Zielone babeczki
Uwielbiam nowości, ciekawostki i eksperymenty w kuchni. Tym razem mam dla Was piękne, pyszne, biszkoptowe babeczki z dodatkiem młodego jęczmienia w proszku. Zapraszam po przepis na zielone babeczki.
- proste i pyszne
- kolor z młodego jęczmienia
- można do nich dodawać owoce
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 12 papilotek 6/6 cm
Dieta: wegetariańska
- 5 białek z jajek
- 1 żółtko z jajka
- 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
- 2 łyżki oleju (z pestek winogron, ryżowego)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- owoce: garść malin, borówek
Zielone babeczki
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Cztery żółtka odłóż w misce (np. do ciasta drożdżowego).
W sporej misce ubij białka na sztywno. Pamiętaj o tym, by stopniowo zwiększać moc miksera. Ciągle miksując dodawaj po jednej łyżce cukru.
Do piany dodaj żółtko, olej oraz wsyp mąkę i jęczmień. Zmiksuj całość bardzo krótko na wysokich obrotach, tylko do połączenia składników. Jęczmień nie musi się idealnie wmieszać w ciasto. Zielone piegi będą wyglądały jeszcze ciekawiej :-)
Przelej ciasto do papilotek zostawiając wewnątrz ponad 1 cm przestrzeni. U mnie były to sylikonowe serduszka. Wyłóż na każdą babeczkę po kilka dowolnych, suchych i małych owoców. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 25 minut.


Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi na 10 minut przed wyjęciem babeczek. Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego.