Ciasteczka bez glutenu
Ciasteczka bez glutenu przygotowywane z mieszanek różnych mąk. Do tego nasiona chia oraz garść suszonych wiśni albo żurawiny. Smacznie i zdrowo!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 40 sztuk
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
- garść suszonych wiśni lub żurawiny
- 2 łyżki nasion chia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- mąki: 3 łyżki jaglanej, 2 kokosowej, 2 z pestek dyni, 2 z pestek arbuza*
*Mieszanka mąk powinna ważyć łącznie 200 gramów. Możesz użyć dowolnych mąk, w dowolnych proporcjach. Jeśli posiadasz tylko mąkę pszenną - użyj tylko takiej :-)
Wszystkie składniki umieść w misce i ręcznie wyrabiaj do połączenia składników. Uformuj kulę ciasta, przykryj folią w misce lub zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
Odrywaj kawałki ciasta średnicy około 2 cm i formuj kulki. Lekko spłaszcz każdą sztukę dłonią i układaj obok siebie na papierze do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 30 minut.

Polecam wypróbuj też pyszne ciasteczka owsiane z miodem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie.
Smacznego :-)