Rolada z galaretką
Rolada z galaretką i pysznymi malinami to coś wspaniałego nie tylko na lato. Przepis jest super prosty a ciasto przepyszne. Zapraszam do pieczenia.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: blaszka 25/40 cm
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki mąki - około 40 g
- 3 łyżki cukru pudru - około 40 g
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Malinowe przełożenie
- galaretka malinowa
- 350 ml wody
- 300 g malin (u mnie mrożone)
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo
- bita śmietana oraz świeże maliny do dekoracji
- czysta bawełniana ściereczka
- blaszka 25/40 cm oraz długa keksówka na roladę do stężenia
Rolada z galaretką
Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę w wysokiej misce z dodatkiem odrobiny soli lub kwaśnego winianu potasu (winian potasu dodaj w momencie, gdy białka już będą spienione).
Do ubitych białek dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder - przez sito. Przy pomocy szpatułki lub mikserem na najmniejszych obrotach wymieszaj ciasto. Mikserem zrób to sprawnie i jak najszybciej.
Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z pieczeniem góra/dół.
Formę wysmaruj od środka masłem lub olejem. Wylej biszkopt i rozprowadź go po całej powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku na 15 minut. Zostaw go w piekarniku na kilka minut.
Malinowy wkład:
Przygotuj dużą miskę. Galaretkę malinową zalej 350 ml wrzątku. Zamieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Malin nie musisz rozmrażać. Dodaj je od razu do gorącej galaretki. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Odłóż do wystygnięcia i częściowego stężenia. Gdy galaretka będzie już lekko ciepła możesz włożyć ją do lodówki.
Wyjmij biszkopt z piekarnika. Czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę połóż równo na całej powierzchni ciasta. Odwróć szybkim ruchem formę na drugą stronę tak, by ściereczka leżała na nim a na ściereczce ciasto. Złap za krótsze końce ściereczki i ciasta i zwijaj je razem w rulonik. Odłóż na bok. Możesz przykryć roladę jeszcze jedną, wilgotną ściereczką. Robimy tak, by ostygnięte ciasto nie popękało podczas finalnego zwijania.
Jeśli galaretka częściowo stężała możesz odwinąć roladę i odłożyć ściereczkę. Wyłóż galaretkę na całą powierzchnię ciasta i rozprowadź równo. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego końca.
Roladkę możesz umieścić w podłużnej keksówce, by nie zachowała swój kształt i nie rozeszła się na boki. Ciasto umieść na godzinę w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Roladkę udekorowałam świeżymi malinami oraz domową bitą śmietaną.
Smacznego :-)