Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chłopski garnek

Chłopski garnek

Jak szykuję przepis na chłopski garnek, to u mnie musi być kiełbasa i boczek. Do tego ziemniaki oraz cebula i marchewka i oczywiście jeszcze kila innych składników. Zapraszam do szykowania i smacznego! 

- super danie jednogarnkowe
- szybko, prosto i niesamowicie pysznie
- dużo porad oraz zdjęcia wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1850 g dania

Kaloryczność kcal: 165 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 300 g boczku parzonego lub surowego wędzonego
  • 300 g kiełbasy np. śląskiej lub podwawelskiej
  • 400 g ziemniaków - 4 średnie sztuki
  • 250 g marchewki - dwie średnie sztuki
  • 260 g cebuli - 1 duża lub 2 mniejsze
  • 200 g papryki - 1 sztuka np. żółta lub czerwona
  • 4 ząbki czosnku - 20 g
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu - około 375 ml
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego - około 60 g
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli i majeranku; 1/3 łyżeczki pieprzu

Chłopski garnek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do zrobienia tego dania polecam garnek o pojemności minimum 2,5 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz chłopski garnek o wadze około 1850 gramów. Zanim zaczniesz szykować ten pyszny obiadek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu podaję też co jeszcze można dodać do takiego chłopskiego garnka :) A może to być: kapusta kiszona, fasola z puszki, cukinia, pieczarki, czy makaron. 

Chłopski garnek, 1

Chłopski garnek przepis

Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku. Nagrzej garnek o pojemności minimum 2,5 litra. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia. Do garnka wyłóż całą obraną i posiekaną cebulę. Odrobinę zmniejsz moc palnika i smaż cebulkę przez około 10 minut, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Po 10 minutach dodaj też pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku. Całość smaż tak samo przez kolejne 5 minut.

Porada: Czosnek można pominąć a cebulę zamienić na taką samą ilość siekanego pora. 

Chłopski garnek, 2

W trakcie podsmażania cebuli przygotuj też boczek wędzony oraz kiełbasę. U mnie był to boczek pieczony i podwędzany oraz kiełbasa śląska. Boczek pokroiłam w całkiem sporą kostkę a kiełbasę w plasterki. Sprawdzi się też boczek parzony oraz surowy wędzony (bez skóry). 
Chłopski garnek, 3

Boczek i kiełbasę dodaj do cebuli. Całość zamieszaj i podsmażaj bez przykrywki przez około 20 minut. Co parę minut zamieszaj zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki. Jeśli chcesz, by boczek i kiełbasa były bardziej rumiane, to możesz podsmażyć je osobno na patelni i dopiero dodać do garnka z cebulą. 

Porada: Razem z kiełbasą i boczkiem można też dodać do chłopskiego garnka półplasterki cukinii lub/oraz kawałki pieczarek lub garść przepłukanej i posiekanej drobno kapusty kiszonej. 
Chłopski garnek, 4

Po tym czasie do garnka wlej 1,5 szklanki wody lub bulionu (np. odlany z rosołu drobiowego). Dodaj też obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Marchewki obierz i pokrój w drobniejszą kostkę, zaś z papryki (u mnie żółta) usuń całe gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki nie większe niż 2 cm. Dodaj też przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli i majeranku; 1/3 łyżeczki pieprzu. Zamieszaj zawartość garnka. Przykryj go przykrywką i duś wszystko około 20 minut na średniej mocy palnika.

Porada: Jeśli planujesz swój chłopski garnek podać z makaronem, to pomiń w składnikach ziemniaki. Oprócz słodkiej papryki można też dodać szczyptę (lub więcej) papryki ostrej oraz wędzonej. 
Chłopski garnek, 5

Po 20 minutach duszenia warzywa powinny być już miękkie. Jeśli tak nie jest, to duś całość dodatkowe 5-10 minut a następnie dodaj do garnka trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zamieszaj chłopski garnek i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Sprawdź smak dania i zdecyduj, czy chcesz dodać jeszcze jakieś przyprawy lub np. więcej koncentratu. 

Porada: Pod koniec gotowania można też dodać małą lub większą puszkę ulubionej fasoli (odsączonej z zalewy) oraz np. szklankę passaty pomidorowej lub małą puszkę pomidorów. 
Chłopski garnek, 6

Po zagotowaniu całości, chłopski garnek jest już gotowy do podania. W wersji bez ziemniaków wystarczy ugotować osobno ulubiony makaron np. świderki lub muszelki i podawać razem z daniem wymieszane na talerzu. Najczęściej jadamy chłopski garnek z bułką lub ulubionym pieczywem. 



Chłopski garnek, 7

Chłopski garnek, 8

Jaka wersja na chłopski garnek najbardziej przypadła Ci do gustu?
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1188 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chłopski garnek

Przychodzi taka pogoda, że zaczynam myśleć o tym, by ugotować coś bardziej sycącego, gęstego i z dużą ilością warzyw. Chlopski garnek należy do przepisów, które królują od jesieni aż do wczesnej wiosny. To pomysł na obiad, który szykujemy w jednym garze do którego dodajemy po kolei rozmaite składniki. Tak naprawdę nie ma jakiejś super ścisłej zasady, że dajemy tylko kiełbasę i boczek lub też tylko ziemniaki i paprykę. Chociaż muszę przyznać, że mój przepis na chłopski garnek zazwyczaj zawiera ziemniaki oraz kiełbasę i wędzoną paprykę w proszku. Co do pozostałych składników, to bywa bardzo różnie. Zapewne każdy ma swój pomysł na chłopski garnek. Ja też mam i w tym właśnie przepisie pokażę Wam jak ja najczęściej szykuję mój przepis na chłopski garnek. Będzie to zatem mój ulubiony chłopski garnek. Taki, który najbardziej smakuje mi i mojej rodzinie. Jeśli lubicie takie garnkowe pichcenie i dania typu gulaszu, to zapewne często szykujecie też staropolski bigos, który ja uwielbiam i robię z dużą ilością mięsa. A gulasz wieprzowy to już w ogóle dla mnie poezja smaku. Polecam spróbować. U mnie jest zazwyczaj chłopski garnek bez kapusty, ale opiszę w razie czego kiedy można ją dodać. Ja kocham ziemniaki, więc u mnie będzie to chłopski garnek z  ziemniakami, ale i opowiem o tym jak zrobić go bez ziemniaków, za to z makaronem. Zapraszam też na stary i sprawdzony przepis na bryzol wołowy. Zapraszam też po przepis na kotlety sojowe a la schabowe. Wypróbuj też super przepisy na chłodniki które szykujemy zazwyczaj latem. Koniecznie zerknij tez do wpisu, w którym znajdziesz moje najlepsze dania jednogarnkowe, idealne na chłodniejsze dni. 

Chłopski garnek przepisy

Zdaję sobie sprawę z tego, że na chłopski garnek jest cała masa rozmaitych przepisów. Co ciekawe niektórzy z Was tylko spotkali się z nazwą tego dania, jednak nigdy nie mieli okazji spróbować jak smakuje. Myślę jednak, że nie raz już samo zrobiliście w domu coś podobnego, tylko nie wiedzieliście, że danie które przygotowaliście można nazwać chłopski garnek. Chłopski garnek to taka mieszanka wszystkiego, która smakuje wybornie. Niektórzy szykują chłopski garnek, gdy decydują się na czyszczenie lodówki, czyli zbieranie rozmaitych resztek, by powstało z nich coś pysznego. Na chłopski garnek przepis jest prosty i bardzo uniwersalny oraz przede wszystkim elastyczny. Mój chłopski garnek zawiera czasem również inne składniki, niż te, które podałam w przepisie. Sama robię oczywiście chłopski garnek z mięsem i ziemniakami, ale można też zrobić chłopski garnek z makaronem i też będzie pycha. Ja bardzo lubię chłopski garnek z kiełbasą i czasem jak ma ochotę na kapustę, to robię też chłopski garnek z kapustą kiszoną i oczywiście boczkiem i kiełbasą. Istnieje też wersja na chłopski garnek z pieczarkami oraz chłopski garnek z fasolą z puszki. Wszystko to opiszę w przepisie i podam kiedy co dodać, jeśli tylko będziecie mieli ochotę na te składniki. Tylko wersja na chłopski garnek z mięsem mielonym jeszcze nie zawitała w moim domu, ale być może i taką niedługo przygotuję. Tak więc na chłopski garnek przepisy są rozmaite. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobić chłopski garnek w mojej wersji, to serdecznie zapraszam po przepis.