Placki z mąki kokosowej z owocami

Placki z mąki kokosowej z owocami

Prosty przepis na bardzo delikatne, bezglutenowe placki z mąki kokosowej. Należy pamiętać o tym, że mąka kokosowa ma inną strukturę niż tradycyjna, miałka mąka pszenna. Warto spróbować :-)

- bez glutenu
- bez mleka
- bez cukru

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenie: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kokosowej - 150 g
  • 5 średnich jajek
  • szklanka mleka kokosowego - 250 g
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół płaskiej łyżeczki sody
  • dodatki: olej kokosowy do smażenia, owoce sezonowe, lekki syrop

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem placków. 
Z podanych składników otrzymasz około 10-12 placków o średnicy 15 cm. 

Mąka kokosowa - wybieraj najwyższej jakości mąkę kokosową - najlepiej nieodtłuszczoną. 
Mleko kokosowe - z puszki, najlepiej min. 75% ekstraktu z kokosa.

Wszystkie składniki (oprócz dodatków z listy) umieść razem w misce i dobrze wymieszaj. Warto użyć miksera. Ciasto odstaw na kilka minut. Nagrzej dużą patelnię. Wlej olej - u mnie kokosowy. Chochelką nakładaj porcje ciasta. Ja smażyłam placki o średnicy 15 cm, do 1,5 cm grubości ciasta. Smaż pojedynczo. Każdą sztukę z obu stron po około 3 minuty, do zarumienienia. Zdejmuj płaską szpatułką. 

placki-z-maki-kokosowej-z-owocami-1

placki-z-maki-kokosowej-z-owocami-2

Placki podałam z owocami. Polałam je również lekkim syropem z agawy.
Smacznego :-)

Średnia 4.2 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-07-07 23:40
Z placków jakie robimy najczęściej kusimy się na kokosowe :D