Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kotleciki z piersi kurczaka w panierce

Kotleciki z piersi kurczaka w panierce

Soczyste, delikatne i bardzo smaczne kotleciki z piersi kurczaka. Takie kotlety uwielbiają Dzieci.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • dwa małe jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej rafinowany do smażenia
  • natka pietruszki do przystrojenia

Pierś z kurczaka umyj, osusz i odetnij wszystkie żyłki i ewentualne chrząstki. Pokrój w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm.

Połóż ściereczkę lub podkładkę kuchenną na blat, na ściereczkę drewnianą deskę. Przed ubijaniem kotlecików na każdy stek kładź woreczek np. śniadaniowy, by mięso nie pryskało na meble.

Ubijaj tłuczkiem cienkie kotleciki. Mogę się lekko rwać.

Do miski wbij jajka. Połącz mieszadłem lub trzepaczką białko z żółtkiem i dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdy kotlecik zanurzaj w jajku a potem obtaczaj w bułce tartej.

Nagrzej patelnię. Wlej olej i układaj kotleciki. Podsmażaj na większym gazie minutę z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj same, do warzyw lub jako główmy element obiadu.

 

Kotleciki z piersi kurczaka w panierce, 1

 

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (393 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania