Ciasteczka bez glutenu

Ciasteczka bez glutenu

Ciasteczka bez glutenu przygotowywane z mieszanek różnych mąk. Do tego nasiona chia oraz garść suszonych wiśni albo żurawiny. Smacznie i zdrowo! 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: około 40 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • garść suszonych wiśni lub żurawiny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • mąki: 3 łyżki jaglanej, 2 kokosowej, 2 z pestek dyni, 2 z pestek arbuza*

*Mieszanka mąk powinna ważyć łącznie 200 gramów. Możesz użyć dowolnych mąk, w dowolnych proporcjach. Jeśli posiadasz tylko mąkę pszenną - użyj tylko takiej :-)

Wszystkie składniki umieść w misce i ręcznie wyrabiaj do połączenia składników. Uformuj kulę ciasta, przykryj folią w misce lub zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

Odrywaj kawałki ciasta średnicy około 2 cm i formuj kulki. Lekko spłaszcz każdą sztukę dłonią i układaj obok siebie na papierze do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 30 minut.

Ciasteczka bez glutenu, 1

Polecam wypróbuj też pyszne ciasteczka owsiane z miodem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷