Polędwiczki na młodych listkach buraków

Polędwiczki na młodych listkach buraków

Polędwiczki, to jedne z bardziej wdzięcznych i szybkich do zrobienia mięs. Moja propozycja jest prosta i zarazem bardzo atrakcyjna dla podniebienia :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość porcji: 4-6

Mięso

  • 1 polędwiczka wieprzowa - około 1 kg
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub melasy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego curry

Pozostałe

  • 2 torebki czarnego ryżu
  • dojrzałe awokado
  • 50 g młodych liści buraczków*
  • świeża papryka
  • cytryna

* Liście buraczków można zastąpić roszponką.

Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na plasterki. Umieść w szklanym naczyniu z sosem sojowym, cukrem i oliwą, wymasuj i wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę.

Ugotuj czarny ryż według instrukcji na opakowaniu.

Polędwiczkę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj czarny sezam oraz curry.

Podawaj na liściach buraczków z pokrojonym awokado i cytryną oraz czarnym ryżem i świeżą papryką.


Polędwiczki na młodych listkach buraków, 1

Polędwiczki na młodych listkach buraków, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10371