Kawowe babeczki kruche z kajmakiem

Kawowe babeczki kruche z kajmakiem

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Kruche babeczki o smaku kawy i kremowa masa kajmakowa. Na szczycie zaś szron z kawy..

Będzie słodko i kalorycznie :-)
Warto zrobić!

Czas przygotowywania: około 1h
Chłodzenie: około 1-2 h
Ilość babeczek: około 25 sztuk średnicy 6 cm

Składniki na kruche ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej - 300 g
• kostka masła - 200 g
• 2 łyżki cukru
• 2 surowe żółtka jajek
• łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na nadzienie kajmakowe:
• puszka masy kajmakowej - 400 g*
• pół kostki masła - 100 g
• kawa rozpuszczalna do oprószenia

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i rozetrzyj dłońmi. Wygniataj chwilę, by połączyć wszystkie składniki. Uformuj kulę, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

*Masa kajmakowa może być tradycyjna lub z dodatkami np. o smaku orzechowym lub kakaowym. Możesz ją też zakupić pod nazwą - masa krówkowa.

W małym naczyniu umieść pół kostki masła i ucieraj 10 minut np. przy pomocy miksera. Z masła ma powstać gęsty, jaśniejszy krem. Dodawaj porcjami masę kajmakową i miksuj dalej. Gdy już kolor kremu będzie jednolity odstaw naczynie do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim całe wnętrze foremek (u mnie tradycyjne - metalowe). Wystarczy na grubość 3 mm - ciasto jeszcze urośnie. Foremki wstaw na blaszce do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Jeśli masz termoobieg ustaw dwa piętra foremek na blaszkach. Wówczas nie będzie potrzeby piec babeczki na tury. Babeczki piecz 25 minut na rumiano.

Wyjmij babeczki z pieca i odstaw do lekkiego wystudzenia. Po kilku minutach przewracaj je na drugą stronę. Babeczki powinny same wyskoczyć z foremek. Babeczki układaj obok siebie na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Masę kajmakową wykładaj na wystudzone babeczki np. przy pomocy szprycy. Ja dość szybko wyłożyłam krem, jednak jeśli schłodzisz go dłużej, to będzie on sztywniejszy i wyciskany zachowa swój kształt.

Na koniec oprósz babeczki kawą rozpuszczalną :-)


kawowe-babeczki-kruche-z-kajmakiem-1

kawowe-babeczki-kruche-z-kajmakiem-2

kawowe-babeczki-kruche-z-kajmakiem-3


Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce "pod kloszem" nawet do 10 dni :-)
Smacznego!

Zdrowo zakręcona
2016-10-06 09:15
Wczoraj upiekłam. Przyznaję się - zjadłam dwie babeczki jak stygły i wyjadłam pół kajmaku ;-)
Ania
2016-10-06 17:40
Notorycznie mi się to zdarza :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-06 16:27
Dla wszystkich wielbicieli kawy to na pewno będzie miazga <3
Ania
2016-10-06 17:40
Dokładnie :-)
Ekomentalnie
2016-10-06 17:01
Mam słabość zarówno do kruchego ciasta, jak i do kajmaku...to bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto się skusić. Pysznie!
Ania
2016-10-06 17:41
Dokładnie :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-10-06 17:08
Prezentują się jak zwykle bosko! :)
Ania
2016-10-06 17:41
Dziękuję Ci Edytko!