Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Przepis na szarpaną pierś z kurczaka w wersji delikatnej i łagodnej. Mięso ma neutralny smak, który idealnie wpasuje się w wiele dań.

- do każdej sałatki
- na kanapki i do burgerów
- z sosem i warzywami
- do makaronów i kasz

Czas przygotowywania: do 20 minut
Duszenie: do 50 minut 
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g
• woda - około pół szklanki
• 2 łyżki soku z cytryny
• przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku

Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce :-)


Pierś umyj pod zimną wodą. Podziej na dwie części i usuń ewentualne chrząstki i żyłki.

Przyprawy oraz sok z cytryny wymieszaj z połową szklanki wody. Pierś umieść rondelku, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso. Bardzo ważne, by rondelek/garnek miał przykrywkę.

Piersi zalej wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykryj przykrywką. Ustaw średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać zmniejsz moc do minimalnej i duś mięso jeszcze 40-50 minut -bez odkrywania przykrywki.

Jeśli płyn nie odparował w trakcie duszenia, możesz go wylać lub odlać do osobnego naczynia (jest to świetna baza pod sos).

Mięso wyjmij na szeroki talerz i przy pomocy dwój widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien.

pulled-chicken-piers-kurczaka-szarpana-1

pulled-chicken-piers-kurczaka-szarpana-2

Pozostaje już tylko zrobić z mięsem sałatkę, dodać do kanapek, burgerów, czy też makaronu z sosem ;-)

Smacznego!