Serduszka drobiowe na smalcu

Serduszka drobiowe na smalcu

Podroby też są smaczne i czasem po nie sięgam. Serduszka z kurczaka mają delikatne, zwarte mięso. W sosie koperkowym, z dodatkiem warzyw smakują fantastycznie :-)

null30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:


Serduszka opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij jasne końcówki z żyłkami i tłuszczem.

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj serduszka z pieczarkami na smalcu przez 30 min pod przykryciem.

Dodaj posiekany koperek i sól oraz mleko wymieszane z mąką. Zamieszaj. Smaż jeszcze 5 minut na małej mocy palnika, bez przykrywki.

Serduszka drobiowe na smalcu, 1

*Na domowy smalec najlepsza jest słonina lub podgardle. Pokrój wszystko w drobną kostkę lub zmiel na dużych oczkach i podsmażaj w rondelku, co jakiś czas mieszając. Tłuszcz powinien się wytopić, aż zostaną tylko rumiane skwarki. W połowie podsmażania możesz również dodać posiekaną cebulę.

Propozycja podania:
kasza gryczana oraz świeże warzywa krojone.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (6 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷