Kruche ciastka migdałowe

Kruche ciastka migdałowe

W prostych przepisach najważniejsze są proporcje i idealnie dobrane składniki. Przygotowałam dla Was przepis na wyborne ciastka o smaku migdałów i daktyli.

- idealne kruche i maślane
- pyszne i proste i aromatyczne

Czas przygotowywania: około 5 minut
Chłodzenie: minimum 1 h
Pieczenie: około 4 x 15 minut
Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 4-5 cm

Składniki:
• 
150 g mąki pszennej tortowej
• 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
• 100 g masła
• 1 jajko
• 3 łyżki syropu daktylowego

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę. Ja ciasto przygotowałam wieczorem i zostawiłam na noc w lodówce.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.


kruche-ciastka-migdalowe-1

kruche-ciastka-migdalowe-2

kruche-ciastka-migdalowe-3

Po wystudzeniu, ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi i rady:
• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Kasia
2016-11-15 20:57
Czym można zastąpić syrop daktylowy?
Ania
2016-11-16 09:56
Kasiu, syropem z agawy, klonowym lub dowolnym innym syropem. Idealny będzie również golden syrup. W ostateczności możesz również użyć cukru pudru (1 czubata łyżka) i dodać do ciasta łyżeczkę zimnej wody.
Madame Malonka
2016-11-15 21:21
Czym można zastąpić albo gdzie można kupić syrop daktylowy? :)
Ania
2016-11-16 09:57
Ja chyba zamówiłam przez internet przy okazji innych zakupów. Wpisz w wyszukiwarkę "syrop daktylowy sklep internetowy". Tak jak odpisałam możesz go też zastąpić syropem z agawy, klonowym lub dowolnym innym syropem. Idealny będzie również golden syrup. W ostateczności możesz również użyć cukru pudru (1 czubata łyżka) i dodać do ciasta łyżeczkę zimnej wody.
Marzena
2016-11-15 23:01
Aniu cudowne ciasteczka :-)
Ania
2016-11-16 09:58
Dziękuję Marzenko :-)
Aga
2016-11-16 13:45
Na pewno pyszne!
Ania
2016-11-16 15:15
:-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-18 14:12
Ale pysznie wypieczone :D
Ela
2016-11-20 17:13
Wyszły bardzo smaczne. Wycinałam razem z córkami 3 i 5 latką ? syrop zastąpiłam miodem, bo akurat nam się skończył. Następne będą pieguski ?
Ania
2016-11-20 19:02
Super Elu! Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy :-)