Kruche ciastka migdałowe

Kruche ciastka migdałowe

W prostych przepisach najważniejsze są proporcje i idealnie dobrane składniki. Przygotowałam dla Was przepis na wyborne ciastka o smaku migdałów i daktyli. Idealne kruche i maślane. Pyszne i proste i aromatyczne

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 40 sztuk średnicy 4-5 cm

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu daktylowego

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę. Ja ciasto przygotowałam wieczorem i zostawiłam na noc w lodówce.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.


Kruche ciastka migdałowe, 1

Kruche ciastka migdałowe, 2

Kruche ciastka migdałowe, 3

Po wystudzeniu, ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi i rady:
• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13573
Reklama

Komentarze

2016-11-15 20:57
Czym można zastąpić syrop daktylowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-16 09:56
Kasiu, syropem z agawy, klonowym lub dowolnym innym syropem. Idealny będzie również golden syrup. W ostateczności możesz również użyć cukru pudru (1 czubata łyżka) i dodać do ciasta łyżeczkę zimnej wody.
2016-11-15 21:21
Czym można zastąpić albo gdzie można kupić syrop daktylowy? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-16 09:57
Ja chyba zamówiłam przez internet przy okazji innych zakupów. Wpisz w wyszukiwarkę "syrop daktylowy sklep internetowy". Tak jak odpisałam możesz go też zastąpić syropem z agawy, klonowym lub dowolnym innym syropem. Idealny będzie również golden syrup. W ostateczności możesz również użyć cukru pudru (1 czubata łyżka) i dodać do ciasta łyżeczkę zimnej wody.
2016-11-15 23:01
Aniu cudowne ciasteczka :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-16 09:58
Dziękuję Marzenko :-)
2016-11-16 13:45
Na pewno pyszne!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-16 15:15
:-)
Ale pysznie wypieczone :D
2016-11-20 17:13
Wyszły bardzo smaczne. Wycinałam razem z córkami 3 i 5 latką ? syrop zastąpiłam miodem, bo akurat nam się skończył. Następne będą pieguski ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-20 19:02
Super Elu! Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy :-)
2018-01-08 19:13
Ciastka wyszły przepyszne. U nas potrójny problem, bo zakaz glutenu, cukru i laktozy. Migdałowa mąka została bez zmian, pszenną zastąpiłam mixem bezglutenowym, użyłam margaryny bezmlecznej, dosłodziłam minimalnie stevią, jajo i syrop bez zmian. Zrobiłam z podwójnej porcji od razu, bo byłam pewna że będą smaczne i się nie zawiodłam. Nie ma co się bać zamienników a dzięki temu, że jest ich wybór, specjalna dieta wcale nie musi być uboga w smaki i jednostajna. Dziękuję Aniu za przepisy!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-08 19:15
Dziękuję Ci za szczegółowy opis. Ktoś z pewnością skorzysta z Twojej porady przy zmianie składników❤️👍.
2018-01-08 19:14
Ciąg dalszy..
zdjecie uzytkownika