Łazanki z grzybami

Łazanki z grzybami

Tradycyjny przepis na łazanki składał się kiedyś głównie na grzyby zasmażane z cebulą. I chociaż uwielbiam łazanki z kapustą i grzybami, to zapragnęłam spróbować zrobić łazanki bez kapusty. Są pyszne.. gorąco polecam zrobić!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 50 g suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 150 g makaronu - pełna szklanka (przed ugotowaniem)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

50 gramów suszonych grzybów przepłucz pod zimną wodą. Umieść je w rondelku i dodaj szklankę wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić garnek z grzybami, by zmiękły przez noc. Garnek możesz zostawić w spiżarce lub nawet na blacie w kuchni.  

Namoczone po nocy grzyby wyjmij z wody. Woda nie będzie potrzebna. Możesz ją wlać do kapusty z grzybami i śliwkami. Grzyby pokrój drobno. Cebulę obierz i poszatkuj. Zeszklij ją na oleju. Po kilku minutach dodaj też grzyby oraz sól i pieprz. Całość smaż bez przykrycia 20 minut. Co parę minut mieszaj grzyby drewnianą łyżką. 

W czasie smażenia grzybów ugotuj makaron. Pełną szklankę suchego makaronu do łazanek (płaskie romby lub prostokąty) ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sitku. Zachowaj jednak 1/3 szklanki gorącej wody przy odlewaniu makaronu. Do wody po makaronie dodaj 3 łyżki śmietany. Dobrze ją wymieszaj i taką zahartowaną śmietaną zalej grzyby. Po kilku minutach wyłącz sos z grzybami

 

azanki-z-grzybami-1

azanki-z-grzybami-2

Źródło przepisu: "Praktyczna kuchnia domowa" wyd. 1937 roku.
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Co to są Łazanki

Łazanki są rodzajem makaronu. Makaron na łazanki można zrobić samemu. Ciasto jest takie same, jak przy tradycyjnym makaronie. Inaczej się je kroi. Zazwyczaj w romby lub prostokąty na centymetrowe paski.

Łazanki jak zrobić

Przepisów na łazanki jest bardzo dużo. Można je podawać na słodko i na wytrawnie. Najpopularniejsze w okresie Świątecznym są łazanki z makiem oraz łazanki z kapustą. Bardzo często łazanki dodaje się również do zupy grzybowej. Przy okazji zapraszam również po inne ciekawe przepisy na zupy