Zapiekanka z jarmużem

Zapiekanka z jarmużem

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków, a do tego lubisz eksperymentować w kuchni to koniecznie wypróbuj ten przepis. Zapiekanka z jarmużem jest doskonała również na zimno.

Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 8-10 z brytfanki 15 x 30 cm

Składniki:
  • 0,5 kg filetu z indyka
  • 1 jajko
  • mała czerwona cebula 40-50 g
  • torebka ugotowanego ryżu (150 g suchego)
  • 3 łyżki przetartych pomidorów np. z kartony, butelki, puszki
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • jarmuż - 300-500 g

przyprawy: płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka oregano i czosnku w proszku

Gołąbki z jarmużem

Mięso umyj, wysusz i zmiel w maszynce lub poproś o to w sklepie kupując filet. Do miski ze zmieloną piersią indyka dodaj surowe jajko, bułkę tartą, przyprawy, pomidory i ugotowany ryż. Wymieszaj składniki i odstaw.

Na małej patelni podsmażaj na 2 łyżkach masła klarowanego czerwoną, drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłącz i dodaj od razu do masy mięsnej. Wymieszaj.

W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz liście jarmużu we wrzątku. Po kilku sekundach wyjmij wszystkie liście na blat. Ostrym nożykiem poodcinaj im grubsze nerwy.

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Brytfankę wysmaruj resztą masła klarowanego i wyłóż jej dno połową jarmużu. Na jarmuż wyłóż całą masę mięsną i wyrównaj. Następnie na mięso wyłóż resztę jarmużu. Na wierzchu możesz ułożyć również pokrojonego w plasterki pomidora.

Piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem np. z folii. Kolejne 20 minut piecz bez przykrycia.

Zapiekanka z jarmużem, 1

Po wystudzeniu zapiekanka kroi się idealnie na porcje. Fantastycznie smakuje nawet na zimno. Uwaga - bardzo lubiana przez Dzieci.

Zapraszam też po przepis na tradycyjne gołąbki, gołąbki bez zawijania oraz doskonały sos pomidorowy do gołąbków.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (95 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷