Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Przepis na szarpaną pierś z kurczaka w wersji delikatnej i łagodnej. Mięso ma neutralny smak, który idealnie wpasuje się w wiele dań.

- do każdej sałatki
- na kanapki i do burgerów
- z sosem i warzywami
- do makaronów i kasz

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 50 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g
  • woda - około pół szklanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku

Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce :-)

Pierś umyj pod zimną wodą. Podziej na dwie części i usuń ewentualne chrząstki i żyłki.

Przyprawy oraz sok z cytryny wymieszaj z połową szklanki wody. Pierś umieść rondelku, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso. Bardzo ważne, by rondelek/garnek miał przykrywkę.

Piersi zalej wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykryj przykrywką. Ustaw średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać zmniejsz moc do minimalnej i duś mięso jeszcze 40-50 minut -bez odkrywania przykrywki.

Jeśli płyn nie odparował w trakcie duszenia, możesz go wylać lub odlać do osobnego naczynia (jest to świetna baza pod sos).

Mięso wyjmij na szeroki talerz i przy pomocy dwój widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien.

Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana, 1

Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana, 2

Pozostaje już tylko zrobić z mięsem sałatkę, dodać do kanapek, burgerów, czy też makaronu z sosem ;-)

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14460