Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami

Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami

Uwielbiam nowości, ciekawostki i eksperymenty w kuchni. Tym razem mam dla Was piękne, pyszne, biszkoptowe babeczki z dodatkiem młodego jęczmienia w proszku.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 12 papilotek 6/6 cm

Składniki:
  • 5 białek z jajek
  • 1 żółtko z jajka
  • 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
  • 2 łyżki oleju (z pestek winogron, ryżowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • owoce: garść malin, borówek

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Cztery żółtka odłóż w misce (np. do ciasta drożdżowego).

W sporej misce ubij białka na sztywno. Pamiętaj o tym, by stopniowo zwiększać moc miksera. Ciągle miksując dodawaj po jednej łyżce cukru.

Do piany dodaj żółtko, olej oraz wsyp mąkę i jęczmień. Zmiksuj całość bardzo krótko na wysokich obrotach, tylko do połączenia składników. Jęczmień nie musi się idealnie wmieszać w ciasto. Zielone piegi będą wyglądały jeszcze ciekawiej :-)

Przelej ciasto do papilotek zostawiając wewnątrz ponad 1 cm przestrzeni. U mnie były to sylikonowe serduszka. Wyłóż na każdą babeczkę po kilka dowolnych, suchych i małych owoców. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 25 minut.


Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami, 1

Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami, 2


Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi na 10 minut przed wyjęciem babeczek. Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego pałaszowania :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷