Pizza szpinakowa na cieście francuskim

Pizza szpinakowa na cieście francuskim

Robi się ją błyskawicznie a smakuje fantastycznie ;-)

Ilość kawałków: 6

Składniki:
• płat ciasta francuskiego - 375 g*
• ser mozzarella z zalewy - 250 g
• 3 małe ząbki czosnku
• 2 pieczarki
• połówka suszonego pomidora z oleju
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• garść szpinaku - 100 g
• łyżka masła klarowanego i łyżka oleju

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Rozgrzej patelnię. Umieść masło. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do masła. Dodaj umyte liście szpinaku (bez ogonków). Podgrzewaj mieszając tylko do momentu aż liście szpinaku zemdleją. Zdejmij na talerz do ostygnięcia.

W przypadku mrożonego szpinaku zadbaj o to, by pozbyć się nadmiaru wody. Odcedź wodę na sitku w trakcie rozmrażania szpinaku lub na suchej patelni osobno do odparowania wody. Podgrzewaj z masłem kilka minut.

Po zdjęciu szpinaku nie myj patelni, tylko umieść na niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażaj kilka minut na pozostałościach z patelni.

Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia. Pędzelkiem pokryj papier olejem. Rozłóż ciasto. Brzegi zawiń do środka według upodobań.

Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Równomiernie rozłóż szpinak. Pokrój ser w plasterki i również rozłóż go na cieście. Na koniec dodaj pieczarki oraz suszonego pomidora pokrojonego na małe kawałki.

Pizzę piecz przez 25 minut do zarumienienia brzegów. Przed podaniem możesz oprószyć pieprzem.

pizza-szpinakowa-na-ciescie-francuskim-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

z majeczką w kuchni
2015-12-18 22:11
Świetna pizza, bardzo lubimy takie smakołyki.
ps: Aniu co do konkursu, nie smutaj - a poczatku stycznia ruszam z nowym, beda deski znów i mase innych rzeczy, zapraszam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-19 15:05
Nie zniechęcam się..będę próbować następnym razem ;-)
Dominika Rakowska:)
2015-12-19 14:40
ale ślinka mi poleciała...Juz wiem, co będzie moim kolejnym dziełem kulinarnym hah!
zapraszam do siebie:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-19 15:05
:-)
Nieidealnaanna
2015-12-22 23:41
Myślę, że to musi być smakowite. Ja z ciasta francuskiego zwykłam robić kische z szynką,, mozarellą i brokułami :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-23 11:28
Też super.. ogólnie ciasto francuskie to świetna baza do wszelkich zapiekanych dań.
blonde & brunette
2016-02-18 10:56
Aż zrobiłam się głodna! :)
Wykorzystam przepis na cheatday, pycha :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-18 16:58
Świetny pomysł!
Kasia M
2016-02-18 11:45
Aniu ty mi tylko wymyśl jakiś mniej kaloryczny spód bo ja na diecie jestem :) pizza niesamowicie mi się podoba a jak przeczytałam o mdlejącym szpinaku oplułam monitor :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-18 16:59
Kasiu moja droga... to musi być ciasto francuskie.. inaczej to nie ta sama rozkosz. Musisz się skusić chociaż raz :-)
Angelika - a dreamer's life
2016-02-18 16:13
Swietny pomysl na szybki obiad :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-18 17:00
Dziękuję.
Daro
2016-02-18 16:28
Jestem fanem pizzy, ale na takim cieście jeszcze nie jadłem. Pozdrawiam, a przepis wypróbuje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-18 17:01
Bardzo się cieszę Darku i smacznego :-)
Zielona Karuzela
2016-02-18 18:56
Wygląda obłędnie, musze koniecznie spróbować :)