Polędwiczki na młodych listkach buraków
Polędwiczki, to jedne z bardziej wdzięcznych i szybkich do zrobienia mięs. Moja propozycja jest prosta i zarazem bardzo atrakcyjna dla podniebienia :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Mięso
- 1 polędwiczka wieprzowa - około 1 kg
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub melasy
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego curry
Pozostałe
- 2 torebki czarnego ryżu
- dojrzałe awokado
- 50 g młodych liści buraczków*
- świeża papryka
- cytryna
* Liście buraczków można zastąpić roszponką.
Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z włókien. Pokrój na plasterki. Umieść w szklanym naczyniu z sosem sojowym, cukrem i oliwą, wymasuj i wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę.
Ugotuj czarny ryż według instrukcji na opakowaniu.
Polędwiczkę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj czarny sezam oraz curry.
Podawaj na liściach buraczków z pokrojonym awokado i cytryną oraz czarnym ryżem i świeżą papryką.


Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5
(37 głosów)
Oceń!