Pizza szpinakowa na cieście francuskim
Robi się ją błyskawicznie a smakuje fantastycznie ;-)
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- płat ciasta francuskiego - 375 g*
- ser mozzarella z zalewy - 250 g
- 3 małe ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- połówka suszonego pomidora z oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- garść szpinaku - 100 g
- łyżka masła klarowanego i łyżka oleju
*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.
Rozgrzej patelnię. Umieść masło. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do masła. Dodaj umyte liście szpinaku (bez ogonków). Podgrzewaj mieszając tylko do momentu aż liście szpinaku zemdleją. Zdejmij na talerz do ostygnięcia.
W przypadku mrożonego szpinaku zadbaj o to, by pozbyć się nadmiaru wody. Odcedź wodę na sitku w trakcie rozmrażania szpinaku lub na suchej patelni osobno do odparowania wody. Podgrzewaj z masłem kilka minut.
Po zdjęciu szpinaku nie myj patelni, tylko umieść na niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażaj kilka minut na pozostałościach z patelni.
Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia. Pędzelkiem pokryj papier olejem. Rozłóż ciasto. Brzegi zawiń do środka według upodobań.
Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Równomiernie rozłóż szpinak. Pokrój ser w plasterki i również rozłóż go na cieście. Na koniec dodaj pieczarki oraz suszonego pomidora pokrojonego na małe kawałki.
Pizzę piecz przez 25 minut do zarumienienia brzegów. Przed podaniem możesz oprószyć pieprzem.
Szukasz innych pomysłów na smaczne dania? Foccacia to prosta i smaczne włoska przekąska, którą z łatwością przygotujesz samodzielnie. Wypróbuj mój przepis!
Smacznego :-)