Domowy syrop z truskawek

Domowy syrop z truskawek

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 5 godzin
Ilość porcji: 600 ml

Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • sok z dwóch cytryn

Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Usuń szypułki i umieść wszystkie w dużym garnku z grubym dnem. Zasyp je cukrem i odstaw na 1-3 godzin. Truskawki puszczą sok i nie będzie potrzeby dolewania wody do garnka w początkowej fazie gotowania owoców. 

Garnek postaw na palniku. Ustaw minimalną moc. Garnka niczym nie przykrywaj. Ważne jest, by nie ugniatać i nie naruszać struktury truskawek. Powinny być w całości.

Już po 4 godzinach gotowania truskawki puszczą sok, który powinien się ładnie zagęścić. Wyciśnij sok z 2 cytryn i dodaj do garnka. Zamieszaj. Uważaj tylko, by nie wrzucić do garnka pestek! Gotuj całość jeszcze godzinę.

Wrzący syrop zlewaj przez sito do odparzonych słoików lub butelek. U mnie wyszło 900 ml gęstego soku. Pozostałe na dnie owoce również umieszczam w słoikach. U mnie wyszły dwa słoiki po 340 ml każdy.

Domowy syrop z truskawek, 1


Uwagi i porady
- Po zamknięciu weków/słoików możesz włożyć je dodatkowo do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 110 stopni na 30 minut. (Wyższa temperatura może uszkodzić gumki w wekach)
- "Marmolada" z całych truskawek jest bardzo słodka i idealnie nadaje się do przełożenia do słoików. Możesz też użyć jej do ciasta z truskawkami, deserów, jako nadzienie do domowych naleśników czy też dodatek do domowego budyniu albo kaszy manny.
- Delikatna pianka, która zbiera się na brzegach nie musi być usuwana ze słoików. 

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (33 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/15374
Reklama

Komentarze

2017-06-21 23:26
Potem do kaszki manny jest idealny :D
2018-06-06 13:07
Dziękuję za przepis! Nie miałam zamiaru robić w tym roku przetworów z truskawek, ale ten przepis mnie zmusił ;-) minimum roboty, rewelacyjny efekt - syrop jest pachnący, klarowny i ma cuuudny, pyszny z wodą zimną mineralną. 💗 Pozdrawiam :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-06 14:48
Bardzo się cieszę Dominiko! Uwielbiamy ten syrop. W ogóle syrop z truskawek musi u nas być każdego roku. Dzieci się upominają 😀
2018-06-27 09:13
Tak mi się spodobał ten przepis że wczoraj poszalałam z porzeczkami 😊 zrobiłam z mieszanych czerwonych, białych i czarnych. Syrop wyszedł rewelacja a owoce poszły do słoików z myślą o kruchym cieście. Myślę, że teraz czas na wiśnie 😊 pozdrawiam 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Suuuper 🌼🌼
2018-06-06 14:46
Pani Aniu, zrobiłam z przepisu Teściowej i z krótszym czasem gotowania, ale wyszło też idealnie :)100% sok z truskaweczek, moja 5letnia córeczka wniebowzięta i wciąż pytała ile czasu jeszcze do zimy...także muszę nadrabiać zapasy bo pierwszy słoik już otwarty ;)
2018-07-03 17:54
A ja mam pytanko:) czy ,,marmolade,, konserwuje Pani zelfixem? W tym roku przetwory bede trzymac w mieszkaniu a wiadomo temperatura moze zrobic swoje. Zalezy mi by nic sie nie zmarnowalo.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-04 18:22
Nie, nie dodaję do niej żelfixu, jednak jeśli chcesz, to możesz dodać jakieś pektyny.