Polędwiczki na młodych listkach buraków

Polędwiczki na młodych listkach buraków

Polędwiczki, to jedne z bardziej wdzięcznych i szybkich do zrobienia mięs. Moja propozycja jest prosta i zarazem bardzo atrakcyjna dla podniebienia :-)


Ilość porcji: 4-6

Składniki:

Mięso
• 1 polędwiczka wieprzowa - około 1 kg
• 100 ml sosu sojowego
• 2 łyżki cukru trzcinowego lub melasy
• 2 łyżki czarnego sezamu
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżka suszonego curry

Pozostałe
• 2 torebki czarnego ryżu
• dojrzałe awokado
• 50 g młodych liści buraczków*
• świeża papryka
• cytryna

* Liście buraczków można zastąpić roszponką.


Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na plasterki. Umieść w szklanym naczyniu z sosem sojowym, cukrem i oliwą, wymasuj i wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę.

Ugotuj czarny ryż według instrukcji na opakowaniu.

Polędwiczkę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj czarny sezam oraz curry.

Podawaj na liściach buraczków z pokrojonym awokado i cytryną oraz czarnym ryżem i świeżą papryką.


poledwiczki-na-mlodych-listkach-burakow-1

poledwiczki-na-mlodych-listkach-burakow-2


Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl