Domowe pieguski z bakaliami

Domowe pieguski z bakaliami

Bardzo kruche, grubiutkie ciasteczka.. domowe pieguski z dużą ilością ciekawych bakalii. Poziom słodkości wybierasz sama :-)

Reklama

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 22 sztuki

Pieguski

  • 100 g margaryny lub masła
  • łyżka miodu*
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

Bakalie**

  • 2 łyżki - żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
  • 3 łyżki - pestek słonecznika, łuskanego sezamu

*Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki - średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej - bardzo słodkie i twardsze.

**Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Kulę wyłóż na  blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.

Domowe pieguski z bakaliami, 1

Domowe pieguski z bakaliami, 2

Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche. Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10548

Komentarze

2015-11-29 17:40
Szkoda, że nie mam piekarnika, bo wyglądają przepysznie :)
2015-11-29 18:16
Wyglądają obłędnie i podejrzewam, ze tak smakują :) Musze je koniecznie wypróbować :)
2015-11-30 10:27
Wyglądają przepysznie i wydają się łatwe do zrobienia :)
2015-11-30 11:45
Wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie ciasteczka, ale ciągle nie mogę znaleźć przepisu idealnego... Na pewno spróbuję Twoich, może akurat to będą te najpyszniejsze :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-11-30 12:02
Daj znać Olu ;-)
2015-11-30 12:19
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasteczka :) Tylko dodałabym trochę czekolady!
2015-11-30 13:07
Fajne są takie proste przepisy, niewiele roboty, a świetne ciastka:) ja robię podobne z płatkami owsianymi zamiast mąki:)
2015-11-30 13:23
Wyglądają przepysznie! Chyba będą konkurencją dla owsianych :)
2015-11-30 13:57
niemal całkowicie przerzuciłam się na takie domowe wypieki i dobrze mi z tym :) ciacha wyglądają pięknie
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2015-11-30 17:57
Dziękuję i polecam przepis.
2015-11-30 15:10
Wyglądają obłędnie! Wracam do domu i biorę się za pieczenie ;-)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-11-30 17:57
Daj znać jak wyszły.
Wyglądają przepysznie! Zapisuję sobie przepis, może upiekę jeżeli po pierniczkach starczy mi jeszcze weny ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-11-30 17:58
Akurat będziesz "rozgrzana" :-)
2015-12-01 00:39
Fantastycznie wyglądają :D Mamy już w naszej biblioteczce kilka przepisów na ciasteczka, a że tych nigdy za wiele, dokładamy i ten. Dzięki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-01 11:55
Super. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
2015-12-01 06:05
Mniam, wyglądają pysznie :) Nie zostało Ci kilka dla mnie? :)
2015-12-01 15:03
Mniam! Pyszne i zdrowe. Gratuluję świetnego przepisu i bardzo apetycznych zdjęć :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-01 15:06
Dziękuję bardzo!
2018-02-06 20:39
Niestety, u mnie kompletnie nie wyszły. Spaliły się momentalnie w kilka minut po włożeniu do piekarnika. Polecam wszystkim o wiele niższą temperaturę na początek. 😕
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 09:47
Czy Twoje ciastka nie były za blisko grzałki? Na środkowej półce, w prawidłowo nagrzewającym się piekarniku 200 stopni na początek jest idealne. Ciastka zachowują swój kształt i ładnie się wypiekają. Sprawdzałaś może kiedyś temperaturę pieca przez włożenie termometru kuchennego/sondy?
2018-09-28 17:46
Fajnie dodać płatki owsiane błyskawiczne
Margarynę oraz trochę smalcu
Oczywiście resztę bakalji😂
Reklama