Serduszka drobiowe na smalcu
Podroby też są smaczne i czasem po nie sięgam. Serduszka z kurczaka mają delikatne, zwarte mięso. W sosie koperkowym, z dodatkiem warzyw smakują fantastycznie :-)
null30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 500 g serduszek z kurczaka
- mały pęczek koperku
- 200 g pieczarek
- pół szklanki mleka
- łyżeczką mąki
- pół łyżeczki soli
- [zobacz] 100 g domowego smalcu np. z cebulą*
Serduszka opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij jasne końcówki z żyłkami i tłuszczem.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj serduszka z pieczarkami na smalcu przez 30 min pod przykryciem.
Dodaj posiekany koperek i sól oraz mleko wymieszane z mąką. Zamieszaj. Smaż jeszcze 5 minut na małej mocy palnika, bez przykrywki.
*Na domowy smalec najlepsza jest słonina lub podgardle. Pokrój wszystko w drobną kostkę lub zmiel na dużych oczkach i podsmażaj w rondelku, co jakiś czas mieszając. Tłuszcz powinien się wytopić, aż zostaną tylko rumiane skwarki. W połowie podsmażania możesz również dodać posiekaną cebulę.
Propozycja podania:
kasza gryczana oraz świeże warzywa krojone.
Smacznego :-)