Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem

Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków a do tego lubisz eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbuj ten przepis. Tę zapiekankę w kubraczku z jarmużu można jeść nawet na zimno.. taka jest pyszna ;-)


Ilość porcji: 8-10 z brytfanki 15 x 30 cm

Składniki:
• 0,5 kg filetu z indyka
• 1 jajko
• mała czerwona cebula 40-50 g
• torebka ugotowanego ryżu (150 g suchego)
• 3 łyżki przetartych pomidorów np. z kartony, butelki, puszki
• łyżka bułki tartej
• 4 łyżki masła klarowanego
• jarmuż - 300-500 g

przyprawy: płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka oregano i czosnku w proszku

Mięso umyj, wysusz i zmiel w maszynce lub poproś o to w sklepie kupując filet. Do miski ze zmieloną piersią indyka dodaj surowe jajko, bułkę tartą, przyprawy, pomidory i ugotowany ryż. Wymieszaj składniki i odstaw.

Na małej patelni podsmażaj na 2 łyżkach masła klarowanego czerwoną, drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłącz i dodaj od razu do masy mięsnej. Wymieszaj.

W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz liście jarmużu we wrzątku. Po kilku sekundach wyjmij wszystkie liście na blat. Ostrym nożykiem poodcinaj im grubsze nerwy.

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Brytfankę wysmaruj resztą masła klarowanego i wyłóż jej dno połową jarmużu. Na jarmuż wyłóż całą masę mięsną i wyrównaj. Następnie na mięso wyłóż resztę jarmużu. Na wierzchu możesz ułożyć również pokrojonego w plasterki pomidora.

Piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem np. z folii. Kolejne 20 minut piecz bez przykrycia.

golabki-inaczej-czyli-zapiekanka-z-jarmuzem-1


Po wystudzeniu zapiekanka kroi się idealnie na porcje. Fantastycznie smakuje nawet na zimno. Uwaga - bardzo lubiana przez Dzieci :-)

Smacznego!


 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2016-01-07 21:38
Aniu rewelacyjny pomysł na pyszne danie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-08 14:57
Dziękuję Ci :-)
blogierka
2016-01-08 03:04
MEGA!! Ania- ja właśnie jadłam gołąbki i zajadam się nimi od chyba pół roku w różnych wariacjach. Jarmużu w życiu nie jadłam. Zrobie na bank! :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-08 14:58
Super - to jest postawa!!! :-)
Agata
2016-01-18 15:23
Muszę spróbować, bo miałam jedną przygodę z jarmużem i nie była zbyt udana, a to podobno takie zdrowe :)