Puree z batatów
Domowe pasty z warzyw smakują najlepiej. A puree z batatów pieczonych robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko poczekać, aż ziemniaki się upieką a następnie zmiksować je i udekorować ulubionymi ziołami.
Pasty i kremy to najlepszy sposób na zdrowe, pyszne i piękne danie które pasuje nie tylko do obiadu, ale i na każdy inny posiłek. Na drugie śniadanie lub kolację wystarczy podać takie puree jako dip do nabierania słupkami z marchewki lub selera naciowego. Puree z batatów bardzo dobrze smakuje również na zimno.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 550 gramów pasty
Kaloryczność kcal: 250 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na puree z batatów
- 2 bataty - 800 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
- łyżeczka soli
- garść świeżego tymianku lub pora szczypta suszonego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Składniki na dodatki
- pół limonki
- łyżka przyprawy za’atar
- 4 łyżki oliwy
- garść pomidorków koktajlowych
Puree z batatów
Bataty są świetną alternatywą do tradycyjnych ziemniaków. Mają bardzo ciekawy smak zbliżony do marchewki. Słodkie ziemniaki pieczone lub gotowane bardzo dobrze smakują zarówno na słodko, jak i wersji na ostro.
Jak zrobić puree z batatów pieczonych
Dwa duże słodkie ziemniaki obierz dokładnie. Po obraniu otrzymasz około 700 gramów ziemniaków gotowych do pieczenia. Aby maksymalnie skrócić czas pieczenia pokrój ziemniaki w słupki lub plastry i umieść w szerokim naczyniu żaroodpornym. Posyp je płaską łyżeczką soli oraz dodaj kawałki masła i gałązki tymianku.
Formę z ziemniakami przykryj przykrywką lub folią i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Bataty piecz godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Całość przełóż do miski lub garnka i zmiksuj. Ja użyłam ręcznego blendera typu żyrafa i miksowałam miękkie bataty dość krótko, by pasta nie byłą idealnie kremowa.
Do garnka wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny lub sok z połowy limonki. Całość zamieszaj i przełóż na półmisek.
Gotowe puree z banatów udekoruj tymiankiem. Na paście ułóż ćwiartki pomidorków oraz plasterki limonki. Puree z batatów polej oliwą i posyp przyprawą za’atar lub sezamem wymieszanym z sumakiem. Zamiast sumaku możesz też użyć chilli. Pasta z batatów jest już gotowa do podania. Świetnie smakuje z warzywami, pieczywem lub jako samodzielny posiłek.
Gorąco polecam również mój humus przepis z ciecierzycy z puszki - przepyszny!
Smacznego!