszy, to samo zdrowie, czyli średnio 360 kalorii. Kasza jaglana na mleku może być neutralna, czyli nie dodajesz do niej cukru i owoców albo syropu. Taka kasza jaglana z mlekiem też jest bardzo dobra. Możesz ją nawet lekko posolić. Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszności, to mój Blog Kulinarny jest dla Ciebie. Z kaszą jaglaną można przygotować wiele dań. Placki z kaszy jaglanej to super pomysł na zdrowe śniadanie.