Rolada z malinami i galaretką

Rolada z malinami i galaretką

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Ładnych parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu.

Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-)

Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40 cm
Całkowity czas przygotowania: do 2 godzin

Składniki:
biszkopt
• 3 jajka
• 3 czubate łyżki mąki - około 40 g
• 3 łyżki cukru pudru - około 40 g
• pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

malinowe przełożenie
• galaretka malinowa
• 350 ml wody
• 300 g malin (u mnie mrożone)
• sok z 1 cytryny

Dodatkowo:
• bita śmietana oraz świeże maliny do dekoracji
• czysta bawełniana ściereczka
• blaszka 25/40 cm oraz długa keksówka na roladę do stężenia

Biszkopt:
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę w wysokiej misce z dodatkiem odrobiny soli lub kwaśnego winianu potasu (winian potasu dodaj w momencie, gdy białka już będą spienione).

Do ubitych białek dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder - przez sito. Przy pomocy szpatułki lub mikserem na najmniejszych obrotach wymieszaj ciasto. Mikserem zrób to sprawnie i jak najszybciej.

Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Formę wysmaruj od środka masłem lub olejem. Wylej biszkopt i rozprowadź go po całej powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku na 15 minut. Zostaw go w piekarniku na kilka minut.

Malinowy wkład:
Przygotuj dużą miskę. Galaretkę malinową zalej 350 ml wrzątku. Zamieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Malin nie musisz rozmrażać. Dodaj je od razu do gorącej galaretki. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Odłóż do wystygnięcia i częściowego stężenia. Gdy galaretka będzie już lekko ciepła możesz włożyć ją do lodówki.

Wyjmij biszkopt z piekarnika. Czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę połóż równo na całej powierzchni ciasta. Odwróć szybkim ruchem formę na drugą stronę tak, by ściereczka leżała na nim a na ściereczce ciasto. Złap za krótsze końce ściereczki i ciasta i zwijaj je razem w rulonik. Odłóż na bok. Możesz przykryć roladę jeszcze jedną, wilgotną ściereczką. Robimy tak, by ostygnięte ciasto nie popękało podczas finalnego zwijania.

Jeśli galaretka częściowo stężała możesz odwinąć roladę i odłożyć ściereczkę. Wyłóż galaretkę na całą powierzchnię ciasta i rozprowadź równo. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego końca.

Roladkę możesz umieścić w podłużnej keksówce, by nie zachowała swój kształt i nie rozeszła się na boki. Ciasto umieść na godzinę w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

 

rolada-z-malinami-i-galaretka-1

rolada-z-malinami-i-galaretka-2


Roladkę udekorowałam świeżymi malinami oraz domową bitą śmietaną.
Smacznego :-)

Edyta Mój kawałek podłogi
2016-02-20 21:51
Wygląda przepysznie! :)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-02-20 22:45
Pysznie się prezentuje :)
Biżuterland
2016-02-21 18:47
Matko..... już czuję jej smak...Na pewno jest niesamowita:)
Hai Le
2016-02-21 18:48
Wygląda ładnie. Biszkopt z galeretką i owocami był specjalnością mojej babci, chociaż ona nigdy nie zwijała go w roladę, tylko zostawiała "płaski".
Ania
2016-02-21 19:41
W formie roladki jest jeszcze pyszniejszy :-)
Ekomentalnie
2016-02-24 12:01
Wygląda apetycznie, a czy takie zamrożone maliny nie puszczają zbyt dużo soku?
Ania
2016-02-24 12:15
Tak, puszczają sok i ja go dodaję do galaretki. Dlatego też używasz 350 ml wrzątku zamiast 400-500 ml.
Agnieszka Wilk
2016-02-24 15:37
Ja robiłam identyczną masę tylko że z mrożonych truskawek, wyszła pyszna. i w dodatku z biszkoptem i bita śmietaną...
Ania
2016-02-25 12:21
To są wspaniałe połączenia, prawda.. Już nie mogę się doczekać większej ilości świeżych owoców ;-)