Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach na zimę to świetny i szybki sposób na zamknięcie aromatycznych, świeżych pomidorów w słoikach. Przepis jest super prosty, a pomidory z cebulką smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pasteryzacji: 20 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 500 ml
W 100 g :
Wartość energetyczna
30 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1500 g pomidorów - twarde i świeże
- 400 g cebuli - np. 3 cukrowe
- 500 ml wody - 2 szklanki
- 50 ml octu spirytusowego 10 % - 5 łyżek
- 4 łyżki oleju lub oliwy - 40 ml
- przyprawy: łyżka cukru; łyżeczka soli
- dodatki: świeże listki bazylii lub oregano
Pomidory w słoikach
Umyj około 1,5 kg świeżych twardszych i mięsistych pomidorów. Do takich pomidorów zalicza się odmiany o podłużnym kształcie. Są to pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku. Jeśli jednak masz inne odmiany, to też możesz ich użyć. Wybierz nie za miękkie i zdrowe sztuki. Pomidory pokrój w plastry grubości około 1 cm.
Około 400 gramów młodej, najlepiej cukrowej, cebuli obierz i również pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Cebulę sparz wrzątkiem na sitku - przelewaj ją powoli wrzątkiem z czajnika, lub też umieść na około minutę w garnku z lekko gotująca się wodą, a następnie przełóż na durszlak.
Przygotuj np. cztery słoiki o pojemności 500 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 2000 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Na dnie każdego słoika umieść trochę cebuli, potem warstwa plastrów pomidorów, znowu cebula i reszta pomidorów. Postaraj się wypełnić po równo wszystkie słoiki zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach. W razie potrzeby delikatnie upychaj warzywa, by nie zostawiać za dużo wolnej przestrzeni.
Do każdego słoika można na samym końcu dodać gałązkę lub kilka listków świeżej bazylii lub oregano. Nie jest to jednak konieczne.
Osobno przygotuj zalewę. Do garnka wlej 500 ml wody oraz 50 ml octu spirytusowego 10 %. Wlej również 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowy, rafinowany. Wsyp łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika i mieszaj do momentu, gdy cukier się rozpuści. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie wyłącz.
Zamieszaj zalewę i od razu przelewaj ją (gorącą) do słoików z pomidorami i cebulą. Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć warzywa, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Nie spiesz się z zakręceniem słoików, ponieważ pomiędzy plastrami pomidorów może być sporo bąbelków powietrza. Aby się ich pozbyć polecam ostrożnie zakołysać słoikami. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
Porada: Ilość zalewy jest orientacyjna. Być może wyjdzie Ci jej za dużo, a może zajdzie potrzeba, by dorobić trochę zalewy - zachowując proporcje składników.
Pasteryzacja słoików w piekarniku:
Dobrze zakręcone słoiki od razu umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj około 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać. Jeśli słoiki z pomidorami przestygły, to umieszczasz je w zimnym piekarniku i czas pasteryzacji liczysz dopiero od momentu nagrzania się piekarnika do ustawionej temperatury.
Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. Jeśli pasteryzujesz gorące słoiki, to umieszczasz je w garnku z wrzątkiem. Jeśli masz już zimne słoiki, to wkładasz je do garnka, wlewasz wodę i dopiero umieszczasz na palniku.
Uwaga: Może się zdarzyć tak, że zakrętki nie zassą się od razu po pasteryzacji. Słoiki dokręć i zostaw na dobę w chłodniejszym, zacienionym miejscu. Bardzo często po tym czasie słoiki zasysają się z opóźnieniem. Jeśli jednak jakaś nakrętka nadal odbija, to słoik taki odłóż do lodówki i otwórz po tygodniu.
Pomidory w słoikach będą idealnym dodatkiem do mięs. Można je podawać dokładnie tak samo jak ogórki kiszone oraz surówki ze słoika. Pomidory z cebulą można kłaść na kanapki lub burgery i dodawać do wrapów. Idealnie zastępują tez sałatkę do obiadu.
Smacznego.