Kotleciki z piersi kurczaka w panierce

Kotleciki z piersi kurczaka w panierce

Soczyste, delikatne i bardzo smaczne kotleciki z piersi kurczaka. Takie kotlety uwielbiają Dzieci.


Ilość porcji: 4-6


Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• dwa małe jajka
• bułka tarta
• sól i pieprz

Dodatkowo:
• olej rafinowany do smażenia
• natka pietruszki do przystrojenia


Pierś z kurczaka umyj, osusz i odetnij wszystkie żyłki i ewentualne chrząstki. Pokrój w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm.

Połóż ściereczkę lub podkładkę kuchenną na blat, na ściereczkę drewnianą deskę. Przed ubijaniem kotlecików na każdy stek kładź woreczek np. śniadaniowy, by mięso nie pryskało na meble.

Ubijaj tłuczkiem cienkie kotleciki. Mogę się lekko rwać.

Do miski wbij jajka. Połącz mieszadłem lub trzepaczką białko z żółtkiem i dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdy kotlecik zanurzaj w jajku a potem obtaczaj w bułce tartej.

Nagrzej patelnię. Wlej olej i układaj kotleciki. Podsmażaj na większym gazie minutę z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj same, do warzyw lub jako główmy element obiadu.

kotleciki-z-piersi-kurczaka-w-panierce-1


Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl