Ciasto z czereśniami
Najprostsze i najszybsze ciasto z czereśniami jakie można upiec. To przepis, w którym mieszasz łyżką wszystkie składniki. W 10 minut Twoje ciasto ucierane jest gotowe do pieczenia. Wychodzi wilgotne i puszyste!
- bez użycia miksera
- gotowe do pieczenia w 10 minut
- tanie i popularne składniki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: tortownica średnicy 25 cm
Kaloryczność kcal: 260 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej - 480-500 g
- 2 średnie lub duże jajka
- duży kubełek jogurtu naturalnego - pojemność 400 g
- niecałe pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki cukru - 130 g
- 400 g czereśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
Ciasto z czereśniami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Do zrobienia ciasta z czereśniami użyłam formy okrągłej: tortownica o średnicy 25 cm.
Jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Po upieczeniu, ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Szybkie i proste ciasto z czereśniami! Latem jest tak ciepło i pięknie, że czasem marzymy tylko o tym, by zjeść coś słodkiego i pysznego a niekoniecznie się przy tym napracować. I tutaj z pomocą przychodzi właśnie ten niezwykły przepis na ciasto czereśniowe.
Do większej miski wbij dwa średnie lub duże jajka. Dodaj też całą zawartość kubełka jogurtu naturalnego. Będzie to większy kubełek o pojemności 400 gramów. Wlej również olej. Niecałe pół szklanki oleju roślinnego np. ryżowego, rzepakowego, czy też oleju z pestek winogron to około 150 ml. Całość możesz zamieszać łyżką.
Do masy dodaj też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Ilość mąki pszennej np. tortowej mierzę do tego ciasta na szklanki. Będą to trzy szklanki o pojemności 250 ml każda, czyli do 500 gramów mąki pszennej.
Całą zawartość miski dokładnie wymieszaj łyżką. Potrwa to tylko chwilę. Ciasto będzie dość gęste lub odrobinę luźniejsze, jeśli jajka były większe.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Aby boków formy nie obsypywać bułką tartą umieściłam też paski papieru do pieczenia od wewnętrznej strony tortownicy. Boki trzeba wówczas wcześniej lekko natłuścić, by papier ładnie się ich trzymał. Ciasto przełóż do formy i rozprowadź je całej powierzchni.
Ciasto chwilę odpoczywa a piekarnik nagrzewa się do temperatury 175 stopni - opcja grzania góra/dół. To idealny moment na przygotowanie czereśni. Po ich umyciu, osuszeniu, zdjęciu ogonków i usunięciu pestek wyszło mi 350 gramów owoców. Wydrylowane czereśnie ułożyłam na całej powierzchni ciasta. Każdą czereśnię polecam lekko zatopić w cieście, by zachowała swoją pozycję podczas pieczenia.
Formę z ciastem z czereśniami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz minimum 45 minut. Po tym czasie możesz lekko uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Najlepszy do tego jest drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Moje ciasto piekło się 55 minut.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.
Możesz od razu zdjąć boki formy i odstawić upieczone ciasto na kratkę do przestudzenia.
Lubisz ciasta jogurtowe? Wypróbuj też moje ciasto maślane.
Smacznego!