Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

W prostych przepisach najważniejsze są proporcje i idealnie dobrane składniki. Przygotowałam dla Was przepis na wyborne kruche ciasteczka migdałowe. Pyszne, proste i aromatyczne.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 40 sztuk średnicy 4-5 cm

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu daktylowego

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę. Ja ciasto przygotowałam wieczorem i zostawiłam na noc w lodówce.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.


Kruche ciasteczka migdałowe, 1

Kruche ciasteczka migdałowe, 2

Kruche ciasteczka migdałowe, 3

Po wystudzeniu, ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi i rady:
• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
• Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Polecam też wypróbuj mój przepis na ciasto kruche, jest pyszne. Bardzo ciekawe są też ciasteczka jaglane bezglutenowe.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (26 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷