Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem

Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem

Jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków a do tego lubisz eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbuj ten przepis. Tę zapiekankę w kubraczku z jarmużu można jeść nawet na zimno.. taka jest pyszna ;-)

Reklama

Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 8-10 z brytfanki 15 x 30 cm

Składniki:
  • 0,5 kg filetu z indyka
  • 1 jajko
  • mała czerwona cebula 40-50 g
  • torebka ugotowanego ryżu (150 g suchego)
  • 3 łyżki przetartych pomidorów np. z kartony, butelki, puszki
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • jarmuż - 300-500 g

przyprawy: płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, płaska łyżeczka oregano i czosnku w proszku

 

Mięso umyj, wysusz i zmiel w maszynce lub poproś o to w sklepie kupując filet. Do miski ze zmieloną piersią indyka dodaj surowe jajko, bułkę tartą, przyprawy, pomidory i ugotowany ryż. Wymieszaj składniki i odstaw.

Na małej patelni podsmażaj na 2 łyżkach masła klarowanego czerwoną, drobno pokrojoną cebulkę. Po 10 minutach wyłącz i dodaj od razu do masy mięsnej. Wymieszaj.

W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz liście jarmużu we wrzątku. Po kilku sekundach wyjmij wszystkie liście na blat. Ostrym nożykiem poodcinaj im grubsze nerwy.

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Brytfankę wysmaruj resztą masła klarowanego i wyłóż jej dno połową jarmużu. Na jarmuż wyłóż całą masę mięsną i wyrównaj. Następnie na mięso wyłóż resztę jarmużu. Na wierzchu możesz ułożyć również pokrojonego w plasterki pomidora.

Piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem np. z folii. Kolejne 20 minut piecz bez przykrycia.

 

Gołąbki inaczej, czyli zapiekanka z jarmużem, 1


Po wystudzeniu zapiekanka kroi się idealnie na porcje. Fantastycznie smakuje nawet na zimno. Uwaga - bardzo lubiana przez Dzieci :-)

Smacznego!


 

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10798

Komentarze

2016-01-07 21:38
Aniu rewelacyjny pomysł na pyszne danie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-08 14:57
Dziękuję Ci :-)
2016-01-08 03:04
MEGA!! Ania- ja właśnie jadłam gołąbki i zajadam się nimi od chyba pół roku w różnych wariacjach. Jarmużu w życiu nie jadłam. Zrobie na bank! :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-08 14:58
Super - to jest postawa!!! :-)
2016-01-18 15:23
Muszę spróbować, bo miałam jedną przygodę z jarmużem i nie była zbyt udana, a to podobno takie zdrowe :)