Ciasto kruche z borówkami
Ciasto kruche z borówkami amerykańskimi lub z jagodami leśnymi, to deser ponadczasowy. Przepis jest tak prosty, że musisz go wypróbować. Ten smak, zapach i wygląd jest wręcz hipnotyzujący.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1250 g ciasta
Kaloryczność kcal: 310 w 100 g ciasta
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g mąki pszennej - 300 g tortowej i 100 g krupczatki
- 200 g zimnego masła - 1 klasyczna kostka
- 3 żółtka większych jajek - około 65 g
- 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g borówek amerykańskich
- 30 g proszku kisielowego np. smak cytrynowy
Ciasto kruche z borówkami
W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche. W dużej misce umieść 400 gramów mąki pszennej, czyli około 2,5 szklanki. Polecam połączyć mąkę pszenną tortową (300 gramów) z mąką krupczatką (100 gramów). Do miski dodaj też trzy żółtka dużych jajek (jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki) o łącznej wadze około 65 gramów. Dołóż również 200 gramów masła, czyli całą kostkę, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki (masło może być prosto z lodówki), 80 gramów cukru pudru, czyli 4 czubate łyżki oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec możesz dodać też symboliczną szczyptę soli.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy.
Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.
Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w lodówce lub nawet w zamrażalniku. Jeśli nie odłożysz ciasta do lodówki, to być może ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni ciasta).
Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy). Większą część ciasta zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i rozłóż równo na dnie formy, a następnie lekko uklep. Formę możesz odłożyć do lodówki - chyba, że masz już przygotowane owoce.
600 gramów świeżych borówek umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do miski z owocami wsyp 30 gramów dowolnego kisielu (proszek z saszetki) z cukrem. Delikatnie wymieszaj owoce z kisielem. Najlepiej sprawdza mi się kisiel typu "Słodka chwila" o wadze 30 gramów - czyli cała saszetka. Owoce będą wtedy słodsze, wyraźniejsze w smaku, a ich sok zagęszczony.
Porada: Cześć borówek (lub wszystkie) można zamienić na 500 gramów jagód leśnych.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub około 165 stopni z funkcją termoobiegu.
Na startym cieście rozłóż równo borówki z proszkiem kisielowym. Jeśli trochę proszku zostanie w misce, to posyp nim wyłożone owoce. Mniejszą część ciasta wyjmij z lodówki lub z zamrażalnika i od razu zetrzyj bezpośrednio na warstwę borówek. Ciasto ścieraj na tarce, na grubych oczkach, ale tej warstwy już nie uklepuj.
Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (lub o 10 minut dłużej, jeśli góra ciasta jest jeszcze dość blada). Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ ciasto kruche z borówkami potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika. Po całkowitym przestudzeniu warto oprószyć je cukrem pudrem.
Do jednej doby ciasto kruche z borówkami można trzymać w chłodnej szafce kuchennej. Jeśli jednak ma być przechowywane dłużej, to zalecam umieścić je w lodówce pod przykryciem. Świeżość zachowa przynajmniej przez 3-4 dni. Najlepsze jest jednak w ciągu pierwszej doby od upieczenia.
Smacznego.