Pasztet z warzyw i wołowiny

Pasztet z warzyw i wołowiny

Pasztet z warzyw i wołowiny wyłowionych z bulionu to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie wszystkich składników rosołu wołowego. Przepis jest niezwykle prosty. Pasztet wychodzi super pyszny! Polecam.

- pyszny pasztet z warzyw i mięsa z rosołu
- na kanapki lub jako farsz do pierogów lub naleśników
- bardzo zdrowy i ekonomiczny sposób na resztki z bulionu

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia pasztetu: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1900 g pasztetu

Kalorie: 180 w 100 g pasztetu

Składniki:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały z użyciem składników podanych w przepisie wraz z dodatkami. 
Foremka do pieczenia: keksówka lub foremka jednorazowa o pojemności minimum 1300 ml.

Pasztet z warzyw oraz mięsa wołowego po bulionie wołowym szykuję w dwadzieścia minut. Oczywiście w pierwszej kolejności musisz ugotować bulion wołowy. Po odcedzeniu całego bulionu zostanie Ci mięso oraz warzywa. Nie wyrzucaj ich. Możesz je zmielić i upiec pasztet jeszcze tego samego dnia lub odłożyć warzywa i mięs do lodówki i pasztet wołowo warzywny upiec nawet do dwóch dni później.

Pasztet z warzyw i wołowiny, 1

Pasztet z warzyw i wołowiny z rosołu wołowego

Z bulionu wyłów wszystkie warzywa oraz mięso i przyprawy. Jeśli mięso miało kości, to usuń je i wyrzuć. Ja do pasztetu używam nawet liści laurowych oraz ziela angielskiego. Po zmieleniu w maszynce pasztet smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli w Twoim bulionie był czosnek, to nie miel go razem z łupinką. Zawartość ząbków wyciśnij do warzyw i mięsa a łupinki wyrzuć tak samo jak kości.

Pasztet z warzyw i wołowiny, 2

Tak przygotowane składniki zmiel przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Ja wybieram nakładkę z najmniejszą średnicą oczek. Do zmielonego mięsa i warzyw wbij trzy średniej wielkości jajka. Dodaj też pół szklanki tartej bułki. Zamiast tartej bułki możesz dodać czerstwą kajzerkę namoczoną w rosole, mleku lub w wodzie. 

Dodaj łyżkę słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Z tymi przyprawami pasztet będzie delikatny. Jeśli lubisz ostrzejsze pasztety, to możesz też dodać mielony imbir, chili, oraz gałkę muszkatołową. 
Pasztet z warzyw i wołowiny, 3

Masę pod pasztet wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli mięso było chude to możesz do masy dodać trochę miękkiego masła lub smalcu. Ja jednak tego nie robię. 

Foremkę wysmaruj od środka odrobiną oleju i obsyp bułką tartą. Masę przekładaj porcjami. Staraj się wypełnić dokładnie całą przestrzeń wewnątrz naczynia do wypiekania. Moja foremka miała wymiary 25/14 cm i wysokość 8 cm. Pasztet wypełnił całą foremkę.

 

Pasztet z warzyw i wołowiny, 4

Górę pasztetu możesz przed pieczeniem udekorować ziołami lub pestkami albo nasionami. Mój pasztet posypałam czarnuszką i polałam dodatkowo delikatną oliwą. Bardzo dobrze sprawdzi się też tymianek oraz rozmaryn. 
Pasztet z warzyw i wołowiny, 5

Foremkę z pasztetem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pasztet piecz tak całe 90 minut. Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. Pasztet po przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 10 dni lub dłużej. 

Pasztet z warzyw i wołowiny możesz jeść na kanapkach z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako farsz do krokietów, naleśników oraz domowych pierogów. Polecam Ci moje najlepsze ciasto na pierogi.
Pasztet z warzyw i wołowiny, 6

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-03-10 22:22
Pasztet upieczony. U mnie ciemniejszy bo miałam dużo mięsa. Smak i przyprawy super. Polecam.🙂✔️👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-03-11 12:20
Ja wczoraj gotowałam rosół na kurczaku (dostałam całego i musiałam jakoś wykorzystać). Czy pasztet będzie ok z samego drobiu?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👌
2019-03-11 15:34
wygląda na bardzo soczysty, ja mam nową pasje w gotowaniu a konretnie Wolnowar, kupiłam taki CROCK-POT 3,5 idealanie dla mnie, oszczędza tez sporo prądu w praktyce
2019-03-12 13:44
Pani to ma pomysły. Pysznie i praktycznie. Dziękuję za tego Bloga!
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-03-14 19:14
Świetny przepis ,wołowina jest zdrowa, dziękuję Pani Aniu Pozdrawiam serdecznie Bogumiła ❤️🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-03-17 04:48
Marzy mi sie zrobienie tego pasztetu z uzyciem miesa z krolika, jak dotychczs
to wychodzi mi regularnie wspanialy pasztet z wiepszowiny i czarnej fasoli, zapach
niebywaly, idealny z chrzanem na kanapki.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
Reklama
2019-03-19 09:44
Pasztety to my uwielbiamy ;) 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-03-21 11:30
Ja to zawsze sobie takie przepisy wyszukuje w google <a href="https://www.google.pl/"></a> 🙂 Znowu dobrze trafiłam 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-03-21 22:52
Ej pyszny, uwielbiam pasztety, skusiłem się żeby zrobić sam po wizycie gastronomicznej w Hanka Cafe Lunch , ten twoj wyszedł tak samo pyszny 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️👏️
2019-05-28 13:48
Bardzo dobry pasztet. Podobny jadłem tylko od dobrowolskich na święta i jak do tej pory najlepszy.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-06-27 14:00
Jakies rady na termoobieg?
🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-27 17:52
Przy termoobiegu ustawiam zazwyczaj o 10 stopni mniej. 👍

Pasztet z warzyw i mięsa wołowego z rosołu

Pokazałam w innym moim przepisie jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu drobiowego. Zobacz koniecznie mój przepis na pasztet z mięsa z rosołu. Tym razem przyszła kolej na pasztet, który pieczesz z użyciem mięsa wołowego oraz warzyw wyłowionych z bulionu wołowego. Bulion wołowy z mojego przepisu jest nieziemsko pyszny i bardzo zdrowy. Z warzyw i mięsa wołowego po odcedzeniu bulionu najczęściej piekę właśnie pasztet. Taki pasztet wołowo warzywny z rosołu wołowego to coś wspaniałego. Po pierwsze żaden składnik się nie marnuje i wszystkie warzywa oraz mięso zostaną zjedzone. Po drugie pasztet wołowo warzywny z bulionu możesz wykorzystać potem na wiele sposobów.  

Pasztet wołowo warzywny z bulionu

Do warzyw i mięsa po zmieleniu w maszynce wystarczy dodać bułkę tartą lub czerstwą, namoczoną w wodzie kajzerkę oraz kilka jajek i przypraw do smaku. Po upieczeniu pasztet zachowuje świeżość przez wiele dni. Pasztet z warzyw i wołowiny z rosołu możesz jeść na kanapkach z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Ten pyszny pasztet z mięsa wołowego i warzyw z rosołu możesz też użyć jako farsz do krokietów, naleśników oraz pierogów. Jeśli szukasz ciekawych rozwiązań w kuchni i nie lubisz marnować jedzenia, to mój Blog Kulinarny będzie dla Ciebie świetną skarbnicą ciekawych przepisów. Koniecznie zobacz też mój przepis na pasztet drobiowy. Świetny jest też schab pieczony