Botwinka

Botwinka

Botwinka to królowa wiosennych zup. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- z młodą marchewką i ziemniakami
- najlepsza wiosenna zupa na obiad

Czytaj dalej: Botwinka
Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Niezawodny i super prosty do upieczenia placek z truskawkami, który zrobisz tylko z sześciu składników. To ciasto, które każdemu wychodzi. Zapraszam!

- najprostsze ciasto truskawkowe
- ciasto ucierane bez ubijania osobno białek
- przepis nawet dla osób początkujących w kuchni

Czytaj dalej: Ciasto z truskawkami
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Dla nas zdecydowanie najlepsza jest kapusta zasmażana do schabowego. Gorąco polecam ten przepis!

- stary i sprawdzony przepis
- można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty
- wspaniały dodatek do mielonych i schabowego

Czytaj dalej: Kapusta zasmażana
Szparagi przepis

Szparagi przepis

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Zobacz jak gotować szparagi, jak je obrać oraz z czym podawać gotowane szparagi.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać. Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay. Do dzieła!

Czytaj dalej: Szparagi przepis
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Zobacz jak wygląda sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki małosolne. Moje domowe ogórki małosolne są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach kiszenia. Ogórki wychodzą super chrupiące i pyszne. Polecam!

- domowy, tradycyjny przepis
- małosolne w słoiku lub w kamionce
- gotowe do zjedzenia już po 2 dniach 

Czytaj dalej: Ogórki małosolne
Reklama
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik to niezwykła zupa! Jeśli chcesz zobaczyć jak przygotować najlepszy chłodnik litewski, to zapraszam po mój przepis. Krok po kroku opisuję jak go wykonać. Podaję też zamienniki oraz ciekawe dodatki.

- oryginalny przepis na chłodnik litewski
- alternatywne składniki i pyszne dodatki
- dokładna instrukcja wykonania ze zdjęciami

Czytaj dalej: Chłodnik litewski
Naleśniki

Naleśniki

Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki. To uniwersalne naleśniki, które możesz podać z dowolnym farszem. 

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- uniwersalny przepis na naleśniki
- z ciasta można też zrobić krokiety
- idealnie cienkie i elastyczne naleśniki

Czytaj dalej: Naleśniki
Przepis na gofry

Przepis na gofry

Poznaj mój prosty przepis na gofry, które są idealnie rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki.. a może lepiej?!

- podstawowy przepis na gofry
- ilość idealna dla czteroosobowej rodziny
- można je podać na wiele pysznych sposobów

Czytaj dalej: Przepis na gofry
Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Stary, tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących. Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek.

Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny. Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.

Czytaj dalej: Dżem truskawkowy
Sernik na zimno

Sernik na zimno

Wspaniały i najprostszy do zrobienia sernik na zimno z serków homogenizowanych. Mój przepis nie zawiera dodatkowej żelatyny. Tylko kilka najważniejszych składników. To pomysł na super deser, ale i na tort!

- tylko kilka składników
- sernik na zimno z serków waniliowych
- można użyć dowolnych galaretek i owoców

Czytaj dalej: Sernik na zimno
Reklama

Najlepsze przepisy

Szukasz sprawdzonych przepisów? Sprawdź moją listę Top 10 na najlepsze przepisy kulinarne. Codziennie aktualizowana. Świetna inspiracja jeżeli nie masz pomysłu co dziś upiec czy ugotować. Lista uwzględnia aktualnie dostępne warzywa i owoce. To dobry start przy wyborze dań sezonowych i na święta. Czy to na Wielkanoc - przepisy na Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sylwestra czy na Tłusty Czwartek. Smaczne i łatwe do przygotowania dania ze zdjęciami krok po kroku. Do tego dużo komentarzy od Czytelników oraz zdjęcia przygotowanych przez nich dań :)

Najpopularniejsze ciasta

Słodkości, a w szczególności ciasta, to ulubiona kategoria moich Czytelników. Moja zresztą też! Najpopularniejsze ciasta bez względu na porę roku to zdecydowanie: sernik, szarlotka czy ciasto czekoladowe. Z sezonowych wypieków najbardziej lubię ciasto truskawkowe i ciasto śliwkowe. Natomiast na zimno w połączeniu ze świeżymi owocami na pewno sernik na zimno.

Najlepsze przepisy kulinarne

Najbardziej lubiane przepisy to przepisy tradycyjne. Są łatwe do przygotowania bo mamy je w krwi. Często od małego dziecka obserwujemy i pomagamy przy ich przygotowaniu w kuchni. Przypominają nam miłe, wspólne chwile i dlatego dają nam tyle radości i tak chętnie po nie sięgamy. Na marginesie, moim zdaniem warto angażować dzieci do pomocy w kuchni. To nie tylko miły sposób spędzania razem czasu, ale i zarazem bardzo pożyteczny. Dziecko nie tylko poznaje tajniki gotowania, ale rozwija swoje zdolności manualne i uczy o jedzeniu. Do czego zachęcam :) 

Dobre przepisy

Wracając do tradycyjnych potraw ich kolejnym atutem jest fakt iż powstają na bazie lokalnych, świeżych produktów. Dlatego wśród najlepszych przepisów duża część to dania oparte na tradycyjnych, sprawdzonych recepturach. Poza ciastami do najbardziej lubianych kategorii należą przepisy na obiad i na śniadanie. Zachęcam do zaglądania w te kategorii i sprawdzania co pojawiło się nowego. Warto też eksperymentować i zmieniać przepisy wedle swoich upodobań.