Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami

Biszkoptowe babeczki z jęczmieniem i owocami

Uwielbiam nowości, ciekawostki i eksperymenty w kuchni :-)
Tym razem mam dla Was piękne, pyszne, biszkoptowe babeczki z dodatkiem młodego jęczmienia w proszku..

Polecam, polecam!!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość babeczek: 12 papilotek 6/6 cm

Składniki:
• 5 białek z jajek
• 1 żółtko z jajka
• 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
• 2 łyżki oleju (z pestek winogron, ryżowego)
• 4 łyżki cukru
• 5 łyżek mąki
• owoce: garść malin, borówek..

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Cztery żółtka odłóż w misce (np. do ciasta drożdżowego).

W sporej misce ubij białka na sztywno. Pamiętaj o tym, by stopniowo zwiększać moc miksera. Ciągle miksując dodawaj po jednej łyżce cukru.

Do piany dodaj żółtko, olej oraz wsyp mąkę i jęczmień. Zmiksuj całość bardzo krótko na wysokich obrotach, tylko do połączenia składników. Jęczmień nie musi się idealnie wmieszać w ciasto. Zielone piegi będą wyglądały jeszcze ciekawiej :-)

Przelej ciasto do papilotek zostawiając wewnątrz ponad 1 cm przestrzeni. U mnie były to sylikonowe serduszka. Wyłóż na każdą babeczkę po kilka dowolnych, suchych i małych owoców. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 25 minut.


biszkoptowe-babeczki-z-jeczmieniem-i-owocami-1

biszkoptowe-babeczki-z-jeczmieniem-i-owocami-2


Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi na 10 minut przed wyjęciem babeczek. Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego pałaszowania :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-13 11:59
Mamy u siebie proszek z jęczmienia i nie możemy się jakoś zmusić do jego wykorzystania, bo w koktajlu nam nie podszedł.. :P Takie babeczki muszą być fajną sprawą z takim trudnym składnikiem :)
Ania
2016-05-13 12:14
Tak.. sprawdził się rewelacyjnie. Wystarczy jedna łyżka i babeczki mają ciekawszy smak i taki cudny kolor :-)
Quanna
2016-05-13 12:11
Wyglądają na takie puszyste <3 Uwielbiam babeczki, chociaż z jęczmieniem nie jadłam jeszcze... Muszę spróbować!
Ania
2016-05-13 12:14
Polecam ! :-)
Sosna
2016-05-13 13:21
Kuszące :)
Ania
2016-05-13 15:59
:-)
Pani Miniaturowa
2016-05-13 19:47
Spójrz Aniu i znów trafiam na Twojego smakowitego bloga :) Zainspiruję się na niedzielny deser ;)
Ania
2016-05-13 20:13
:-) Bardzo mi miło.. a babeczki polecam choćby ze wglądów wizualnych :-)
Antypatycznie
2016-05-13 20:11
Przepięknie wyglądają te babeczki :)
Ania
2016-05-13 20:13
Dziękuję bardzo!
Jud
2016-05-14 22:51
U mnie podobnie jak u Candy Pandas, też jęczmień leży i czeka. A ten kolor ciasta jest super, więc chyba wypróbuję przepis :)
Ania
2016-05-15 09:37
Idealnie się złożyło :-) Smacznego pieczenia!
Moje Bistro
2016-05-14 23:26
Piękne! Kupiłam sproszkowany, młody jęczmień i zastanawiałam się jak go wykorzystać.
Ania
2016-05-15 09:37
:-) Udanych wypieków!
Natala
2016-05-15 18:52
Cudowne są! :)
Ania
2016-05-16 09:12
Dziękuję bardzo.
Fińskie smaki
2016-05-16 09:13
Super wyglądają, idę na poszukiwania jęczmienia ;-)
Ania
2016-05-16 09:46
Koniecznie! Udanych poszukiwań ;-)