Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 5 godzin
Liczba porcji: 600 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • sok z dwóch cytryn

Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Usuń szypułki i umieść wszystkie w dużym garnku z grubym dnem. Zasyp je cukrem i odstaw na 1-3 godzin. Truskawki puszczą sok i nie będzie potrzeby dolewania wody do garnka w początkowej fazie gotowania owoców. 

Garnek postaw na palniku. Ustaw minimalną moc. Garnka niczym nie przykrywaj. Ważne jest, by nie ugniatać i nie naruszać struktury truskawek. Powinny być w całości.

Już po 4 godzinach gotowania truskawki puszczą sok, który powinien się ładnie zagęścić. Wyciśnij sok z 2 cytryn i dodaj do garnka. Zamieszaj. Uważaj tylko, by nie wrzucić do garnka pestek! Gotuj całość jeszcze godzinę.

Wrzący syrop zlewaj przez sito do odparzonych słoików lub butelek. U mnie wyszło 900 ml gęstego soku. Pozostałe na dnie owoce również umieszczam w słoikach. U mnie wyszły dwa słoiki po 340 ml każdy.

Syrop truskawkowy, 1


Uwagi i porady
- Po zamknięciu weków/słoików możesz włożyć je dodatkowo do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 110 stopni na 30 minut. (Wyższa temperatura może uszkodzić gumki w wekach)
- "Marmolada" z całych truskawek jest bardzo słodka i idealnie nadaje się do przełożenia do słoików. Możesz też użyć jej do: placek z truskawkami, deser z mascarpone, jako nadzienie do naleśniki czy też dodatek do budyń chia albo kasza manna na wodzie.
- Delikatna pianka, która zbiera się na brzegach nie musi być usuwana ze słoików. 

Smacznego :-)
Średnia 4.8 / 5 (476 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania