Ciasteczka orkiszowe
Domowe ciasteczka orkiszowe są naturalne i pełne smaku! To przepis wyjątkowy. Z czterech składników wyczarujesz bowiem rewelacyjne ciasteczka bez jajek i mleka oraz spulchniaczy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia jednej blaszki: 15 minut
Liczba porcji: 21 ciastek
Kaloryczność kcal: 90 w 1 ciastku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 160 g mąki orkiszowej razowej typ. 2000 - 1 pełna szklanka
- 100 g masła - pół klasycznej kostki (lub kostka roślinna)
- 50 g naturalnej masła orzechowego - pasty
- 80 g cukru brązowego lub trzcinowego - 4 czubate łyżki
- spora szczypta soli - nie pomijaj
Ciasteczka orkiszowe
W jednej misce umieść 160 gramów mąki orkiszowej razowej typ. 2000, która powstaje z całych ziaren pszenicy orkisz. Wsyp również sporą szczyptę soli oraz 80 gramów cukru brązowego lub trzcinowego. Wymieszaj składniki.
Porada: Cukier brązowy można zamienić na zwykły lub też wsypać 100 gramów erytrolu. Jeśli masz tylko mąkę orkiszową jasną, to zapewne zajdzie potrzeba dodania do ciasta odrobinę mniej masła.
Do miski dodaj 100 gramów pokrojonego w kostkę zimnego masła oraz 50 gramów naturalnej pasty z orzechów (u mnie klasyczna arachidowa bez dodatków).
Porada: Masło można zamienić na kostkę rośliną do pieczenia. Jeśli masz masło/pastę orzechową soloną, to pomijasz sól w składniach. Jeśli pasta jest słodzona, to odpowiednio ograniczasz ilość cukru.
Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na jedną godzinę.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze i będzie kruche. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło, a następnie uplastycznić w dłoniach.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z funkcją termoobiegu.
Schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odcinaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinaj ciasteczka.
Cienką blaszkę wyłóż sprawdzonym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce zachowując między nimi niewielkie odległości. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję. Jeśli idzie Ci wolno i ciasto mocno zmiękło, to resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki.
Ciastka orkiszowe piekę w dwóch turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.
Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia ciastek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia.
Ciasteczka orkiszowe piecz około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Obserwuj je jednak cały czas w piekarniku, by za mocno się nie przypiekły. Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię. Uwaga, ciastka są kruche. Poczekaj aż całkiem przestygną i dopiero zdejmuj je z blaszki.
Jeśli ciastka orkiszowe nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni, a może i dłużej.
Smacznego.