Puree z batatów

Puree z batatów

Domowe pasty z warzyw smakują najlepiej. A puree z batatów pieczonych robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko poczekać, aż ziemniaki się upieką a następnie zmiksować je i udekorować ulubionymi ziołami.

Pasty i kremy to najlepszy sposób na zdrowe, pyszne i piękne danie które pasuje nie tylko do obiadu, ale i na każdy inny posiłek. Na drugie śniadanie lub kolację wystarczy podać takie puree jako dip do nabierania słupkami z marchewki lub selera naciowego. Puree z batatów bardzo dobrze smakuje również na zimno.

Reklama

 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 550 gramów pasty

Kalorie: 250 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

 

Składniki na puree z batatów

  • 2 bataty - 800 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • łyżeczka soli
  • garść świeżego lub suszonego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Składniki na dodatki

  • pół limonki
  • łyżka przyprawy za’atar
  • 4 łyżki oliwy
  • garść pomidorków koktajlowych


Bataty są świetną alternatywą do tradycyjnych ziemniaków. Mają bardzo ciekawy smak zbliżony do marchewki. Słodkie ziemniaki pieczone lub gotowane bardzo dobrze smakują zarówno na słodko, jak i wersji na ostro.

Puree z batatów, 1

 

Jak zrobić puree z batatów pieczonych:

Dwa duże słodkie ziemniaki obierz dokładnie. Po obraniu otrzymasz około 700 gramów ziemniaków gotowych do pieczenia. Aby maksymalnie skrócić czas pieczenia pokrój ziemniaki w słupki lub plastry i umieść w szerokim naczyniu żaroodpornym. Posyp je płaską łyżeczką soli oraz dodaj kawałki masła i gałązki tymianku. 

Puree z batatów, 2

Formę z ziemniakami przykryj przykrywką lub folią i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Bataty piecz godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Całość przełóż do miski lub garnka i zmiksuj. Ja użyłam ręcznego blendera typu żyrafa i miksowałam miękkie bataty dość krótko, by pasta nie byłą idealnie kremowa. 

Do garnka wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny lub sok z połowy limonki. Całość zamieszaj i przełóż na półmisek.
Puree z batatów, 3

Gotowe puree z banatów udekoruj tymiankiem. Na paście ułóż ćwiartki pomidorków oraz plasterki limonki. Puree z batatów polej oliwą i posyp przyprawą za’atar lub sezamem wymieszanym z sumakiem. Zamiast sumaku możesz też użyć chilli. Pasta z batatów jest już gotowa do podania. Świetnie smakuje z warzywami, pieczywem lub jako samodzielny posiłek. 
Puree z batatów, 4

Gorąco polecam również mój przepis na hummus z ciecierzycy z puszki - przepyszny!
Puree z batatów, 5

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (18 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-04-04 16:03
Bataty są przepyszne! Polecam zrobić z nich zupę klrem z dodatkiem chili :) palce lizać
Reklama

Puree z batatów

Pyszne puree z batatów na ostro zrobisz jeśli na koniec posypiesz pastę świeżo siekanym chili lub suszoną ostrą papryką. Chilli można też wymieszać z pastą. W obu przypadkach należy uważać, by nie dodać za dużo przyprawy. Ostrość łagodzi wówczas dodatek oliwy lub jogurtu naturalnego. Jeśli zaś do puree z batatów zamiast masła dasz olej kokosowy w ilości nie większej niż jedna łyżka to otrzymasz puree z batatów fit.

Puree z batatów do czego

Takie pyszne i szybkie do zrobienia puree z batatów świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę taką pastę ze słodkich ziemniaków po schłodzeniu w lodówce. Puree z batatów na zimno podaję jako dip/krem do selera naciowego lub marchewki pokrojonej w słupki. Puree można też zajadać z krakersami lub pieczywem. Gorąco polecam również inne moje przepisy na domowe pasty i hummusy. Zapraszam również po przepis na sos koperkowy