Domowe pieguski z bakaliami

Domowe pieguski z bakaliami

Bardzo kruche, grubiutkie ciasteczka.. domowe pieguski z dużą ilością ciekawych bakalii. Poziom słodkości wybierasz sama :-)

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 22 sztuki

Pieguski

  • 100 g margaryny lub masła
  • łyżka miodu*
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

Bakalie**

  • 2 łyżki - żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
  • 3 łyżki - pestek słonecznika, łuskanego sezamu

*Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki - średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej - bardzo słodkie i twardsze.

**Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Kulę wyłóż na  blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.

Domowe pieguski z bakaliami, 1

Domowe pieguski z bakaliami, 2

Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche. Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (26 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷