Domowe pieguski z bakaliami

Domowe pieguski z bakaliami

Bardzo kruche, grubiutkie ciasteczka.. domowe pieguski z dużą ilością ciekawych bakalii. Poziom słodkości wybierasz sama :-)

Ilość ciasteczek: 22 sztuki o średnicy 4 cm.

Składniki:
• 100 g margaryny lub masła
• łyżka miodu*
• 2 żółtka
• 150 g mąki
• po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

**Bakalie:
2 łyżki - żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
3 łyżki - pestek słonecznika, łuskanego sezamu

*Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki - średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej - bardzo słodkie i twardsze.

**Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Kulę wyłóż na  blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.

domowe-pieguski-z-bakaliami-1

domowe-pieguski-z-bakaliami-2

Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche. Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

Smacznego :-)

Wylęgarnia pomysłów
2015-11-29 17:40
Szkoda, że nie mam piekarnika, bo wyglądają przepysznie :)
Zielona Karuzela
2015-11-29 18:16
Wyglądają obłędnie i podejrzewam, ze tak smakują :) Musze je koniecznie wypróbować :)
Karolina Gie
2015-11-30 10:27
Wyglądają przepysznie i wydają się łatwe do zrobienia :)
Aleksandra
2015-11-30 11:45
Wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie ciasteczka, ale ciągle nie mogę znaleźć przepisu idealnego... Na pewno spróbuję Twoich, może akurat to będą te najpyszniejsze :)
Ania
2015-11-30 12:02
Daj znać Olu ;-)
Agnieszka
2015-11-30 12:19
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasteczka :) Tylko dodałabym trochę czekolady!
Dotee
2015-11-30 13:07
Fajne są takie proste przepisy, niewiele roboty, a świetne ciastka:) ja robię podobne z płatkami owsianymi zamiast mąki:)
MisCatalina
2015-11-30 13:23
Wyglądają przepysznie! Chyba będą konkurencją dla owsianych :)
Dorota dermiblog
2015-11-30 13:57
niemal całkowicie przerzuciłam się na takie domowe wypieki i dobrze mi z tym :) ciacha wyglądają pięknie
Ania
2015-11-30 17:57
Dziękuję i polecam przepis.
Paula Ludwiczuk
2015-11-30 15:10
Wyglądają obłędnie! Wracam do domu i biorę się za pieczenie ;-)
Ania
2015-11-30 17:57
Daj znać jak wyszły.
Agnieszka z Niebieskiego Stoliczka
2015-11-30 17:40
Wyglądają przepysznie! Zapisuję sobie przepis, może upiekę jeżeli po pierniczkach starczy mi jeszcze weny ;)
Ania
2015-11-30 17:58
Akurat będziesz "rozgrzana" :-)
Artur
2015-12-01 00:39
Fantastycznie wyglądają :D Mamy już w naszej biblioteczce kilka przepisów na ciasteczka, a że tych nigdy za wiele, dokładamy i ten. Dzięki :)
Ania
2015-12-01 11:55
Super. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Królowa Karo
2015-12-01 06:05
Mniam, wyglądają pysznie :) Nie zostało Ci kilka dla mnie? :)
Renia Hanolajnen | Ronja.pl
2015-12-01 15:03
Mniam! Pyszne i zdrowe. Gratuluję świetnego przepisu i bardzo apetycznych zdjęć :)
Ania
2015-12-01 15:06
Dziękuję bardzo!