Serduszka drobiowe na smalcu

Serduszka drobiowe na smalcu

Podroby też są smaczne i czasem po nie sięgam. Serduszka z kurczaka mają delikatne, zwarte mięso. W sosie koperkowym, z dodatkiem warzyw smakują fantastycznie :-)


Czas przygotowywania:
 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 500 g serduszek z kurczaka
• mały pęczek koperku
• 200 g pieczarek
• pół szklanki mleka
• łyżeczką mąki
• pół łyżeczki soli
• 100 g domowego smalcu np. z cebulą*


Serduszka opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij jasne końcówki z żyłkami i tłuszczem.

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj serduszka z pieczarkami na smalcu przez 30 min pod przykryciem.

Dodaj posiekany koperek i sól oraz mleko wymieszane z mąką. Zamieszaj. Smaż jeszcze 5 minut na małej mocy palnika, bez przykrywki.

serduszka-drobiowe-na-smalcu-1

*Na domowy smalec najlepsza jest słonina lub podgardle. Pokrój wszystko w drobną kostkę lub zmiel na dużych oczkach i podsmażaj w rondelku, co jakiś czas mieszając. Tłuszcz powinien się wytopić, aż zostaną tylko rumiane skwarki. W połowie podsmażania możesz również dodać posiekaną cebulę.

Propozycja podania:
kasza gryczana oraz świeże warzywa krojone.

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

blogierka
2016-10-17 14:36
Przyznam że wygląda bardzo smacznie.
A czy jakiś substytut mięsa zaproponujesz ?:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-18 10:14
Tak jak napisała Kasia - boczniaki, pieczarki, bakłażan.
KatarzynaKa
2016-10-17 20:18
Boczniaki!!
Ana B.
2016-10-18 00:05
Ojojoj... Wygląda smacznie, ale ja mało, że do mięsa niezbyt, to do podrobów tym bardziej... Akurat jutro się wybieram po serduszka, ale dla mojego kociaka. Ja jakoś tak, nie mogę, ale na Twoim talerzu wygląda apetycznie!

PS Bardzo przyjemny i ładny blog! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-18 10:16
Dziękuję Aniu.. ja do tej pory nie mogę się przekonać np. do żołądków :-) Pozdrowienia dla Ciebie i kociaka :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-18 15:58
Tylko za żołądkami nigdy nie przepadałyśmy a serduszka zawsze pierwsze wyjadałyśmy <3 Pyszności :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-18 18:22
Mam tak samo :-)