Mini torcik dla zakochanych
Super prosty i szybki torcik na romantyczną kolację we dwoje. Idealne połączenie bitej śmietany, wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady. A do tego świeże owoce.
Muszę się Wam przyznać, że ten torcik upiekłam całkowicie spontanicznie. Ciasto w ogóle nie było planowane. Na blacie kuchennym leżały wiórki, czekolada, konfitury i jajka, które wyjęłam wcześniej z lodówki. To było małe pobojowisko po całym przedpołudniu pieczenia zupełnie innych ciast.
Wystarczyła chwila i zabrałam się do pracy.. tak na miły koniec kuchennego szaleństwa :-)
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
- 100 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki konfitury z wiśni
- 3 łyżki mleka skondensowanego, słodzonego
Bita śmietana
- 200 ml śmietanki 30 %
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Owoce
- truskawki, borówki, maliny
W rondelku podgrzewaj mieszając: czekoladę, konfiturę, 3 łyżki wiórków, mleko skondensowane. Mieszaj tylko do połączenia składników (nie gotuj). Zdejmij z palnika.
W szklanej misce ubijaj mikserem jajka. Po kilku minutach dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i lekko ostudzoną masę z rondelka. Wymieszaj całość szpatułką.
Blaszkę (np. 30 cm x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw blaszkę do piekarnika ustawionego na 170 stopni. Ciasto piecz 20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na cztery równe kawałki. Odłóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę najlepiej wcześniej przelać do szklanego naczynia i schłodzić ją w lodówce. Po wyjęciu od razu ubijaj mikserem na bardzo gęstą masę. Ubijanie może potrwać nawet 10 minut. W połowie ubijania dodaj cukier puder. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj śmietanę łyżką.
Na talerzyku umieść jedną z czterech części ciasta. Na nią wyłóż kilka łyżek bitej śmietany. Znów ciasto, śmietana... Na szczycie wyłóż resztę bitej śmietany. Jeśli masz jeszcze wiórki kokosowe, możesz obsypać nimi pierzynkę ze śmietany. Ułóż ulubione owoce.


Polecam odłożyć torcik do lodówki na minimum godzinę, by ciasto lekko przesiąkło bitą śmietaną i łatwiej je było kroić. Jeśli jednak nie chcesz czekać, każdą warstwę możesz nasączyć np. słodzoną wodą lub lekkim kompotem jabłkowym.
Smacznego!